[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
semi-glossy應該係reddit班柒頭作出嚟,我都被佢哋誤導咗,WOLED陣Matte冇LCD咁厚, 而LCD入面TN普遍霧度會高啲,有啲model例如PG248QP個霧度高到仆街,睇落勁多大大粒彩點
咁京東買Mon 都好似有啲保障,想問師兄有冇試過咁做過,而家個倉係咪改咗流浮山?
想問下樓主有冇邊款推薦?

要求:27寸,至少2k(1080不考慮),會掛落nb f-90a用
筆直:大約1500-3000
用途:平時無乜打機,主要睇youtube,文書,揼下code為主
幸好喺jd買過mon同notebook都暫時未試過出事
但記得開箱果陣要全程拍片,影哂個盒6隻面,同埋個sn,咁就最穩陣
咁佢就冇得唔認數先囉,除咗爆Mon唔知理唔理定關物流事,係維修好似麻煩啲咁解,不過好似大陸就一定肯維修先,如果係咁呢樣好似好過香港咁解!
如果用32” 4K/27” 2K mon, 想縮細個mon嚟打槍game而隻mon又冇24.5/27吋mode, 可以用SRE嚟custom resolution, 就算隻mon冇DSC toggle都work(例如AW2725DF)

24.5” in 27” = 2368 x 1332
24.5” in 32” = 2992 x 1684
27” in 32” = 3288 x 1850

https://www.monitortests.com/forum/Thread-Scaled-Resolution-Editor-SRE
之後用返個全黑背景就perfect池
我兩年幾前買過隻爆mon都好快手比我退貨
仲有隻用左幾個月壞mon都直接比我退貨全數退款
不過唔知而家仲有冇咁好
京東?
咁有冇試過維修寄返去,難唔難搞!
無維修 因為佢直接退貨refund比我
我張枱用唔到arm
一係要用鑽牆果d
而加睇緊有冇d同ucdm面版一樣又鏡面
我自己用緊呢隻
Windows hdr 長開 hdr/sdr亮度調15
個Mon內置用 hdr auto mode, super sharpness on, adaptive dimming average
呢個設定我平時咩都唔洗較 上網正常顯示sdr 睇片打機 如Neflix 有hdr support會自動開
如果夜晚光得滯你會點set. 夜晚其他人訓左 有時想暗啲
你跟我呢個唯有windows hdr/sdr亮度調低 一係你mon唔用hdr mode先調到亮度 唔知有無外掛程式調低亮度 我無用開
打機你用唔用佢default d mode
無較任何野 平時玩apex或者其他3A都係咁用
加上個osd咁閪無必要都唔想入去搞
可以去淘寶買個dell原裝stand裝上去, VESA Mount

Philips嗰隻都係鏡面,但個OSD冇咁adjustable
想買qdoled mon,暫時睇中依三款

mpg321urx
fo32u2
32m2n8800
想問下各位邊部推薦啲
想問下27吋有咩mon 推介
有冇巴打有用ultrarm 台灣牌子
ig 成日彈出黎
想問下 Gigabyte隻FO27Q2有無伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞