異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
左下角核彈都炸唔死
好似係講基因有25%似
唔係成功率
我記得andy係講光頭妹有6成機會生還?
普米個艦長就係知道左架船去地球先炒埋去一齊死
同埋正如你所講,黑水出異形殺當地人
但工程師對異形呢件武器又一無所知咁,無控制手段,似意外多過真係咁用

同埋用黑水創生物,再用黑水污染生物產生異形
咁異形係咪對黑水免疫?
係呀,不過段對白cut 咗。本身諗住講到好白話工程師創造人類之後見佢地互相殘殺,所以派自己個仔去點知都死埋所以打算飛去地球殺曬啲人。不過怕太過「偏激」被人話所以冇加落去
其實我覺得應該保留
成套野就係探討「造物主」同人類自身既定位
(delete scene)
工程師獻祭自己飲黑水創造生命
派「耶穌」監察人類,耶穌被釘十架
工程師認為人類無得救
再遇到韋蘭德自大到同造物主比肩個段對話
覺得被褻瀆
更加令工程師有正當諗法運黑水滅人類
雖然係咁,工程師仲係對人類發展出既文明善良既一面有興趣(船入面播音樂個段)
咁既角度工程師係慈悲又掙扎既神族

無左delete scene
工程師實驗性質飲黑水創造生命
見到自己未見過既人類呢種實驗造成既外來物種有能力搵佢
仲有見到人類創造既生化人
純粹基於未知既威脅而驚訝,於是決定大開殺戒

講動機,工程師要target咁遙遠既地球,有delete scene似乎合理d
女主幾正 已經26不過睇落似19/20
最尾着背心幾大波下
啫係原本Prometheus係去地球做 restart?
但鬼妹好快老
係呀,本身架船二千年前諗住出發去地球,但意外令到所有engineer死曬
老唔緊要, keep到就得。 top gun marvick嗰個我覺得依家仲靚過後生時
JTV 年代雞寶台播第一集時,d人不斷留言話隻貓先係幕後黑手
google search佢d相好平
突然想到貓屎黑水
過濾左一次應該無咁勁
應該係死剩一個

主角團叫醒佢, 佢第一時間唔係睇下做乜搞成咁 (死剩佢自己), 而係馬上出發去地球, 果然鍾意返工!
「冰鮮肉」啲異形無興趣所以佢冇死
題外話: 有冇人翻譯過 David 同醒返果個 Engineer 講乜? 一聽完就打甩 David 個頭, 唔通 David 問候佢老母?
呢條片有講返的對話係咩
https://youtu.be/Nbqo1Qs5cq8?si=jS7_QEMFiGLQywR4
普羅唔應該刪左david 同工程師段對話

段對話完全顯示到人既自我膨脹同自大

而家cut 左只係見到工程師冇啦啦扭甩david 個頭

https://www.youtube.com/watch?v=hRfx05qKVxg
睇過話shaw 隻飛船炒左shaw 重傷死埋先比david 劏黎做研究

定david 偷襲shaw 再生劏佢?
始終宗教呢樣野都係多幻想空間。講到太白又唔好睇。 即係出埃及記電影如果拍到個engineer坐太空船落地球同Chris Bale講嘢應該會變爛片
淨係暗示左carbon dating 2000 年前想殺人類 自己諗咩事
蘿莉樣
本身Shaw上集生產完,但身體仲有受黑水影響

大衛識講大話,講嘅未必完全係真
如果佢一個人冇重傷不治,應該都係精神失常
或者有其他疾病,又可能身體本身由上集開始變異緊
可能David想再用黑水醫治佢,想起死回生
最初未必係故意要殺死佢同劏嚟做研究
大衛對Shaw係有愛,但係變態扭曲嘅愛
愛你愛到要拎你做實驗同標本個種變態佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞