米高佐敦真係史上最強既nba球員

1001 回覆
476 Like 40 Dislike
MJ同Kobe 2個都唔肯定1on1可以贏到對方
但2個都認為自己1on1可以輕鬆打爆lbj
我都唔係最諗到有邊啲factor係conclude到MJ打現代籃球會打唔掂多過掂
1on1
唔講以為籃球係1打1
2個輕+矮一截點輕鬆打爆,有冇source,佢地幾時講
無講你goat乜野,你咁快出黎護主
source呢
up得就up
90年代嘅身體對抗強幾多你唔講
就算未睇過 mj, 有睇今年西決 sga 都知 mj 無可能打唔掂
https://youtu.be/OljHaO2xaKo?si=XMrrw_T8jnqAwEvR

雖然唔係NBA ,但係黎明仲屈
我細個開始睇已經係96 97
果陣聽atv 啲講波佬講
呢個佐敦開始年紀大
唔可以場場好似以前咁爆
所以佢有招技術 fadeaway
加上佢騰空力太強
基本上無乜人阻到佢
呢個所謂無咁勁嘅MJ已經好屈
果陣比班講波佬講到好想知後生MJ係點
互聯網時代終於見識到

同埋果陣爵士都好勁
記得史托頓佢哋條褲好短
個樣又好平凡
我細個睇完嘅感覺係
平凡人再努力都好
喺神面前都只可以做第二

同埋想問下熟嘅巴打
朗夏巴其實勁唔勁
細個唔識睇
佢地話係就係啦,畢竟佢地專精單打
但係籃球始終係5打5
lebron定位角色+位置唔同
單挑討論空間唔多

大隻唔係大晒
不過大隻又快又跳得高係
https://youtu.be/py0-l1M_870?si=dxYx1nkU6-ghAsgA
要用近十年嘅波黎比喻
mj就係「可愛嘅中距+defense」,「morant 嘅first step」,「ant 嘅爆發力」,「kobe 嘅post move」,「lavine嘅彈跳力」
加埋晒x1.2
咁就差唔多喇
講緊19年帶隊拎champ一定係kyrie啦
唔好咁柒啦
日本籃球進步得咁快就係因為學界唔俾打zone defense
籃球唔係1打1
但係一俾人攔低就要搵人傳嘅直頭係冇技術
團體運動都要講個人技術
你估宜家打籃球係走位+閃電傳球傳到去個wide open嘅射就贏呀?
仲有jordan 關鍵時候把握比賽能力
窮人板mj 都2 冠
Mj 黎到現代會適應唔到😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣
唔係jordan年代無幸睇live

但睇highlights都覺得呢個人好癲 舊時籃球發展冇而家咁成熟 個人技術天份真係冇得講 原地插花好似著溜冰鞋咁順 一路保持到motion 之後可以喺半空慢慢做決定 比人落手foul仲可以hang住高射中距 呢個係之後冇一個比人話天才既做到
就係冇咩人擋到巔峰期lbj嘅切入
所以要double/triple team
而lbj有能力分球
你用唔同聯賽比較有咩意思
規矩完全唔同
nba比聯防
我柒極都有邏輯過你
所以真係搵唔到一個明顯佢打唔掂現代籃球既factor
唯一可能真係三分入球數唔夠多
但去到finals/ 關鍵時間, 得益於佢mentallity, 佢啲三分能力好大機會會自動buff
但個時MJ既插花俾人話唔夠靚, 係iverson 之前插花最靚係tim hardaway
MJ插花唔夠花巧但實用
d人話mj 係以前年代, 一定唔夠宜家勁等等
不如調番轉諗, 佢係以前都咁勁, 如果用現代方法train, 保養, 咁佢會勁到咩程度
The Decision 果下開始已經注定佢做唔到GOAT
2016年騎士冠軍 & 之後嗰幾年單天保至尊
叫做加返啲印象分 & 完成左自我救贖之旅
agger
以MJ天賦加埋現代訓練, 同依個年代吹罰尺度
佢既得分只會更加如魚得水
唔貴古賤今, 先遮住佢係MJ先
呢個年代一個球員有齊上面既特質, 加埋mentality同耐操度
係NBA可以去到咩強度, 大家應該都心裡有數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞