[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
應該係windows移黎移去,resolution差太遠出事。一下變大變細
咁又係 4k較200%冇可能fhd都較200%用
我家陣為左就隻2k都要較埋個fhd做150%黎用
window desktop , explorer , 無問題,因為可以每個mon set 獨立 scale.

但係 工作好多 software 只有一個 global setting, 一係就4k set 150% , 個 1080p 就超大 icon 同 text size. 就1080p 個4k 啲 panel icon 同字就好細...眼都盲.
想請教吓大家依2隻會點揀,LG 32gs75q-b & 32gs85q-b
都係想搵返2k resolution,百幾hz,budget 3k到
請問大家,想買個Mon 嚟睇片睇戲,隔唔時打下機
Budget 大約$3-4k
想要4k 144hz
有得升降同可以左右搖擺個Mon
咁大位有冇推介?感謝
因為想係床都可以睇埋, 所以想個mon 可以Swivel (+90° ~ -90°)
感謝各位
兩日前send左個request比佢地,今日已經改左個保養結束日期做25/9/2027
巴打可以試試
可唔可以講下咩model
MPG 274URF QD
MAG 274UPF E2

呢2隻點揀好

小弟睇片同打機大約 一半一半

係咪上面果個會好D

或者差唔多價錢有冇更好既選擇
有冇人係sony訂左inzone m9II / m10s? 有無收到送貨call?
https://youtu.be/6tJ88K4mNnc?t=548

HDR調較勁垃圾 送都不用
請問有邊隻好?
480Hz得ASUS, 360Hz就AW2725DF
其實OLED既mon係咪用耐左的話,邊框位會容易有黑點?
曬得太陽多都會
Evnia?用緊,冇乜特別好壞,冇TYPE-C但係平
32m2n8800?
顏色係咪都唔錯
Yes,睇過Fd既Rog,顏色冇太大分別,可能佢打機會要High Hz。同埋係房用,冇乜機會試最光,算係夠用。

但係同之前既Ips Mon比,就緊係嘩嘩聲,睇電影爽好多
不過你買Evnia,記得要update 1.01版本,之前會自動變暗,而家唔會
我就係睇過呢隻實物顏色幾靚咁,所以先作考慮,性價比佢就5年好似高啲咁,philips 受後好唔好就真係唔知
呢個我有了解過啊,以我所知而家就正常好返哂冇事嘅!
但如果呢啲Mon冇dp 2.1,之後出既50系唔知會唔會用唔到姐,我有諗過呢個問題
Dp出到2.1?我以為Hdmi先係2.1

不過我時日水好平,比多五舊可以買外星人,我都有少少後悔
係50系卡唔知咩玩法,如果有hdmi 2.1應該就用到既
等雙11睇下有冇優惠
京東之前最平試過6299人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞