異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
似工程師同佛地魔
D黑水針劑應該係改良過
Dr shaw當時扑野中黑水生八爪魚
呢度大肚婆打針生隻人型怪
條公式又唔同左
即係唔小心殺左佢?
同埋我有個疑問
A貨ash同佢哋解釋第一集異形屍體時
講返20年前nostromo事件
但第2集開紀律聆訊會議可以睇到公司背面上係扮唔知極力隱瞞,屈鳩雷普莉炸船釘佢牌
點解今集個ash會咁順攤講俾女主聽,佢唔係應該判斷到女主呢班蟻民無權限知道呢單野咩
我覺得坦白講大家個condition唔同好難去對比…
因shaw本身係不育, 但性接觸之後又可以大肚。同埋佢本身冇直接接觸黑水。
但今集Dora係一野打落自己身體,直接好多(不過黑水個純度可能同普嗰個好唔同)另外shaw老公接觸完黑水但又冇爆隻異形出嚟只係身體開始變咗怪物咁…
聖約嗰個人無魢錯係吸咗啲袍子所以個身爆咗neomorph(白色異形)
所以我估拍戲的話個「自由度」都大,唔一定要下下都生個nba異形出嚟
都係
條件有啲唔同
自己估:
1: 只有極高層人員先知有異形呢件事。你見咁年來, A2殖民基地都起埋都無人去LV426攞異形蛋,反而花咗20年去太空搵隻異形…
2. 57年之後可能知道嘅人都老死曬了,所以個個都唔信佢。見到殖民地出咗事,可能真係關異形事先至派對兵去睇睇。
3. rook要andy幫我,加上佢os 升咗級,理論上開始以公司利益為大前提所以講曬比佢哋聽都無所謂。同埋rook自己都話兩個人類存活下來嘅機會係超細,就算佢哋知道都無命話比其他人知
咁都make sense
我覺得2款黑水唔可以直接比較, 普羅個隻係工程師整

新呢隻係抽facehugger 再整出黎

普羅個隻入人體會異變但唔會爆野出黎(shaw 個男友)

新呢隻就咁打都已經會爆野(大肚婆, 實驗室隻老鼠)

吸乾左
因為今集班人已經見到呢D生物, 已經瞞唔到

而家生化人覺得最重要既係佢地幫手拎新黑水走先有得研究

同圭佢地只係礦石星既工人, 人微言輕, 對偉倫公司黎講太多方法攪掂
鏡頭角度我以為食緊佢條頸
冇諗過飲奶飲到老母都死埋掛
話咁快追到死侍,有啲估佢唔到
異形比翻鐵血戰士打啦
最好睇
大家都迪士尼 都無話輸贏啦
睇中身邊生化人啫 互惠互利掛
所以可以講到
銀翼殺手都同異形完全唔同風格
爬梯果度唔係好明,女主失重跌緊但點解隻異形又救佢
太睇小異形呢個brand
avp就算啦
純粹捉佢俾抱面蟲寄生咋
其實今集雜種要計落兩套前傳個進化路線
都係經人體黑水感染,之後出世高速成長
普羅果隻直頭話不斷成長大到座山咁
但傳統黑色異形個進化方式係變做后
雖然起源都係一樣但由感染開始已經係唔同物種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞