異形:羅穆盧斯 Alien: Romulus 劇透討論區 (3)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
死左唔可以用嚟繁殖
係異型眼中,女主應該唔止一條薯條,直頭係炸雞脾,呀唔係,應該係一品鮑
成套聖約最好睇就係講shaw果幾條片
係導演定我受dead space影響
好幾個shot都似, 最尾著太空衣我都覺得似issac, 雖然走唔甩水筒style
女主角用把槍一打10嗰下個感覺就係
恐懼源於火力不足
因為聖約眼高手低 唔合乎邏輯
Perfectly Safe

每次重溫都笑撚死
同埋你見異形一直都係兇住佢等bb 過黎 比晒signals 要殺佢就一下用尾ko佢
有一個點唔理解
點解大肚婆打哂成支黑水 無變異
返而得佢個b 有?
普羅米修斯入面成員掂再黑水都會產生變異
Dead space + isolation
初代 Alien/Aliens 嘅分鏡,表達對未知嘅恐懼同壓抑
氣氛嘅畸異、驚悚感濃烈好多
仿生人個twist位,以及貓貓角色都設置得好好
人類以弱勝強嗰種搏命亦肉緊得多

今集略嫌平淡,冇乜大驚高潮位
真係如某啲影評講,各樣元素都齊,但就冇推到盡
果枝唔係普果隻黑水,係之後再提煉出黎,佢有個shot咪老鼠用左枝水,由就死變番生勾勾,然後都要再過一排先變異
早兩日係D+睇番,呢句台詞真係perfect summary of the movie
其實AVP有咩問題
點解個評價咁差
普羅米修斯嗰個係原裝正版,當佢濃度100%
大肚婆個支係已經改咗版,你當濃度50%仲要兩個人分,個胎吸收得多啲就搞成咁
如果對方你唔識既話就話姐
如果要死既係你老婆呢?
死你老婆一個人但可以救全世界
睇下到時你仲係唔係可以咁理性
你咪當上天比機會你有第2春
咁樣自我開導就得
係由頭到尾都無
對比普羅直頭好似2個導演咁
最撚好笑一定係david叫人埋黎睇埋黎簡
你不如咁諗
間公司同大衛夾埋
所謂太空殖民係公司陰謀
係間公司呃人送俾大衛做研究
一開始著火燒死個船長唔係意外
係公司謀殺佢,令事前按插嘅弱智副船長做代理船長
方便大衛玩弄成船人
啲船員都唔係科學家而係玩開極限運動(攀石)
心理特質都係係傾向冒險,唔識恐懼
所有意外都唔係意外,包括太陽風暴都係可以預測
每個意外係背後有人操控
咁會唔會個故事好睇啲
好fans向補元,但又真係合理左
睇完係度諗:其實黑水稀釋到好少份量可能work
理論上中黑水既人的確係變左更強大既生物,只係佢地變完個樣同冇晒人性
普羅入面
工程師都係咁令自己進化
Holloway飲咗一滴其實無變怪物,只係眼睛同皮膚變黑,不過被太子女燒死
Shaw間接感染,生完條巨型精蟲,之後迅速愎完,可以又跑又跳

緊係Work啦,不過overdose會死得好慘
間公司喺A1 A2 A3都係咁玩
AC同AR都無可能唔係呢個套路
今集都係呃班小朋友上去
AC有講到「點解星圖會冇呢粒星,好似故意有人刪除,明明我哋做足功課搵咁成千粒星」、「太巧合啦,too good to be real」俾晒提示大家
AR都係架貨船升空,有個男人背景佔咗1/3鏡頭,監視佢哋
電影時間有限,每秒鏡頭都好重要,唔會放無意義嘅對白,或者搵無謂路人阻擋鏡頭
你用我嘅觀點重溫一次AC,就知係唔係fan腦補定係劇組故意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞