覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
你up乜鳩?
又要問咩情況
俾埋張圖你
問你邊度攞餐具又答唔到,邊個確保餐具衞生又答唔到?

乜撚都答唔到就縮返老母個閪度啦

求其舉個例子,你就收撚皮,香港行行日日都有突發嘢,要喺無準備下要食外賣

事實係香港無正常外賣餐具代替,柒頭樓主#752都收咗皮

你係真心支持環保嘅,就幫手諗下點樣幫啲一定要買外賣,但無準備餐具嘅人,有餐安樂茶飯食

唔係串柒柒,問呢問嚕,又無好嘅建議
傻閪
你俾張圖咪係活生生可以準備到餐具嘅例子囉
仲未知自己柒啲乜呀

你都白撚痴
你不如幫手點幫諗一定要外賣 但無準備錢嘅人啦

班廢人食唔到咪撚食囉屌 由佢往生
最緊要係我一如既往 完全無影響
唔會好似某啲柒頭咁 無俾個膠餐具就係度呱呱叫
已係日本城買廿個膠箱 依家應該運緊去堆填區
連登 咁認真冇用架
唔好意思我真係接受唔到求其抹餐具然後拎返屋企先洗
我覺得好污糟
解答到你既疑問未?
咁你又無辦法去洗 有乜計啫
只可以係咁
自備膠餐具囉
幾撚好笑,我已經講過晒所有hands on 處理膠垃圾既問題,話根本冇辦法解決到個污染,所以先要禁

跟住你話可能有啲職業係冇辦法唔用即棄餐具,咁我先話,你都唔能夠代表佢哋,亦都暫時未見有任何代表既人物出黎話佢哋行業會因為冇得用即棄餐具而癱瘓等等。

我講垃圾處理既實際問題你就睇唔倒,你求其鳩噏話有啲職業會唔work就叫貼地,你都幾撚好笑
我想=專制?
我做到特首之後淨係推行我想既野先叫,我而家自己想啲咩關其他人咩事。
其實可以搞個全民公投,睇下幾多人支持禁煙,你話要民主啊嘛,每人一票啱晒你要既唔專制。
唔通你用腳?
買個大啲夠塞埋你入去既 thx
唔知仲有冇人出嚟拗,不過嘈都冇用啦,好似幾年前膠袋徵費咁,大家都會開始慣要攞環保袋去買野喇。

睇返咁多人既質疑,其實可以大概歸納為幾類人:

1 無知嘅人,未知道膠污染實際情況,有啲可能知多小小以為有萬能方法解決,但其實唔得。如果有科學家搵到方法,平靚正快搞掂啲膠,歐盟 聯合國嗰啲一定第一時間出黎話唔使禁膠架喇,個個都係要搵錢啫。

2 自私嘅人,同佢哋解釋晒所有情況,佢哋拗到冇野好講就唯有話“我就爛” “生活方便大晒” “我用埋你嗰份”之類。其實真係唔好嘥時間想去證明啲膠對世界冇問題/可以被處理,因為你從一開始take 嘅 stance 只係想方便你自己。

3 弱智,係咁用邏輯謬誤極多既言論去攻擊任何支持環保既人(甚至只係冇加大破壞嘅普通人),或者簡單無腦嘅人身攻擊,完全冇思考過。所以我都費事同佢哋解釋,將佢地啲言論特色送返轉頭就算,我一見到認真想傾既人都已經收起啲粗口

有咩重要野再講。
淨係恰市民 環保撚好賤
拆九展製造嘅垃圾

um, 不如我縮窄啲範圍

拆九展製造嘅塑膠垃圾

係我幾多世人製造嘅塑膠垃圾量
睇返你啲回覆 你自己咪三樣嘢都齊哂囉

1 無知
你根本唔知道所謂「環保」即棄餐具一樣需要用塑膠先整到
仲幻想呢啲反智「環保」政策會改善啲人嘅使用餐具習慣
係就係改變呀 不過係有條件嘅人就去淘寶淘一大堆即棄膠餐具
冇條件嘅人就焗住用會浸到爛哂嘅「環保」即棄餐具
到頭來根本冇減少到塑膠使用

2 自私
雖然你明知「環保」即棄餐具根本用唔到
但係你覺得係啲人貪方便唔帶餐具 覺得啲人抵死
用嚟自我感覺良好去滿足自己

3 弱智
會支持一個實行起上嚟極多問題嘅政策
「弱智」呢個形容詞你都係留嚟自用啦
一個抱住父母官心態嘅人先會支持將對身體有害嘅嘢禁止
食煙對身體唔好? 禁煙
飲酒對身體唔好? 禁酒
攝取太多糖同油同慢性病有關?限制啲人買糖同油
攝取太多鹽會有高血壓?限制市民買鹽

公投禁煙呢啲完全唔係民主
只係多數人暴政 咁樣係剝奪少數人嘅權利
你講得出公投睇吓幾多人支持禁煙咪更加顯示你嘅諗法有幾專制
唔係,我而家慣加1蚊要膠袋
有時要用就要用架喇
唔需要用就唔會專登用
屌你老母
學唔到就喺度詆毁啲做地盤嘅人
呢條友同嗰個凍檸茶一樣呢 都係戇鳩
班環保撚嘅論點係,你要出錢出力出時間 幫唔環保嘅商家佬環保

錢就我出, 垃圾就商家佬去製造

同巴西佬屌柒歐洲佬一樣
樹 歐洲鬥快砍
要巴西保育森林做市肺
其實你興建得都必然有塑膠用品,更換嘅時侯都係垃圾。 我當然都唔認同大興土木,不過嗰啲係耐用既塑膠用品,同即棄嘅唔同。同埋建築廢料係有嚴格監控,亂掉係會罰。用即棄餐具班撚屌會亂咁掉,根本執唔返。
1 點會唔知?…
你明唔明“減少” 同 “比較好”嘅概念?有人話萬能嗎? 我主張唔撚食外賣你有冇眼睇?

你話啲人會自己買,我都知,一定有班撚屌係要咁做,所以呢個post既目的誌在屌9呢班垃圾,因為我知教育極都係自私唔會改

2 你自己睇留言,有邊撚個係真係“為勢所逼”咁去用即棄餐具? 得一個師兄話要每日轉唔同遠site工地。但係最後我都遊說到佢晏晝可以堂食,要買外賣既都可以帶自己餐具返屋企洗。
根本就冇任何人會冇辦法地一定要用即棄餐具,講到尾只係想自己方便同快啲。
講真,咁撚辛苦飯都冇得坐低食,不如你搵過份工囉,基層工如洗碗保安嗰啲都仲舒服and 賺錢多啲…

3 你邊隻屎眼見到我話支持政策? 政策包含實行,我一直話係佢實行過急同冇諗好後備方案,我只係話立法原意係好,而且都係各國大趨勢。

唔好夾硬拗而屈9我啦,廢你就過主喇,自己淘寶啲膠叉用囉,小心哽死
本身民主既玩法就係majority rules,你話我一人諗法專制我咪講不如試下民主投票,跟住你又話大多數人諗法係暴政,幾撚好笑。

如果有日社會大眾認同食煙飲酒既禍害大到會影響人,大家決定要禁咁都係合理。好似放火殺人咁,無論你原因幾正義可能係殺一個殺人犯,但係大眾認為個行為唔啱就應該被禁止。

少數人權利應該建基於唔影響人,莫講街上二手煙無得避,種植、運輸、食完呼出黎既都會破壞地球環境。如果有日大眾認為呢啲影響大到要禁咁都無可厚非。

你唔好同我講食煙飲酒冇替代品阿,呢啲唔係必須品阿嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞