異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
生物實驗都係大量架喎
用蝙蝠研究冠狀病毒係用幾百隻蝙蝠
唔會有lab只用一隻白老鼠
詳細你可以爬文,我同其他巴打都有解釋過

關係類比大概係咁:
普羅星人創造地球人同聖約星人
普羅星人同人類嘅關係=Weyland同david
地球人=自大反叛=太成功嘅失敗品,同David一樣=魔鬼性質
聖約星人=謙卑順服=成功品,同Walter一樣=天使性質

點解要創造地球人同聖約星人?
就等於問點解人類要做生化人,咩答案都可以
可以只係好玩,或者創作係本能,或者想做土皇帝有人服侍

仲有冇生還嘅工程師喺宇宙,唔知呀,電影冇講,第三集前傳腰斬咗

第一集唔畀Ash上船已經冇故仔
冇Ash就唔會降落lv426
佢哋有自用,所以皮膚異形化,幫助自己進化
黑水=古代神話長生不老藥
可能順路經過,咪順便屠村,點知Shaw炒咗佢隻船被困
David性格應該都會見一粒星屠一粒星
成日都黑人問號樣
美國隊長老婆仲正
27歲又大波又童顏
反而聖約號原定目的地粒星,可能係工程師母星
倒黑水嗰星球啲人估班外星人係被遺棄
諗諗下似其中一個被工程師欣賞既後代 你見佢咁多parking 設施應該成日搵佢地
而班人都當佢地係神咁返黎

但係相反人類太撚暴戾
已經冇再返黎教育 甚至想殺鳩死佢地
如果冇人幫手執行呢個任務 即係其實工程師都差唔多絕晒種 成2000 年都冇人黎執手尾
人-工程師
David(彷生人)-人
工程師屌地球女人=Hercules, Perseus 同 Jesus Christ
無啦,船長都話出發前兩日公司換走原來嗰個人換成ash, 擺明有嘢啦
Walter同David嘅關係
即係聖約星人同地球人嘅關係
岩岩睇完,又真係幾好睇本身都預左係拍返第一集個種feel同模式,所以反而今集係有驚喜

主角群setting幾好,大家都死曬老豆老母,所以同剩低既family member bonding強,令到後面想救家人而做傻事既行為唔突兀,大肚婆急於救BB而打黑水都合理。Andy演技好正,升grade左之後為左要顯示同人類唔同唔會受感情影響做最好決定而唔救大肚婆個part好正

show抱面蟲深喉同埋有個囊輸氧氣好清楚。加左抱面蟲係靠熱能同聲去sense人 (雖然唔知係咪真係咁),令到中間行過抱面蟲個套戲好撚正,音響都特登整到完全silence咁,跟住阿哥出汗連埋落run好正

然後加左異形由BB脫完皮原來會整個繭去成長為成體,由繭爆出來慢慢show成體個part好正。最後因為提鍊過既黑水而令到BB變成新既生命體都承接到前傳同開啟以後for下集用,後代樣似工程師呢part都幾驚喜。

Overall真係算唔錯了,雖然係傳統套路,不過中間夾左好多新野同致敬位,我諗異形fans應該係睇得開心
外國好多人話普羅米修斯嘅劇情
其實係參考咗Anunnaki嘅故仔
呢度唔見有人討論
呢度係咪冇人睇過同聽過?

https://youtu.be/bBkdLzya3B4?si=1pX_JbFFjlWx_84D
我唔明大肚婆點解自己打黒水,為乜,粗身大勢點會打啲不明物料入自己身體?
已經跌到變死胎,佢Feel唔到個BB有郁動,所以搏一搏
科學家叫孕婦打復必泰,啲人咪照打,現實都係咁,有幾多大肚婆真係知咩叫mRNA?
今集咁收得
會唔會搵Ridley Scot
襯仲拍到戲拍埋第三集
你又啱
幾好睇 希望票房好 異型系列有得拍落去
認同 導演強點 silence film 營造緊張感
以前異形只會有後鏡見到 / 影住粒蛋慢慢打開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞