異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
應該未戒奶 未到完全體
睇到果到我都係諗,點解個波唔加個cam落去 又係要派人過去望
救返女主隻異形好好笑,手勢勁溫柔
只怕電視劇拍到 到喉唔到肺
都想知呢間大公司來歷 靠咩起家
無解釋過
不過我覺得好難比較既
陸戰隊擺明係炮灰
實驗室點都價值高d
有更好輔助武裝唔出奇
同埋2個把好似有炮管?
好gentlemen
我睇到濕左
第一集堅持唔放Kane入船
全劇終
有一刻以為係咪宿主生前啲記憶覺醒咗之類嘅濕鳩嘢,好彩下一刻成班狗衝上嚟
有同感
明明老鼠打完針變dark hulk
大肚婆零反應
咁佢有講過同人類得25%基因相似
有程度分別都合理既
剛剛再睇多次, 我理解多少少/ 估多少少.

成班人係話揸架機運貨時突然pick up到romulus個signal先發現上面有冷凍倉. 同埋佢地成班人起孩時鏡頭有影佳一個男人望住佢地起飛, 唔通係weyland特登泄漏消息, 等人上去之後(因為一定要帶人造人上去開門)就somehow令個人造人聽公司指令去拎黑水? (因為唔係個意外, 佢地仲有成36小時去拎黑水) 加上人造人

一開始執到隻異形大家都以為佢死o左, 點知原來未死, 仲殺死了好多人員. 最後係靠上面的軍事部隊殺死big chap. 之後用異形DNA製造facehugger, facehugger就係用來提煉黑水. (所以先要整咁多隻)

之後應該是出了意外, facehugger令人生了異形, 之後越來越多異形所以所有人死晒.

升降機我見andy射死隻異形之後地下係出煙, 不過可能地基厚所以唔馬上穿?

唔知大家見唔見到, 我見有隻異形個頭係受了傷, 我見入面有類似電流/閃電流動...

Dora佢係係升降機入面打針, 可能因為佢本身失血緊, 唔打就九死一生, 就算有10%機會都要搏一搏. 佢個仔本身想"飲奶"但係就扯乾o左佢 (ie 死o左)

本身計劃係root將飛船帶返去jackson, 6個月之後weyland的人去取回黑水. 不過主角既然設定了路線去另一個星球(唔記得咩名), 咁weyland應該都可以中途去攔截佢地搶d黑水. 因本身係諗住將andy連上架船去mon住個行程, 但佢受重傷所以只好入冷凍倉

不過始終唔明如果weyland係知道A1船員係o係LV426拎到隻蛋, 點解唔派人落去拎, 反而要花咁長時間去搵隻異形?同埋A2-4都無提過黑水, 可以點帶返出來? (一係當3,4集無存在過)
呢個都應該係, 我見個男仔按幾下個倉就射o左出太空. (雖然A2,3都有相似的逃生設計)

不過始終唔明如果weyland係知道A1船員係o係LV426拎到隻蛋, 點解唔派人落去拎, 反而要花咁長時間去搵隻異形?同埋A2-4都無提過黑水, 可以點帶返出來? (一係當3,4集無存在過)

第3,4集先忘記佢啦,大機會當reboot取消哂
你呢個問題其實問得好, 中間咁多到底有無派人落去攞蛋
我覺得係有

因為故事線
A1, 15年後到isolation, 20年後到今集羅穆盧斯, 57年後到A2

公司知道異形蛋就一定前過A1, A1電腦擺明知, 但第一次搵到蛋應該暫時真係雷普莉隊人

isolation隻遊戲如果你當係正傳, 佢只係太空站已經有研究緊異形出沒, 即係話呢個時間點前應該公司已經派人去過LV426(已知有異形蛋既星球)或者其他星球攞返黎, 個別咁研究蛋蛋不過出事

去到異形2都係LV426已經講起左殖民地好多年, 加長版有拍話D職員問長官, 班居民成日執到外星野黎claim錢,公司叫長官唔好問,跟指引,長官就叫d居民搵到咩就屬於佢地自己, 加上公司唔warn班居民, 我覺得似引班居民俾異形做大形實驗場咁
其實我覺得幾好睇。 d人物幾深刻。同埋最尾隻怪夠晒噁心。我有一下以為個故事係最尾個女人懷住隻野。之後變彩蛋
我覺得好好 要靜靜地行個part 真係冇導演諗過 次次異形出現幾乎你都估撚到
點諗到呢幕係你隔離到行
睇咗,平平穩穩咁 連結返之前嘅故事,幾好。
異形要有嘅元素俾足嘢你
同意上面巴打講,溫度同聲音 呢個新嘢加得幾特別,同埋 後面用引力 去解圍 有D腦 又講得通。 意料之外,情理之中。

其他IP玩爛咗,今次套異形真係 合格以上。
最尾嗰隻大得太撚快
雖然科幻片唔應該要求邏輯,但都太離譜
套套戲硬係有個on9仔累事,仲要懶型電人個閪 電到人地醒埋
你當Romulus 個project失敗咗,公司已經試過派武裝部隊嘗試挽救,但失敗
所以公司當個project total loss
重新由野生alien 再嚟過
2個支下面係shotgun
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞