異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
呢個問題意義不大,同一個導演,團隊嚟嚟去去個啲人,對未來社會嘅構想唔會有咩大分別
殺人老公,搶人老婆
同一個世界觀?
異形係劇集,新野黎https://www.imdb.com/title/tt13623632/
其實都傳左起碼4年以上
好記得生化危機都有TV,但唔係N記個套黎
可能無左(原本係查案片)
有爭議啦
但入面好多概念同異形嘅世界觀相同
就好似問緊AVP同Alien係咪同一世界觀
但blade runner 比AVP更接近異形世界
第2集入面仲要有啲工程師彩蛋
P1-2 都係想講多啲ai 機械人既野再引伸思考
普羅條線其實幾撚好睇
個世界觀好吸引到我 用啲小片段講返又幾過引
好可惜
有個論說話 engineer 崇拜隻好似異形樣嘅生物
嗰隻生物可以製造真嘅黑水俾佢地用嚟係宇宙散播生命
但當嗰隻生物死左後
engineer 嘗試自製返黑水/嗰隻生物
結果就係 Prometheus 發生嘅事
神秘之夜應該有講過
工程師嘅宗教信仰觀念,真係好想知多啲
可惜咁就完咗
一路覺得佢好熟口面,原來美帝崩裂都係佢做
早幾晚睇, 聽到後面有條女(唔知後幾行) 一見異形出黎就喺到呀呀咁尖叫, 煩撚到仆街俾佢嚇咗幾次, 之後聽到有人屌9條女叫完未, 就收咗聲
仲有普羅米工程師既size 同alien (1) 既size 唔同
應該算係唔同類(可能佢地都冇理過)
美國內戰 入面正d
尋日睇左,幾年黎睇得算係最舒服,除左前面左邊有條撚樣睇左兩下手機
想講頭先睇真係覺得換左新程式嘅andy好正 大家應該聽佢講 一早減少無謂情感嘅犧牲
以形補形
大聰出左異形新片
對奶幾大?
我都係覺得女二仁啲

其實Kay係咪就係被Bjorn搞大個肚架?
好彩Rain都醒目話信唔過嗰支嘢
唔畀Taylor幫Kay打(雖然最後)
同埋Rain係好醒目
知道Rook應該一路有監視
所以特登同Kay講係拎返黑水返積臣星
但上到船就改航道
如果Kay無避開隻白色嘢
白色嘢係咪唔會食佢呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞