覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
已封鎖會員 - 輸你就怯成世
支持既 見到啲連燈仔為咗反環保特登就去淘寶買一箱餐具真係淡笑。

又浪費自己錢又霸住啲位,聰明少少嘅人就去買個好少少嘅餐具,廢事啲淘寶餐具有元素。

今次政府要屌嘅,就係唔夠果斷
一刀切乜撚都唔俾最好。
班環保hater同個on9政策一樣咁擾民
有正當申訴途徑又唔用
上網開埋D廢post阻撚住晒
而家係紙製有毒呀
1. 依家未查清楚食安風險就推行,環保膠係咪會幫已經入咗紙餐具嘅店舖買晒啲紙餐具?公共風險>環保理念

2. 立法原意係源頭減膠,只要有替代品就換,而唔係你講嘅自備餐具就唔使煩。依家成個program 都係用緊呢個mind set run。唔建議死屈咩「環保膠同反環保人士一樣不滿」,人地係覺得依家run緊嘅方案唔work,而唔係要再極端啲
膠直接放入焚化爐咪得,順便發埋電
2. 如果你真係認同你提出既野係doable,咁我叫政府立例你係咪收聲即做?

你邊位? 可以叫政府立例

3. 你做既行為其實係對生態-XXX嘅影響

咩係XXX, 你講咩叉
因為本質同程度唔同,當然係唔同標準,你都幾好笑喎
你又知我冇話? 而家就係有人話完佢先著重環保政策咋喎
我先不解你做咩屌人地宣揚環保
講撚咗唔係政策問題,係用錯環保餐具啫,同埋我有做地盤相關工作,有師傅係帶飯帶餐具,有人做到點解你唔學習?
掉轉諗,都好多動物同生態因為塑膠垃圾而燒到佢哋心口,咁你又唔撚識體諒?個個都體諒你咁幾時先肯進步?講得係責任就必然有所犧牲
由你講出黎話我係自私,都幾撚可笑
因為好多人憎環保L,覺得唔方便佢地,就算諗好方法比佢哋都會反
3。 對生態係 “負數” 嘅影響
我係講緊帶頭果班人,自己都唔著重環保
唔著重環保果班人整左一大堆擾民政策宣揚其他人要去環保果班人無非都係想要錢,咁我寧願佢地加環保稅,唔擾民之外,仲可以達到佢地目的,總好過整咁多色水野
我係想問point 4 "XXX" 係咩

point 2 答唔到?
我識得有地盤佬自備埋廚房廚師添呀
1) 9成紙餐具有問題,但係冇人逼佢哋揀用咩product喎,仲有木/竹既環保餐具揀
2)點解自備係極端?咩定義嚟
強顏歡笑都唔可以掩飾你心裡嘅罪究感
1. 迫咗人轉就話佢哋自己揀。我講緊餐聽入咗啲貨係咪你食咗佢。而唔講直接用紙餐具嘅人。

2. 政策有問題,要市民work smart就當resolved? 政策本來就要諗點安排先可以assist 到公眾,又做到減少浪費嘅目的。你唔諗個政策有冇問題,掉返轉怪人唔自備,唔係極端係乜
做乜重未禁膠水樽同膠汽水樽
等睇遲啲要自備水樽去7-11 買汽水,
定係用牛角做樽好似維京人咁?
1)商家永遠都只會諗最平/最賺錢既方案,紙餐具最平,當然就會揀紙,食客食得方唔方便關佢L事, 而且木刀木叉都唔見得有幾好用,把木刀同用雪條棒切牛扒無分別。

2)鬼唔知自備最環保,咁公廁同商場廁所唔洗有廁紙架啦,唔識自備架?屙完屎先發覺無帶廁紙係你既問題,環保就要有犧牲,自己用手啦!
其實無人逼佢唔環保,
而家只係叫佢唔好逼我地跟佢環保。

同啲素食撚一鳩樣,
從來只有素食撚逼人食素,
你幾時見過食肉既人會逼素食撚食肉?
已封鎖會員 - 輸你就怯成世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞