[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
部aw3225qf終於到手,想問電源線條接地線要駁去邊,定係唔使理
自己換條3腳power cord
如果未買條3腳頭,暫時用轉插有冇問題
唔好意思,想請問一下唔應該係因為會反光得好犀利?
因為換oled mon之後而加用緊隻ips mon會轉去做副mon,但成間房平時就係靠mon上面支benq當燈用 咁要諗下買枱燈
mon燈一射落去,QD-OLED鏡面mon 上面嗰個位會發灰白,所以唔建議
今日去完腦場睇, ips同oled望落唔大分別咁
霧面oled?
係呀, 灣仔電腦城幾間都得一兩個display mon, 冇鏡面咁濟
霧面畫質本身都大打折扣
MSI MAG系列 (27吋16:9平面Rapid IPS QHD 180Hz "部分型號有QD") $1300-1600都有 (其實LG都得但係偏貴,而且買得LG就Prefer旗艦Mon多過性價比Mon)同埋買到去成兩千的話不如加多兩三舊買27吋16:9平面 IPS UHD 144Hz仲好
去SSP睇,兩隻面都大把demo.
mon size 係咪望埋去,唔駛郁動眼球/頸 可以望晒4角=最fit?
得OLED先有鏡面mon,我屌晒你地廠商老母臭閪呀!!!
得「qd」 oled
唔駛郁頸
唔駛郁頸(4k/8k)
明白ching
打算買部最平 43" tv 120hz算..鏡面真靚
43米4k 要1米左右視距
43吋
27吋4K曲面係咪無乜選擇?
大部分都係得2k, 要4K就要32吋, 但驚雙Mon太大
曲面就唔好諗16:9至少34吋21:9起跳啦
係窮而家用緊2隻1080 27曲Mon想upgrade, 我都想無左中間個Mon邊, 折衷方法用2隻曲Mon拼埋

習慣左2隻16:9姐係32:9呢個ratio, 21:9唔夠用但32:9真係太貴
如果係兩隻27吋16:9嘅曲面4K 144Hz我諗要VA Panel先多啲選擇了
Sony新出果兩隻咩評價?
見冇人開post講
前幾頁有人請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞