覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
講緊禁即棄膠,咁幾時有條例寫話一定要用紙餐具?我又幾時發言講話用紙餐具=超級環保?
膠樽轉鋁合金樽,用家使用感受分別唔大。
一定好過膠餐具同而家啲垃圾紙木餐具用戶感受既落差。
而且鋁合金樽出左同用左n年
唔見有乜人嘈
自大得嚟無腦仲要保個政府啲戇鳩不負責政策
你自己clown take比人串柒你仲企硬
言論自由雙向架白痴
shove your moronic shit back up your arse pls.

白左narcissist 先講得出反對意見係"haters"呢啲濕鳩new speak
成本大 有金屬味
利伸 鳩噏
環保撚零舍麻鳩煩
所以咪叫佢地死撚晒最環保囉
問答撚咗你,上面講嘅野全部唔用嘅時候,生活質素有冇唔同呀
你可以答無,頒個環保獎俾你
但大部分人都會因為無膠而降低生活質素,就係咁撚簡單
屌你老母臭閪打一大段野都係三幅屁
駁唔到咪照直講囉傻鳩

1.問你有乜撚方法就叫人自己search
2.同你條傻閪環保膠講唔work叫你解決
你就叫番人哋去解決
係都係你班始作俑者拆番掂佢啦
3.咁夠係你自己一廂情願覺得潔癖=有問題啦on9
潔癖嘅通常夠話自己係注重乾淨㗎喎
咁姐係冇問題啦係咪呀?
同你講有潔癖嘅人本來可以用餐廳提供嘅膠飲筒
依家轉左紙飲筒唔撚work吖嘛
人哋一係自備 但係唔係人人都想自備
咁你咪limit左人哋 人哋冇撚左個option囉
講來講去都唔撚明
仲乜撚嘢飲熱飲
咁你係咪default左人哋冇左凍飲嘅選擇呀on9
你班環保塔利班係人 其他人就唔撚係人?
你個情況其實就係咁:
啲公公婆婆行動不便 然後棟大廈拆撚左部lift
跟手你老母個爛臭閪就話冇法例唔比佢落樓
然後你老母個死人爛臭閪仲要叫佢哋自己諗方法解決
再講啲咩冇人叫佢哋行動不便 唔可以作為參考
所以lift唔係一個落樓嘅必須blablabla
屌你老母閪做人有番少少良知啦
黑白都未撚識分喺度同我講耶穌
良知都冇 你係咪食屎大
食屎食撚到你滿口歪理呀柒頭
你有legit 理由覺得環保唔應該奉行嘅,你講丫,得個嘈

你睇清楚題目丫,我係叫環保haters 收聲,姐係一嚟就叫環保人士去自殺、自身理由大過所有環境/自然、或者將所有因為滑坡到極端再質疑點解環保人士唔跟…等等,呢類人阿

我幾時有保政府政策? 我一直只係挑機覺得環保唔使奉行既人,並冇話政府而家個政策喺實行上完美。

英文好勁咁你學返好中文,唔對題咁回答係0分㗎😌
我咪問你點conpare囉。

你本身係出世喺有膠製品嘅年代,當然係覺得冇咗膠係有啲位唔方便。但係你又點知其實未有膠既時侯,一樣有類似功能既產品/工具可以輔助生活?只係而家工藝、技術等等失傳咗。

另外,未計之後會研發到替代物料去代替日常中所有類型膠製品。

無膠會導致生活質素下降其實係好難評估同證實。
1 上面重複過你自己爬,我唔係google點答都唔會涵蓋到所有答案喇

2 因為你證明唔倒唔work,而我就講咗冇即棄膠餐具都仲好多option

3 正常想整潔,同注重個人衛生冇問題,你話係因為驚杯邊污糟而用飲筒就當然唔理性啦。首先 飲筒同杯/野飲本身都一樣可以污糟,選擇性潔癖都幾冇邏輯。同埋,我已經講咗除左用口都可以用其他物料飲筒而唔影響佢飲野。

我塔利班?你唔計吓你一個用膠,80億人用膠咁有幾多陸上/海洋生物要遭殃?微塑膠仲可以由微生物同植物開始進入食物鏈,你方便一時但係害緊幾多人你知唔知?而家邊個先叫自私阿?
點拉到良知講,你條友幾fun
冷氣都係上個世紀先發明,人類文明幾千年都生存到
你咁推論最終咪就係所有科技,工具都係多餘囉白撚癡

未有膠未有冷氣未有飛機之前,係生存到,但有呢啲工具就係令社會進步,經濟發展,人之間流動更方便快捷吖嘛

好似我上面講皮鞋草鞋,未有膠之前咪着呢啲鞋囉,所以咪叫你唔好着波鞋囉

100年前同今日,城市規劃,建築,生活,一定係比100年前進步,讀下歷史都知唔使多講。

你計埋替代物料係講未來,亦都係廢話。依家係講今日,你一鳩就禁晒,事實咪擺在眼前係倒退咗囉,亦都係唔使拗。

你講未來,我夠可以話未來全人類隨時去火星居住,發明到將二氧化碳濃度直接減低嘅機器,隨時修復大氣層添啦
樓主連基本概念都搞唔清.. 係環保L HATER,, 唔係環保HATER
咁當然要衡量返嗰樣工具帶來嘅好處同禍害喇

曾經有隻冷氣制冷劑 Cfc 因為破壞ozone 而國際間禁用,搵咗hfc替代(但係其實係溫室氣體)。就算好用既工具,如果佢破壞緊自然導致嚴重後果,其實係應該要禁。即棄塑膠我陣間會寫一篇詳細解釋禍害,咁你睇完可能明白點解要用竹、木、鋼、甚至紙等等代替。

就算唔講未來而家都有好多product可以替代,當然你可以拗話而家市面貴啲、難啲搵、無以前咁方便,咁我會話係難,但係唔係極端,唔係冇可能。

同埋你睇完我詳細寫就會明,禁即棄膠只幫到冰山一角…
係你未搞清,我係屌緊環保hater,自己爬文睇啲人可以幾on9

講真,如果係認同要奉行環保既人,無論自己做到咩程度,都唔會去恥笑環保膠,因為佢地始終比起啲自私撚願意踏前一步。
同其中幾位傾落,發現大家好似係有啲sense咁傾既,但係有可能係因為未對膠有咁多了解,唔係好明點解要為咗禁佢而犧牲咁多,我嘗試整合網上資料,當然唔會係最update同齊全嘅資料,可以幫手補充。

膠嘅種類

熱塑性塑膠:
是在製造過程中形成線性或支鏈狀結構的塑膠,其分子鏈可在受熱後解開,使其能夠多次加熱和塑形。eg. 常見嘅係1-6號回收膠

熱固性塑膠:
是一種在製造過程中經歷化學反應,形成三維網狀結構的塑膠。這種結構使其在受熱後變硬且不可逆轉,因此無法再次加熱和塑形。eg. PU、Epoxy、UP等人造樹脂

國際通用資源回收編碼 (亦即係平時講嘅塑膠分類):
#1 PET 樽裝水主要嗰隻膠
#2 HDPE 乜都有,多數係不透明硬膠
#3 PVC 水管電喉常用,不可用於食用器皿
#4 LDPE 各類瓶子
#5 PP 食物容器,水杯
#6 PS 食物容器,隔板,可做發泡膠
#7 O或Other 雜不甩:PC/Acrylic透明膠板, PLA 3D print 料
#9或#ABS 樹脂,砌模型,3D print

不能回收嘅塑膠:
-熱固性塑膠
-生物塑膠、複合塑膠、保鮮紙、塑膠塗層
-因為會jam機所以膠袋一般唔回收
-其他因為成本或操作問題而不能回收嘅膠

不如講吓膠點解會成為日常中常出現既物料,同埋點解咁難用經濟誘因去減少需求。

塑膠生產方式:
塑膠原料是將石油提煉出嚟嘅輕油裂解產出的基本原料如乙烯、丙烯、苯乙烯及對二甲苯等,透過化學反應,這些基本原料聚合增大而成為聚合物,此類聚合物被稱為「塑膠原料」。簡寫就係石油副產品,無論有冇人要膠,佢嘅原材料輕油點都會整咗出嚟(除非你禁到石油)。

塑膠比其他物料優勝之處:
-重量強度比例好
-可以任意改變形狀
-堅硬
-不受腐蝕
-防水
-不導熱/導電
-多數無毒

最重要係平呀!因為原材料生產成本已經包咗入石油提煉,所以廠商可以用好平價錢買到塑膠原料。所以先令佢成為多數日常用品嘅物料,例如即棄餐具。

今次管制嘅即棄餐具係用咩做呢?

發泡膠餐具: 發泡膠PS, 重量雖然輕,但佔用空間大,所以運輸以至處理的成本也比較高,加上要「翻手」分類和清潔,付出與收入絕對不成比例。
膠叉、膠刀、膠匙、膠攪拌棒:PP/PS。因為形狀同使用材料多變,唔可能用機器將佢哋分辨出嚟回收,肉眼亦分唔到係邊隻膠,所以只能去堆填或焚化。
膠飲管:主要PP,但不能確定有冇其他原料。不能回收原因同上。

同埋有一個實際問題,就係啲人會亂咁丟棄呢啲產品,比起其他膠製品佢哋難以從自然或海洋中清除,大家最鐘意講嘅海龜飲筒嗰條片都只係佢哋禍害嘅冰山一角啦。

有人話,其實你攞稅收同罰金去搞回收仲好喇!但係政府已經有好多撥款support回收業,你了解吓而家係點運作先。

香港現時回收制度:

-「回收環保站」由非牟利團體營辦,接收最多類型的回收物,其他的回收便利點、回收流動點,接收不少於8種回收物。仲有其他非牟利機構做另類回收,如發泡膠回收。仲有其他收集公司,上環保署網睇。

-綠在區區(6仔)多數鼓勵市民清潔好同清招紙先拎去,員工/義工們要負責簡單分類俾回收商。曾經喺佢哋到見過收好準備寄出嘅垃圾仲有好多招紙,其實人手好難清得晒,但係咁會令回收出嚟嘅膠多咗雜質。

-環保公司會有機器做光學同浮水分膠,不過仍然會有唔同膠因為特性太似而撈埋咗,例如PP同兩種PE,加上難以清除招紙,所以成品必然有雜質。

-回收塑膠切成碎片最後製成膠粒再作原料,因為顏色混雜所以多數染成灰色。

-香港回收膠粒其實質量算好,有啲大陸廠唔敢用返當地啲回收製品,反而會落嚟同香港嘅買。

-額外講焚化:外國已經做咗多年,但係一嚟佢會釋放同燃油一樣嘅溫室氣體(反而「堆填派」有人提出因為膠唔會分解到所以冇氣體排放),而且產生熱能效能仲低過太陽能風能等再生能源,投資去成立並運作其實唔化算。

其實平均回收到嘅膠唔到塑膠垃圾嘅十份一,出嚟product亦無可能做得返同樣級數嘅產品(例如回收PP唔可以整返食品級容器)。另外,英國有研究話每回收一次,入面毒素又再積聚,長遠嚟落去係唔work。
Budget冇可能無限投入落去完善機制,而且當中有實行上既限制令回收塑膠只治標唔治本。

再加上上面提及塑膠本身生產成本太低,所以回收出嚟嘅產品冇可能追到同滿足市場需求。諗住靠增加回收去代替禁止,其實比起你搵替代餐具更加唔可能。

塑膠禍害

-塑膠特性:因為佢就係耐用唔易侵蝕,所以同樣需要以萬年單位計算嘅分解時間。含氯塑膠會污染土地同水源。

-塑化劑用嚟令塑膠軟化。如果釋出大自然,進入食物鏈,加埋食物容器釋放嘅,人體其實積存比環境濃度高好多嘅塑化劑。

-生物可分解塑膠:定義可wiki。雖然可以被微生物特定情況下分解,但係會製造大量甲烷嘅溫室氣體。同埋要製造適合分解嘅條件都極困難,亦會有殘留物同微塑膠污染自然。加入可降解添加劑嘅傳統塑膠雖然可以透過暴露於紫外線或熱力下,加速碎裂,但被發現殘留大量微塑膠,所以國際已經禁用。
PVA、PLA係其中可降解例子,有啲食品包裝會用呢啲料。

-對自然環境禍害:垃圾會影響景觀,有毒物質污染土地。海洋充斥大量塑膠原料垃圾,不能分解亦釋出有毒物質。

-對動物/食物鏈禍害:吞咗塑膠可能會令動物窒息或胃部不適而不能進食,微塑膠可能令動物間接死亡。如果纏住動物身體,會令佢地不能活動、捕食等而死亡。

-對人類禍害:吸收有毒物質,微塑膠經食物鏈進入人體,帶住嘅塑化劑會影響荷爾蒙。另外塑化劑焚化會製造二噁英,吸入會令人患癌、不孕、同患上其他疾病。

如果睇到呢到仲唔覺得禁用膠係有需要(即棄膠只係第一步),我懷疑你個腦壞咗,我都幫你唔倒。

最後提供即棄膠餐具嘅替代品:

重用餐具:
-就算係膠做,但係已經大大減低製造新膠需求
-不銹鋼、木造、白瓷土、竹製等可重用餐具
-稻穀殼,不過不可浸泡在水中超過3日,可能會分解

其他物料嘅即棄餐具:
-紙(quality 差同有毒係商家cheap咋,唔係全部都唔用得)
-竹、軟木、植物纖維物料(如木漿、草漿、蔗渣)等

另外,其實文明社會有啲難以替代嘅膠製品:
-醫療用(包括一次性)
-電子儀器內,電線膠等
-建築/水管喉管

呢啲膠類製品應該暫時被認為不可或缺且短期內唔會搵到物料替代,所以係無可避免要用膠。
所以話,而家禁即棄膠(其實除咗餐具仲有氣球棒、派對用膠、雨傘袋等禁賣),其實都只係做到斷膠路上既一小步,仲有大把工作要做。膠嘅發明固然令人類社會進步得快好多,但係而家科學家了解到物料嘅禍害後,我哋應該反思係咪值得為小小方便(其實有大把替代方案)而繼續使用有問題嘅一種物料。
寫得好辛苦呀,你睇完幫手推post阿
睇pin
睇pin
睇pin喇
睇pin喇,上堂喇
得喇睇pin喇,寫好多嘢阿
堆填區埋一樣咁多膠樽
凸有鬼回收到咁多咩
你pin到聖經咁長一去返現實都係兩回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞