異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
個魚叉好正,正正接返A1片尾女主用魚叉射異型
無縫接軌A1
細節位做足100分
Andy應該又黑人問號樣,心諗我冇鳩你含咩?
今集個急涷倉似係救生用,A1同A2似係正常規格
香港版可以搵三哥苗僑偉做Ash/Rook
你今日逃走嘅機會係零呀!
最後隻混種同 A4 冇關, 啱啱嚮 FB 睇到一段導演訪問...
//
「我兒子最近才和他朋友一起追完所有《異形》電影,而當《羅穆路斯》那隻混種後代一出場,他立刻就說:『就跟《浴火重生》演得一樣欸!』我其實不是抱著那種想法呈現的,但確實啦,生出來的都是可怕的東西。我其實是希望觀眾會察覺到這和工程師的連結。」
//
last個part嚇到成個人彈起
普個羅個Dr Shaw有間接感染黑水,所以有威能
今集Rain仲勁,真係無敵妹豬
第四集果隻係嘔心
呢隻令人心寒
但A4女主嘅超人能力,應該就係科學家想要嘅黑水最終藥效
工程師、人類都係自大傲慢嘅種族,所以最終被異形收皮
應該係第一個jump scare,之後都冇乜野,我果場都有個男人叫出嚟
隻offspring 完美承接老鼠實驗室個劇情邏輯
冇個隻野反而劇情唔完整
死胎都可復活再進化
話俾觀眾知人打黑水有咩效果
咁危險,一隻都可以收成船皮
問AI chatGPT
落到地球渣都冇
好慘
好明顯唔係,如果唔係之後果十幾隻點黎,肯定失控走左d facehugger出嚟

異形系列嘅邏輯係,人類(同工程師)成個種族就係自大傲慢,覺得掌握科學就可以掌握一切,但異形話俾你聽咁係唔得
聽講武肺都係科學室爆出嚟,mRNA同復必泰都聽講好安全,科學家同政府都叫大家打完又打
背脊向天
你知我想講咩架啦
打落人體變美國巨腸
抱面蟲快同細隻難捕捉,一入口十秒左右纏住就死梗
成熟長大後異形身體又強又快又識be water又有酸血
根本無得輸
煮之前,浸一晚哥士的,就可以中和啲硫酸血,之後白烚或者刺身生食,好西補
有無人有睇雲海對套戲嘅解讀,佢用Covid套落個戲到成個觀感又另一個體驗 幾正

黑水就係疫苗 班友淨係睇到隻老鼠返生,但係無睇到下半part突變,人類真係好自為之
其實如果個尾part係黑妹突變做異形加埋個混血兒一齊打女主就正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞