[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

962 回覆
1 Like 6 Dislike
5120x2160 (5k)?
最後決定
Gigabyte FO32U2 同 MSI MPG 321URX
二簡一點部署
MSI個底座冇咁大舊
好 唔該 整條試下先
會用arm 所以個底座唔係考慮因素
因為感覺兩部個spec好似都差唔多 迷茫中
咁應該冇乜所謂 因為真係差唔多 msi 防烙印功能好似好d
因為fo32u2就有喇叭 所以都可以話係有個簡佢既位
同埋好似msi係內置電源 我諗緊會唔會太熱 外置可能好d?
但整體黎講兩個真係相差不大 但我見大部份都係傾msi多d
係咪msi個brand係好過gigabyte?
撕膠膜嗰陣撕得好大力?
我個人就外置喇叭 冇乜理由成皮野買個mon 唔走去買個喇叭

Msi 係內置電源 因為有部4080係隻腳附近 所以我唔覺得個mon熱

我揀msi 係d人話佢個防烙印功能好似好d
所以買左佢

反正咁多個牌子都係差唔多咁
同freesync差唔多,一樣都係防撕裂,只係一個係amd開發,一個係vesa開發,兩者Nvidia/amd顯示卡都支援
想問有無27吋mon 係有HDMI eARC?
msi底框好厚

仲要做到灰色
我覺得gigabyte係靚仔少少 但msi評價好似多d
無乜人傾gigabyte..
我落arm就無乜野 不過佢個底係真心7
所以都仲諗緊
想問Asus ROG XG259QNS 380hz淨係for 打機有冇問題 定係有更好既選擇
冇budget?
pg27aqdp
好貴 同埋應該都上唔到咁高fps
糾結緊LG 31.5吋 UltraFine 4K(32UR550-B)定 Samsung 32吋 Viewfinity S7 4K(LS32D706EACXXK)好,想問下LG同Samsung嘅QC有無話邊間好啲?

同埋大家覺得呢兩個mon有無咩特別嘅差別?

仲有DCI-P3重唔重要?利申都係平時自己一般tone下相咁。見LG嗰個有標明有90%,但Samsung嗰個好似無。
(以前) 一般電腦mon通常當佢係sRGB色域,平mon色域仲會窄啲
DCI-P3色域係高過sRGB,冇做色彩管理就咁睇sRGB嘅相會太過鮮艷 (過飽和)
相反你就咁用DCI-P3執相嘅話,放返落sRGB mon睇就可能會變淡咗
所以執相嘅話要做色彩管理,如果認真要求色準嘅話仲要用埋色度計去cal mon

仲有會印相嘅話應該多數會用AdobeRGB色域嘅mon,因為AdobeRGB色域比DCI-P3更加高,可以cover到CMYK印刷用色域嘅大部分

當然如果你覺得只係求其咁tune下相咁嘅話,可以選擇唔理
問咗啲行家, 27" 4K 240Hz QD-OLED 2025 Q1出

WOLED要成年後先出, 曬狗氣
岩岩睇到隔離PO GIGABYTE個代理踢保
感謝詳盡解釋!我唔太需要印相,咁我諗應該都係之後cal mon就算!萬分感激!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞