異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
Toy hunter即係旺角兆萬賣hot toys figure嗰間鋪呀
但david 個造物主peter weyland 就係會老會死仲好怕死

愈睇得多愈覺得完美生物就生化人先岩
唔該巴打
其實我一直都唔認為david係「不死」…
咁佢啲parts都會爛要定期維修,只係佢嘅壽命比一般人長,同埋人無得換身體。 但佢都唔係無限期…同埋佢只要俾人hack, 換塊chip就無咗自己。

我自己覺得完美/永生嘅生命係可以隨時將自己個靈魂/意識傳移去另一個body度。好似電腦咁,可以升級個screen cpu ram, 入面嘅data就當係hdd 咁可以裝落唔同嘅主機繼續運作。
佢都被「工程師」殺過一次
mother先係完美生命體
個引號想括個殺字
自膠
佢係覺得工程師同人咁似 大家其實都係造物
佢仲未見到心目中嘅神
我同意呀
工程師自己都有教堂同神像(巨型人頭),黑水罐係祭品,所以工程師又係拜緊一個點樣嘅信仰?
或者點樣先為之神?
或者宗教信仰嘅本質唔係「神」,唔係「耶和華」或者「阿拉」,而係「教義」及「價值觀」
無咗「神」,仲可唔可以有強大精神力,繼續相信及實踐自己嘅教義及價值觀?
我覺得太子女同埋Shaw,其實係另一個對比
我覺得普羅米修斯簡直係神作,世人對呢套電影欠一個公道,呢套電影越擺就會越精彩,同搏擊會一樣水平
呢套戲根本就係神作
總有一天後世會還佢一個公道
直視「上帝」嘅女人,大癲
毆打神既人
異形弱化到
一支槍 細路都可以以一敵十
我自己覺得scott導都成日想帶出佢唔信上帝係神的概念。好似出埃及記咁明明係聖經故事但佢都寫到十災都係一連串「自然現象」引起的。 prometheus引用好多宗教嘅reference但又想講神只係外星人。 (我自己對此冇乜所謂,都係當故事睇)
我覺得幾好睇,小朋友係上帝真心正
聖經係咪應該冇咁描述?
利申:知道摩西個故事但冇睇過原文
我都冇乜印象,細個時有聽過但細節都唔記得了。印象中上帝係只有聲音?因我見人講過電影版搵小朋友扮上帝並唔係跟聖經的。
我淨係記得上山放羊見到荊棘著火
之後上帝同佢講嘢

但我覺得搵小朋友扮上帝係有特別意思
絕對係神來之筆
聖鬥士星矢
唯一可以傷到冥王哈迪斯嘅男人
啲人話小朋友係代表新約耶蘇出生成為人類咁解喎

仲有巨蟹座
咁mother咪係
冇形態
一般講法係冇實體
天馬座變左土下座啦
土下座星矢
工程師造人類同人類造生化人都係一樣, 冇咩下級物種(人類,生化人)是唯一, deserve to be made 呢D神聖性

都係上一級為左一D個人目的(工程師當做實驗, 可能想解決工程師reproduction 既問題同人類造生化人係為左serve 佢地一樣)

都係當佢地係工具, 加上上級物種都係一樣有缺憾同脆弱, 難怪david 會失望同想搵"真正既造物主"
諗下David 問Peter weyland 點解要做我出黎,而個答案係因為我能夠真係好鬼sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞