[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

962 回覆
1 Like 6 Dislike
新手想問,如果想畫面清啲靚啲,都係睇片玩賽車game用,想問oled緊要啲定4k緊要啲?
睇緊27吋既mon

ROG Strix OLED XG27AQDMG
就有oled但得2560x1440

ROG Strix XG27UCG
就冇oled但就3840x2160

定有冇其他建議既mon?
$6000樓下都ok

同埋有冇啲長啲既吊臂架推介
4k
有4K冇OLED=曬氣, 玩賽車game 2K夠曬, 仲要多啲FPS, XG27AQDMG鏡面WOLED靚還靚(有光唔會好似QD-OLED咁發紫),但RWBG pixel layout上網睇字有彩邊, 同樣價錢買到AW2725DF, 仲要多120Hz, 不過QD-OLED有光射落表面嘅話黑色畫面會少少發紫, 正常用唔會notice, 睇戲/揸車建議關燈,咁就唔會發紫
我見Sony 隻a90k 後面直頭無位可以駁

而家考慮緊 lg 隻42c4好似幾好咁
我少打機 睇片多 好似呢隻評價都唔差
2K OLED+鏡面體驗一定好過4K LCD+霧面, 我甚至覺得360Hz上480Hz個提升不如matte轉glossy個提升大, 鏡面玩槍game轉身勁清,霧面睇咩都一pat嘢咁
想請問下如果平時會用嚟打機睇戲多 想換隻32” 4k oled嘅話 pg32ucdm有無伏
會唔會話oled woled邊樣會適合啲?
42a90k,有vesa 200x200mm
42c4 係vesa 300x200mm
要轉adaptor轉返vesa 100x100mm
c4亮度高少少 對HDR有幫助
qd-oled畫質上限比woled高
平面32” QD-OLED嚟講PG32UCDM係目前最好,WOLED 9成都係霧面嚟,體驗差好多,同埋色域冇QD-OLED咁廣
唔該哂巴打

差啲無睇到佢唔係100x100

我諗我應該會買42c4

之前仲on99 一直睇隻42m2n8900
TV有鏡面+影像chip
畫質比較討好
用緊隻MSI MPG 321URX QD-OLED
發現佢hdmi port 2 CEC有bug , PS5開機唔識自動轉hdmi
要用hdmi port 1先識自動轉
係唔係firmware問題 (已update 最新FW)
笑咗 出咗半年仲有問題
Made in China就一定差? iPhone都係Made in China, 你係咪唔用? 成條生產線幾乎冇人手, 全部機器, 請問條product line起喺韓國同中國喺Quality上有咩分別? 韓國/越南磁場好啲中國差啲所以出嚟就一定差啲? 生產完唔使做Inspection/Quality Control? 你咁叻睇唔起MIC去買EIZO囉, 現時市面上成品Consumer Monitor全部都係Made in China. 係咪全部都唔使買?

見到塊label寫住Made in China就認定係垃圾, 你有冇返過小學?
屎忽痕嘅話可以send email去同msi講

我隻PG27AQDP頭水都一堆bug, 不過ASUS班engineer做嘢比較快手, intel前排個0x129 microcode都係ASUS最快出update.

工程師懶惰程度: 即刻跛>>>>>>>>>>>拒保星>>>>打人碩
你係咪弱智? 依家講緊panel中國造,唔係講組裝呀,傻鳩
你咪去睇下d review係咪asus個qdoled 柒d囉
講咁多廢話九唔搭八
Monitor Unboxed同TFT Central都冇話塊panel有問題, 唔知你睇開啲乜嘢review

韓製同中製根本就冇分別, Alienware啲色準同HDR效果好過ASUS係因為Dell啲調較好啲, 關塊panel乜撚嘢事? 唔識就唔好衝出嚟柒

你話韓國製panel好啲, 咁你講得出好喺邊未? 建議你睇下腦科
巴打 想請交下 點解鏡面會好過霧面既?
正路黎講 霧面唔反光 理應唔係會好啲嗎?

唔該巴打
又好喺邊撚度?中國製好過其他用韓製?
霧面就好似磨砂MON貼咁上面有陣嘢, 一粒粒彩點咁嘅嘢

其實鏡面上面都有塗層, 同電話MON上面陣coating差唔多, 透光率高好多所以睇落通透同真實
Alienware唔係平面,不過個孤度唔算大
想買 Asus 華碩 TUF Gaming VG27AQL3A
通常香港買黎緊有咩日子有優惠discount?
https://youtu.be/tzXgHau3szg

Sony 是在 2022 年時加入了電競週邊的戰局,推出了 Inzone 系列的耳機和顯示器,當時就包括了 M3 和 M9 兩款螢幕。顯然這個嘗試應該是相當成功的,因此 Sony 今日進一步推出了新款的 Inzone M9 II 和 M10S 電競顯示器,以鞏固其市場地位。

Inzone M9 II(上圖)一如其名,是其前身 M9 的升級版。它同樣為 27 吋大小與 4K 解析度,但不僅更新率由 144Hz 提升到了 160Hz ,最大亮度也由 600nits 增加到了 750nits。M9 II 並具有 VESA DisplayHDR 600 認證,也就是說它可以在 600nits 的亮度下播放 HDR 內容。它還具有全陣列局部調光和背光掃描技術,以實現更好的動態清晰度。

M9 之前因其三腳架調整幅度受限而飽受批評,因此在 M9 II 上 Sony 將三腳架替換為較為傳統,但可以 180 度旋轉的小型圓盤支架。這個新的支架不會佔用太多桌面空間,並可以調整高度、傾斜和旋轉。

不過這次真正的主角無疑是 Inzone M10S。它雖然是 27 吋 1440p 的解析度,但採用是是 480Hz 的高更新率 OLED 面板,而且具有 1,300nits 的峰值亮度和 DisplayHDR True Black 400 認證。Sony 並找上了 Fnatic 的 Valorant 電競團隊為 M10S 的顧問,並且打造出了「FPS Pro」和「FPS Pro+」兩個模式。前者會模擬 LCD 螢幕的反應,幫助習慣 LCD 螢幕的玩家適應 OLED 螢幕;而後者則是能以某種外框讓敵人更顯眼。M10S 另一個特點是新的散熱設計,由包括多個鋁板和熱墊的多層被動散熱系統組成,號稱可以減少螢幕烙印問題。

兩款 27 吋顯示器都具有 24.5 英寸顯示模式,可以稍微降低解析度至 1332p 或 1080p,但刷新率和響應時間保持相同。該模式旨在模擬使用 24.5 吋 1080p 顯示器的感覺,但能享受更快的速度和更高的畫質,同樣適合用 LCD 螢幕升級上來的玩家。

M9 II 官網定價為 US$800,比 M9 的定價便宜 100 美元;而 M10S 的官網定價則為 US$1,100。

https://hk.news.yahoo.com/sonys-latest-inzone-monitors-are-made-for-fps-and-ps5-gamers-024604952.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞