異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
唔係啊,有shotgun都有步槍架

所以David創造出嚟嘅異形都只係reverse engineering再經微調嘅產物?
我重睇Prometheus嗰陣都覺得奇怪,點解飛船壁畫有好似異形嘅物體
咁即係A1隻異形唔係David創造,而係原初異形?
咁點解要花咁長時間講David用黑水溝返隻facehugger蛋出嚟?
咁A2 Queen 設定仲係咪cannon?

Prometheus結局講Straw想去工程師嘅星球
然後David用飛船地圖navigate
我仲以為佢哋聖約就係去咗母星
咁都去得錯?

認真睇完你哋解釋
Alien系列啲plot真係越解釋越複雜
其實有無一個單一作者可以定credit?
個個視RS為異形之父
但好多小說同異形電影佢又無份
咁依家係共同創佢世界觀定點?
佢講緊既蛋係異形隻經典閪蛋,A1隻船鏡頭影到得呢款
而閪蛋係David發癲搞出黎,呢個可以肯定
普米dr shaw佢哋就算開另一艘船都好,都係得黑水
因為聖約有片段係David用架船飛去工程師星球(聖約個星球,不知名)放成堆黑水轟炸,可以得知第二隻工程師船上面既亦都係黑水罐

同埋無人講過普米1個壁畫個隻就係A1開始出現既經典異形xenomorph,最多可以話有類似異形既野例如deacon係佢哋文明出現過,我更傾向一種講法係壁畫隻野就係工程師研究黑水想要催生進化既終極目標(生物兵器?),但唔成功產生副產品

始終黑水既效果係好唔穩定,當時工程師俾咩追殺或爆體無人知,分分鐘係dr shaw個種八爪魚,而普米工程師屍體逃難死既我記得係話俾石門壓爆頭,唔記得有冇爆體
我理解啲facehugger蛋係David用Straw子宮/卵子造嘅
因為Prometheus隻八爪魚(facehugger雛形/變形)係需要人類母體孕育
所以聖約誕生咗第一批異形同異形蛋
然後喺聖約同A1之間
David同工程師發生咗啲嘢
最後誕生咗A2隻Queen識自己產卵
工程師殺咗David搶晒啲蛋諗住返去研究
但Queen上咗架工程師船然後令架船墜毀LV426
Weyland得知後就派A1小隊去拎sample

以上係我無睇小說無睇周邊
淨係睇完A1A2 前傳兩集同Romulus嘅理解
但我深信同RS腦入面度咗嘅嘢一定唔同
因為中間好多plot point都miss晒

咁一般電影觀眾想理解清楚條故事線
其實已經無可能?
因為前傳第三集開唔成?
頂我成日記錯係Straw自膠
係Sir Run Run Shaw個Shaw罰抄
有一堆工程師係爆心口死
係地質學家同生物學家發現個屍山
經典異形應該只係失控左既進化路線
並唔係工程師要既野
聖約David劏左dr shaw變異條屍同佢張枱既殘肢可以睇到條癲佬不斷試驗改良緊
仲引班傻佬去俾閪蛋撲

閪蛋應該真係David整出嚟
應該係類似咁
唔少人都話shaw條屍頭部變異係有啲異形皇后既特徵,應該真係解剖佢去整生殖系統,唔好忘記shaw由不育到俾黑水搞到生左八爪魚,身體構造可能已經唔同哂
我其實想異形系列同普/聖約系列分開講多過夾硬寫到LV426啲蛋係david整出嚟。 因為咁樣個想像空間會大啲。始終普嗰度成班人只係入咗其中一架太空船,而成個星球仲有好多其他太空船。咁LV426只係engineer部隊的其他一架船係好合理。同埋見到個space jockey都死咗好耐已經石化咗,又好難係關david 事。
其實我覺得異形世界觀係好大,我覺得有少少reference已經好ok。 如果聖約再拍落去我都會睇。同埋依家有網台,咪當只放上網串流囉,唔一定要戲院播
理論上普個星球應該有唔少deacon
假設佢哋壽命超長嘅話
其實聖約都係受壓力先加咁多異形落去
前傳幾部曲應該集中火力講工程師文明
但俾班友屌到飛起
普米拍得咁好暗示埋異形既可能性,都要俾人鬧無異形呃鳩人
根本係應該容納兩邊創作,有少少暗示去到A1就已經好夠
係,我記得本身普同聖都係冇異形。係普上映之後俾人嘈先至加返好多異形…. 都係嗰句…. 其實雙線發展真係冇所謂。即係未來戰士咁集集都係主角被追殺,其實拍下未來世界人類點打skynet都可以啦(雖然salvation唔收得)好過拍到爛晒…
T4有啲眼高手低
講扭橋T5真係平衡到
其實睇你點分類,deacon算唔算係alien, 異形嘅英文應該係係alien定xenomorph
我就覺得唔需要太過仔細去區分,壁畫同石蓋頂個隻都係異型,原生又好類似又好,都係異形一種

同埋生蛋呢樣嘢,好多生物都識,唔係一定要David創造個隻先識
同埋,聖約入面班人,唔係經靈芝孢子受感染,個啲係微形昆蟲嘅hugger,佢哋係踏中咗蟲蛋,本身就有蛋蛋呢一環
A1係蛋唔能夠證明同David有直接關係

普羅個堆屍全部都爆體,個地質學家親口講
我都係個句,異形築巢同聚居係會選擇特殊地點,A2係,今集Romulus都係,只係Shaw佢哋好彩冇遇到異形巢
可能喺個巢石化咗,好似今集咁
我只係覺得,現階段黎講,A1個堆閪蛋既品種係David開既頭
無錯唔能夠話直接來自佢話但可能性最大
點都比工程師大,因為呢種技術係班工程師死後先由David研發出嚟

聖約靈芝孢子就肯定David出手轟炸星球後先出現,係受David帶來個批黑水污染變異,唔係土產野,否則班當地工程師一早死哂

至於LV223工程師受襲逃亡,係受咩襲擊真係唔知,唔好忘記班on9專家入船時俾隻變異蚯蚓定水蛇?一樣係鑽入口入身體,所以體內爆出嚟可以話係黑水生物特性
唔一定係alien,證據太少
你嘅問題好正常,但個解答都好簡單
高達原型機得3部,但吉姆一街都係
現實世界都係prototype 就緊係唔出街,賣出街就係次幾級
同埋,政府軍嘅公發品一向都係要平價,質素係差,軍人要自己買私人裝備
嚴格嚟講係grenade launcher, 唔係shotgun
個啲唔係靈芝孢子,係微型昆蟲版抱面蟲,係David黑水炸彈污染咗個森林,本地昆蟲受感染變/生出嚟嘅蛋蛋,電影美術設定嘅資料有寫到

普羅條蟲係手臂入,再由口出,你可以翻睇

同埋,聖約個星個啲外星人唔係工程師,係同人類一樣由工程師創造,但佢哋係閹割版同Walter一樣,所以佢哋冇飛船,shaw炒咗首船,佢同david就被困

用返你嘅用字,生蛋可以話係黑水生物特性
把槍auto aim 仲準過鐵血戰士
同埋普羅果集果啲黑水係最原始同純。呢一集嘅黑水係經過人工改良,去apply落人類作進化,幫助人類適應喺不同星球中生存/殖民。

同埋電影一開始見到有架飛船捕捉左一塊黑色嘅巨型化石,入面有冬眠左嘅異形。今集啲黑水就係用果隻異形去逆向抽取/培育番出黎。
最撚好笑係啲人屌雷導想玩工程師就自己拍第二套戲講
咁其實普咪就係一套獨立講工程師嘅戲
戲名亦無掛到異形名
好記得套野去到差唔多上映個陣都無好明確咁講到係異形前傳 反而引起左好多人去猜測同討論
其實聖約唔係焗住擺異形落去
真係可以玩多啲新物種
HR Giger 本art book 咁多貨,
唔整出嚟致敬下真係太浪費

好想睇人型異化,shaw又係,工程師啲皮膚同盔甲都係
勁好J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞