[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

962 回覆
1 Like 6 Dislike
想問吓巴打意見,糾結緊買samsung smart monitor m8 16:9 32吋,定係直接買40吋21:9 MSI / INNOCN,前者貪佢多功能一個mon多用途,後者就因為方便work from home,有冇巴打有建議
原來淘寶有d咁既野

想問埋而加邊到買ucdm最抵
日馬買左AW2725DF, 用dp 連pc 60hz 會閃mon, 120/144/240 都無事。係咪條線問題?同埋上唔到360hz, 用跟機既dp轉usb c連laptop反而上到360hz
想問問laptop用dp線駁mon後個mon係咪冇得用獨顯?

我用hdmi線駁,兩邊mon都係獨顯,但用dp線駁mon就變左內顯得返laptop係獨顯

有冇巴打知係咪漏咗咩setting
你張咩GPU? 要DP1.4+DSC先行到2560x1440 @360Hz
27吋4k 160hz 呢隻做特價好似幾正,但呢個牌子有冇咩暗病

https://store.acer.com/zh-hk/xv272k-v3bmiiprx?srsltid=AfmBOoqNEMrs4UP-h_Pz32ob09-mWXAL3XV5Q95513YuOTFO3zWS3uDR
想問下如果想買個可以打直既mon 有冇性價比好既推薦?
唔會打機, 淨係用黎上網
本世代QD-OLED mon只要喺80FPS 樓下就會閃mon,越低FPS閃得越頻繁,你刷新率較返最大數/試下熄咗G-SYNC。聽聞係VRR閃爍問題
frame rate唔穩定係咁跳都會閃, 除咗關adaptive sync真係冇咩辦法, ASUS個OLED anti-flicker感覺上都係冇咩用, 可以試下用nvidia control panel入面個fast sync, 喺vertical sync個selection入面
WOLED一樣會閃
唔該想問下 想要27'' 2K OLED,白色
有無咩推薦?
應該係得philips 27m2n8500?
想問下SAMSUNG 49" Odyssey OLED G9 (G95SC) 大家點睇
見amazon宜家特價仲免運
請問下 3k左右 27吋 4k 有冇咩推介
想問吓個mon咁壞法仲有無得救/ 值唔值整
都用左5年 一開機就咁閃
掹咗DP線睇 唔係GPU問題
個款係xb271hu
試下撳OSD出嚟factory reset+斷電一次,唔得就買新mon吧,維修貴過買新,而家2K 180Hz LCD 1000蚊就買到
呢隻掛唔掛到desk mount
最終2選1
Asus pg32ucdm
Samsung g8

我見asus可以支援到G-Sync 但g8只係寫FreeSync
咁g8係唔係都支援到G-Sync

大家都係用3代oled係唔係除左售後 硬件 其他都冇咩分別?
Oled係唔係都會有死點光點問題?

考慮左好耐都決定唔到要邊部 可唔可以比建議我
環境許可就唔好揀g8霧面
同埋g8調校一般
Samsung狗都不用,調較同ASUS差10萬9000里, 買ASUS唔會後悔(行貨就難講)

同一塊panel當然唔等於一樣,OLED可以有死點但唔會有stuck pixel,最多有壞嘅sub-pixel.
行貨唔得係因為售後?
咁係香港買去邊到買?(京東/淘寶/森林)?
行貨貴成3000蚊仲要冇售後,頭7日有事都未必即換俾你

最終揀淨呢2隻,決定唔用IPS
SAMSUNG Odyssey OLED G6
Gigabyte AORUS FO27Q2

有無人可以推薦邊一隻好啲?價錢都係差一千左右
張檯無咩位可以容納到,平時打機睇戲都有做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞