異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
女都睇異形?
利申:狗公
有咩問題
唔講情感問題,棄倉都要落倉底啪晒4個掣
佢已經想啦啦淋扔咗佢,但辣手跌落地仲落埋倉底,已經好理性
我想做個統計
我想問下有冇人係第一次入戲院睇異形(唔計普羅同聖約)
原來同係屋企睇真係差好遠
係戲院睇會有種對未知既恐懼同空間既壓迫感
總算明白點解當年第一集會爆紅
利申:90後 4集異形上個時都未入得戲院睇
去咗間細戲院睇唔夠喉 打算睇多次IMAX
不過最尾嗰隻野有啲恐怖
同意
第一次戲院睇
太空同隻艦D空間感要戲院睇先恐懼
我1-4都係電視睇。avp 開始先至入戲院睇。 我今次冇揀imax(因為屋企附近冇)但揀有atmos的去睇。我都覺得入戲院大大個screen感覺係正好多。同係屋企睇係兩回事
除咗空間嘅壓迫感,仲有回應時代嘅想像

第一集爆紅,其中一個原因係,個嗰時代啲太空怪獸片,多數都係唔夠make scene,邏輯同設
定唔夠嚴謹
有啲有劇情有背景設定,但外星生物同人類一樣外表,只個人油咗紅色藍色就當係,仲要識講英文
有啲就怪物夠恐怖,但啲劇情同背景設定係零,啲人做啲On9嘢似笑片

Alien喺1979年上畫,參考晒所有太空科幻片同漫畫,做到有劇情有背景設定又有恐怖怪物
仲要參考埋生物學嘅寄生蟲、昆蟲資料
回應到嗰個時代,大眾真正對太空嘅恐懼及想像
改變咗荷里活打後幾十年太空科幻片嘅內容及製作

只係新一代人睇慣咗呢個模式嘅太空科幻片,就覺得A1好似正正常常咁,唔太出眾,唔知道當年嘅前衛及突破

痴撚線,搵生化人扮異形潛入異形巢
所以個太空站叫Romulus, 理性做大事,兄弟都無情講
希望最後埋單可以大概3.5 usd
因為呢套真係值得好啲嘅成績同埋希望男女主角可以拍多一集
因為好想睇佢哋2個之後點
直接睇4DX
個光暗戲院係好啲,起碼我屋企部電視一到啲黑位一定睇唔到
第一集後尾Ripley走佬個段真係好撚恐怖
普羅工程師飛船入便既壁畫, 有個講法係工程師玩黑水就係想復活呢隻野
換部oled 就睇到啦
講太空既片都係入戲院睇好D(包括interstellar)

大銀幕比MON更整到宇宙浩瀚種感覺

所以片頭太空+飛船+真空寂靜冇聲係戲院睇就好快入到戲
戲院睇得冇pause 冇得大叫發洩好鬼正
andy 呢d 生化人出一次就正, 再出就會唔好睇

佢冇david 既自我意識, 又冇david 既目的性(探索人類本源/整完美生命/陰9人類)
講起黑AVP2 黑到乜都睇唔到
睇靜音過抱面蟲果段搞到我抖氣都不自禁輕輕抖
Avp 1拍得幾好睇
但avp 2 真係亂鳩咁黎 爛到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞