覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
其實徵稅我都覺得係最佳辦法
政府收個膠製品進口稅,令膠製品進口成本增加
商家自然會衡量成本,搵代替品
或者轉嫁消費者嫁啦
同埋,起碼你唔係禁止銷售先嘛
而家政府一刀切禁膠,搞到好似毒品咁
煙你都未係咁禁啦下化
根本係最撚on9嘅做法嚟
我都唔care 啲人,我care 動植物同好靚既自然景觀
1個至幾個屌就haters

over 50%至全部人一齊屌就唔係haters,咁環保撚會唔會諗問題係出在自己身上呢?
點撚樣玩鳩你呀,
咪唔撚柒食囉 咁撚有骨氣 有人揸枝槍要你食飯呀?
又唔係喎,咁咪死死地氣用囉 柒頭
唔派隻膠叉俾你就食唔落飯
做人做到咁解難能力低到無資格係地球生存
有屎忽都無用啦
你帶個連盒既餐具,買外賣返site,食完入好,返屋企洗? 最多帶三副應該ok掛
唔係撐紙餐具呢啲垃圾
但反環保撚用啲比喻可唔可以聰明少少
帶餐具同乜鳩鑽木取火難度差咁遠
又用用完即棄日日製造勁多垃圾嘅膠餐具,同可以用好耐嘅單車比較

同連登講環保都係徙氣,第一句就係叫你去死
係,不過我始終覺得禁膠最後都係must do
我多啲嚟密啲屌,好彩近排得閒
我朝早未入場買
買到晏就凍撚哂啦
你要方便就死撚咗佢啦
唔洗咁麻煩再食
你依D咁既柒頭 有乜方法都會話唔岩用乜乜柒柒架啦
借問聲,咁其實師兄你而家食飯既方法係點?可以講吓早午晚餐點解決?
唔遠咪堂食
遠都係叫平台
咪就係同你講緊, efficiency呢個factor根本無助環保
因為80億地球人唔會統一到一個結論係點樣最efficiency

同埋重點係, efficiency只可以"暫緩"破壞環境
唔可以"停止"破壞環境
因為你做緊既野只係兩害取其輕, 唔係消滅個"害"
消滅唔到個"害"你環乜撚野保?

你而家講緊既野
即係同人講, 要預防性病, 要記得戴套
但你骨子裡其實明白戴套只係冇咁易有性病, 要完全冇性病, 唯一方法就係唔扑野
只係你都冇把握/唔忍心/冇信心叫人唔好扑野咁解

而我就係同你講緊
sorry, 你唔阻止人類扑野, 不論你用咩方法預防, 人類都係會性病死的
原句 “弱智駁都廢事”送返俾你

得閒睇吓pin 啲示範Q&A
條友好撚搞笑架, 佢自稱個工作地方自來水都無架喎
都唔知係咪無得屙屎屙尿 好似D野狗周圍解決架佢

你再問多D佢答唔到架啦 因為佢都係鳩吹架啫
明白,堂食好丫,天口㷫要凍飲我會走冰

如果係嗌外賣嗰1-2餐,你帶自己餐具(一套刀叉連筷子100內),收工返屋企洗,又有冇得諗?
遠既你返工前唔會知遠架?
唔可以帶定餐具係身架?
你答到我未啫
你望上面位師兄先啦
佢好似未見過世面咁
所以個個咁憎環保撚
地盤細盤洗手都冇機會啦
廁所都係去公廁
如果講最後步驟,係。
但呢件事應該係加稅加到無人再用膠之後先禁
因為一步一步加稅個過程入面,就會增加替代品需求
呢個過渡時間就係俾而家D濕鳩木羹,紙叉改良嘅時間黎
而家懶係一步到位
結果木羹紙叉無左改良嘅時間,咪直接硬推出黎賣
拎個半成品出黎話要代替膠喎,市民一定反彈嫁
你話我撚西覆到你嘛
咁我咪唔覆
唔覆你又問我答到未
我好亂喎
話左你似小學雞嘈交
唔係討論
咁要“停止”就係要全人類而家開始全民植樹、拆建築、研究方法分解膠、研究永久封印重金屬 核廢料、將所有自然景觀還原,再集體原地自殺。

我諗應該可行,你話呢
都話唔方便咯
只要唔係外賣送埋套餐具嚟就係唔方便
係完全無解決方法架
有自閉症到一定要拎住外賣俾埋既膠叉先食到飯 好慘架啦 放過佢啦
你答啦 你老母
答唔到你就仆街死咗佢啦
唔係聽朝又食早餐好麻煩架啦
其實點解唔可以跟返膠袋個標準,要用就要交稅,用經濟誘因令人減用?
而家咁多人反撲,係因為剝削咗個選擇權,一刀切禁曬所有人冇得用
如果好似膠袋咁慢慢加價,一定有人因為個稅款而減少用即棄餐具,我唔信個效果會差過而家好多,但至少冇咁多人反對
調返轉問
同係有代用品,點解膠袋十幾年後嘅今日重可以畀錢就有得繼續用,而唔係好似而家咁禁用,嚟緊重要出官方膠袋叫你倒垃圾?膠袋易分解過膠羮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞