仲有兩星期就結婚嘅我,收到前度寄嚟當年同我出軌嘅證據//《長相廝殺》

958 回覆
518 Like 37 Dislike
其實戥靜梓慘,我比較想佢放低過去,同Dan聯手
一口氣追哂,好睇

睇到而家,感覺上可螢危險過Dan好多,Dan嘅控制欲源自佢對成功嘅欲望,佢想證明俾爸爸睇佢有實力,所以佢需要成功嘅事業、美滿嘅婚姻,佢為咗得到呢啲嘢先務求事事掌控於手心

可螢就唔同,可能係因為以佢為主角嘅篇章未出,暫時未睇得可螢嘅控制慾源自啲咩,有一種「為控制而控制」嘅感覺,但係如果真係咁嘅話,呢種人先係最恐怖,因為佢哋嘅慾望唔係為咗得啲咩,而係單純放任自己嘅慾望滋生,個feel就好似DC嘅Joker,為咗睇到混亂而去製造混亂

我估劇情走向係可螢就係一個單純嘅控制狂,佢嘅過去可能係試過強硬咁控制另一半,而結果係唔好嘅,所以遇到Dan之後用另一種方法去控制Dan,就係扮到純情良家婦女,令Dan自願浪子回頭,以為自己為咗老婆變做好男人,實際上完全俾可螢完美控制住

點知靜梓嘅出現令可螢知道Dan並唔係totally under control,所以可螢先想同靜梓合作,借住幫靜梓復仇去完全控制Dan

事實上可螢亦都冇呃靜梓,佢的確係想幫靜梓徹底咁推Dan落谷底,喺世紀婚禮上令Dan出醜,等Dan一夕失去哂事業同爸爸嘅注視,然後佢先以Dan最後嘅水泡、救世主呢個身份去拉返起Dan,同Dan講唯有自己永遠唔會離開佢,令Dan從以前最重視「爸爸嘅注視」,從此之後轉為「可螢嘅注視」,咁Dan就真係永遠俾可螢控制住

如果真係咁發展,故事就形成咗首尾、表裏呼應,靜梓對Dan嘅愛、想得到Dan嘅注視、對Dan嘅復仇係故事嘅開首同表面;可螢對Dan嘅愛、利用靜梓對Dan嘅復仇去得到Dan嘅注視、為靜梓對Dan嘅復仇暗中佈局係故事嘅結尾同暗線

總之唔好得罪女人
依唷係小熊維尼系列入面唔算突出,配角位置同性格代表洪靜梓
如果依唷係洪靜梓,咁小熊維尼係咪沈思行
而dan對洪靜梓既理解,就係一直講既村上春樹既書,讀起嚟「好有味道」
我既理解係靜梓比dan既感覺係好生活化,係社會會見到好日常既人物
對住靜梓,牙dan其實可以做自己,講心事,相反dan對住可螢唔會

村上春樹既寫作風格
真心respect 默巴
對於主角性格
都搵左佢好多代表物,令到主角形象更加立體
同意 唔好得罪女人
我都好respect金弘中絲
可以留意到咁多嘢
一口氣睇哂,劉先生巴好勁
特別多謝你咁有心機去睇呢個故
Dan :
放過大家,這是我對你婚姻最真誠的祝福。

我們實在有過太多過去了,多得,有時愛和恨已經分不清楚。

但如果真的要仔細地數算,也許,恨還是多一點吧。

我還記得之前我曾經在網上查過你跟陸可螢,然後發現她已和你一起四年,是你所有歷任中跟你相愛得最長久的一個。

而且,居然還可以使喜愛開放關係的你甘心被婚姻所捆綁。

也許正如你所說,你已經改過自新了,所以想要獲得一次重生的機會。

是的,也許我們都值得有重新再來一次的機會。

如果我可以有這樣的機會,我會選擇令時間停在認識你之前,那樣我就可以避免令真正珍惜我的人傷心。

這段日子,相信大家都累了。

你苦,我也苦。

雖然這個結果是我本來所預期的,但我發現,原來當我陷入痛苦的時候,也會牽連到關心我的人受苦。

我想,我必須放下身不由己的慣性思想,我必須為自己作出選擇。

我想要,真正的幸福和自由。

關於你的婚姻,我誠心地祝福你們。

但願你們白頭到老,長相廝守。

= = =

完結了,一切都要完結了。

這是我踏出Dan的家門時,心裏面浮現的第一句說話。

無論Dan有什麼打算、陸可螢要怎樣威迫也好,我已經下定決心要完全退出這場復仇計劃。

我當然有思考過,到底Dan勸服我放棄會否只是一個騙局?

確實,Dan並不可信,但他既然能夠令我主動退出復仇,這應該已經是他期望的最好結果,所以理論上他應該不會再生其他枝節去招惹麻煩。

想到這裏,我立即拿出了手機,然後找出沈思行的訊息對話框。

「明天可以見你嗎?急事。」我發出了這樣的訊息。
我願意退出復仇,Dan的勸說當然不是主因。

我是不願意再傷害沈思行了。

本來,我之前的打算是盡快完成復仇計劃,然後再好好修復跟沈思行的關係。

然而當我看過Dan手機中偷拍他跟沈思行交流的影片,那一刻,我發現自己打從心底不願意再提「復仇」兩字。

我從來都沒有意識過,原來世界上可以有這麼重視和珍惜我的人。

我的父親,早就離開了我的人生;

我的母親,只是視為我取得愛的機器;

Dan,也不過把我當成傾訴和滿足性慾的工具。

唯有沈思行,他把我當成人,當成朋友,當成一個活在他生命裏的個體。

人生有很多身不由己的時刻。

可是,也有很多可以由我自由作出選擇的時刻。

就像這一刻,我選擇了沈思行,放棄了對復仇的執著。

正是如此,雖然剛才在Dan家中的晚餐氣氛有點奇怪,例如是我跟陸可螢必須裝作互不相識地了解對方,然後我們三人又要用言談甚歡的態度去聊些有的沒的,可是整個過程中我的心情卻是這數年來前所未有的輕鬆。

可能是因為我知道,我即將可以擁有一個自由而全新的人生。

所以,就算我覺得陸可螢似乎並不會輕易讓我退出計劃,可是這也不是她可以說了算的事情。

我不復仇,她既可以繼續她想要的復仇,也可以裝作一切無事地跟Dan做對恩愛夫婦,嚴格來說,我的退出應該是對她百利而無一害。
手機在這個時候震動起來。

是沈思行。

「你還好嗎?現在需要幫忙嗎?」沈思行著急地回應。

果然即使我們數天前發生了不如意的事情,但沈思行對我依然如此貼心。

「我不是需要幫忙,我只是想要跟你好好談一談。」我在手機上打字,然後又覺得意思表達得不太足夠,於是便補充一句:「例如是,要跟你道歉。」

「你哪有什麼要跟我道歉?」沈思行很快就回覆了一句。

「可能是,因為我對你不坦率,導致你感到失望。」我呼出一口氣,回覆說。

我等待了好一段時間,才收到沈思行的回覆說:「你不用這樣想,是我那天的語氣太重。」

這段等待的時間,令我幻想到沈思行正一個人望著手機默然嘆息了好一陣子,才決定將這段訊息送出。
「不,你的提醒是對的。我一邊對錯誤的人傾心吐意,死命要將自己的心獻給對方,但偏偏你一直在我身邊支持著我,我卻從來不敢將自己的感受完完整整地和你分享。」我內疚地打出了這一段文字,一滴淚落在手機屏幕上,可惜並不能一併傳給沈思行。

我看著WhatsApp對話框顯示沈思行的狀態是「輸入中……」,可是我卻良久也未收到回覆的文字。

我想,他肯定是在雕琢用字,想要用最小心的方法去回應我。

為了刺激他盡快給我回應,我便補上了一句:「其實我今天見了Dan,我已經跟他完全地一刀兩斷了。感謝你給我勇氣去跟過去的自己說再見。」

傳出了這句說話之後,我的心跳不已。

我既擔心,又緊張。

我有點怕,沈思行已經對我失望。

我更怕,他只會回給我一個冷漠的回應。

犯過錯的人,難道就此不能追求幸福嗎?

我不相信。

就在這個時候,我感覺到,手機震動起來。

是沈思行的回應。

(故事待續)

= = =
加速更新目標:
連登:500正評
Penana:1500 likes

Penana 傳送門:https://www.penana.com/article/1421645

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更,仲有得睇埋呢個故嘅「作者前言」同埋其他故事相關嘅嘢,IG限定㗎
IG : windblowssilently

默颺讀者交流TG group(快啲入嚟討論劇情同掌握故事最新消息!):https://t.me/+jD_eY63Yb5I0MmQ1
睇左默巴咁多故
不由得開始擔心靜梓
思行正面回覆>靜梓放下心>見面前可瑩岀手,兩個最後見唔到面
Tvb 式劇集?
希望唔會啦
期待故事發展
希望有!好期待
Support
靜梓有冇咁天真
最後大直路一句唔玩你估可螢會就咁放過你咩

分分鐘要Dan出手打救番轉頭
點解感覺立哂flag 靜梓會死咁
完全係tbb死之前嘅節奏
覺得會係沈思行死咗
推靜梓去幫Dan
開始廝殺
希望思行無事。
如果思行有事,靜梓一定暴走,同dan聯手反咬可瑩都唔奇。
女人暴走起上嚟,真喺完全估唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞