覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
現實發生緊嘅問題就係連食外賣都無可以正常用嘅餐具

如果膠餐具對於世界咁大破壞,點解我哋祖國內地未禁,日本又未禁?
環團數據就可信?科學就係會不斷被推翻,有數據亦唔代表兩者一定有關係,例如鍾意食朱古力同攞諾貝爾獎數字正成比,唔通真係有關咩?

社會就係由個人組成,不可能分割。一個人經濟有問題,你可能唔care, 一定要社會上多數人或者全數人經濟有問題你先care, 但事實一人經濟發展減慢咗就係減慢咗。除非你證明到,禁膠令呢一個人經濟差咗,但會令另一人經濟好咗,有嘅話我都想睇下。

外國有好用product, 所以外國禁,香港無好用product所以香港唔應該禁,咁講make 唔make sense?
點解科技咁撚進步
都搞唔掂啲甲烷嘅?
我睇咗幾篇文都冇講燒膠會釋放甲烷
反而係成日聽開嗰啲咩二噁英
然而下年推出嘅焚化爐會用超過850℃嘅高溫焚化
並表明呢種高溫唔會導致釋放二噁英
咁其實差一年就有超級焚化爐點解而家要搞咁多野?
啲閪煙民咪又係咁隨身帶住個火機同包閪煙

依家帶套餐具就好似攞左你條命咁
其實膠樽可以回收
餐具點解唔得
反正都係熔返佢
最多咪限邊種膠做餐具
同你講戶外工作嘅人你就講煙鏟
又學埋班賤種女拳咁泥漿摔角

你帶咁多嘢出街點解唔帶埋你老母啲骨灰返工呢?大家方便啊
戶外工作依家佢地全部非煙民?
個個帶飯咪最環保lor, 連環保餐具都唔洗用,又唔洗食啲又貴份量又少又唔好食嘅街邊嘢
最平最易用當然係大眾唔用"替代品"既原因,依家影響的大部份都係升斗市民,經濟又唔好,你估個個大富大貴?! 唔好成日覺得求其有樣野出黎,就叫做係替代品,大眾就會接受同使用,且看以下四大因素,一件替代品如何真正替代到,能令大眾轉而使用該替代品

1. 能充份代替原有產品功能
木叉易斷、紙羹易彎、紙飲管易淋易爛,香港市面現有所謂替代品基本上做唔到原有產品功能,如果香港能引入一些較耐用的餐具(起碼要挨到一餐飯的時間),我相信香港大眾都樂意轉用。例如竹/木筷子大眾一直有使用,無人反對喎

2. 價錢相約
據商戶所講,依家大部份紙餐具都已比膠餐具貴幾倍,所以更加不會考慮再貴的"替代品",幾年前已有蔗渣飲管,夠晒環保,但成 $0.7 一支飲管,我就未見過香港有任何食店引入,一係環保團體出錢津貼香港所有商戶用多幾倍的價錢入貨囉,你話有無可能? 依家 D 環保團體搞 9人就最叻

3. 使用方便程度相約
唔係每個人都返 Office,唔係每個買外賣人士都有自己固定私人地方用膳,返工又未清潔清潔自備餐具必有時間,出門前未必預料當日會在外用膳...等,都可構成未能自備餐具原因

4. 不影響健康
最近又有報導發現紙餐具有蟲、物料有致癌成份,如此情況確實令人卻步

以上四點完全係基於客觀事實,絕非你所講什麼唔願意去試去學,主觀同自私無理性,相反,無視以上客觀因素先至係唔理性,環保大過天,只求自我感覺良好

大家都唔係為用膠而用膠,如果香港市面上有合乎以上因素替代品,香港人都會樂意使用,但問題係現時香港真係無
3. 堂食

不如你講下有乜職業係個身唔可以堂食到
又要突然係戶外食飯所以準備唔到餐具
最平最易用當然係大眾唔用"替代品"既原因,依家影響的大部份都係升斗市民,經濟又唔好,你估個個大富大貴?! 唔好成日覺得求其有樣野出黎,就叫做係替代品,大眾就會接受同使用,且看以下四大因素,一件替代品如何真正替代到,能令大眾轉而使用該替代品

1. 能充份代替原有產品功能
木叉易斷、紙羹易彎、紙飲管易淋易爛,香港市面現有所謂替代品基本上做唔到原有產品功能,如果香港能引入一些較耐用的餐具(起碼要挨到一餐飯的時間),我相信香港大眾都樂意轉用。例如竹/木筷子大眾一直有使用,無人反對喎

2. 價錢相約
據商戶所講,依家大部份紙餐具都已比膠餐具貴幾倍,所以更加不會考慮再貴的"替代品",幾年前已有蔗渣飲管,夠晒環保,但成 $0.7 一支飲管,我就未見過香港有任何食店引入,一係環保團體出錢津貼香港所有商戶用多幾倍的價錢入貨囉,你話有無可能? 依家 D 環保團體搞 9人就最叻

3. 使用方便程度相約
唔係每個人都返 Office,唔係每個買外賣人士都有自己固定私人地方用膳,返工又未清潔清潔自備餐具必有時間,出門前未必預料當日會在外用膳...等,都可構成未能自備餐具原因

4. 不影響健康
最近又有報導發現紙餐具有蟲、物料有致癌成份,如此情況確實令人卻步

以上四點完全係基於客觀事實,絕非你所講什麼唔願意去試去學,主觀同自私無理性,相反,無視以上客觀因素先至係唔理性,環保大過天,只求自我感覺良好

大家都唔係為用膠而用膠,如果香港市面上有合乎以上因素替代品,香港人都會樂意使用,但問題係現時香港真係無
3. 堂食

不如你講下有乜職業係唔可以堂食到
又要突然係戶外食飯所以準備唔到餐具

打錯字改返
舉個例:警察某啲崗位
即係乜崗位 警犬?
有可能係國家機密
你問得咁detail,同討論環保有咩關係?
定你想join佢哋?
例如 中港貨車司機、送貨車司機、的士司機,好多為顧住架車都難以堂食
坐o係冷氣房既環保L 會話:「泊好架車再去堂食咪得囉」 以為好多時間食飯,以為泊車唔駛錢
夏蟲不可語冰
先唔講司機係咪慘到唔夠時間無得泊車要坐係位食飯盒
咁大架車唔可以放餐具已經係神邏輯
就係想問下係乜情況囉
但又見人答唔出啫
樓主全家死晒
化完沖落屎坑最環保
我咪講左未必可以清潔自備餐具囉,架車放到餐具,但唔係四圍都有地方可清潔餐具嘛
所有不利自己論點既論據就"先唔講",呢 D 就真係神邏輯喇
返屋企清潔唔得
自備即棄嘅又唔得

先唔講係因為你咪撚當揸車搵車係唔落車啦好心
少啲幻想
光合作用最環保
麻煩啲環保撚全部變植物人
我咪講左未必可以清潔自備餐具囉,架車放到餐具,但唔係四圍都有地方可清潔餐具嘛
所有不利自己論點既論據就"先唔講",呢 D 就真係神邏輯喇
返屋企清潔唔得
自備即棄嘅又唔得

先唔講係因為你咪撚當揸車搵係唔落車啦好心
少啲幻想

Typo
6:30喇,去到朗豪坊表達你嘅意見未呀?怕羞就weekday去德福平台周地盤佬講啦
返屋企清潔咪唔衛生囉
自備即棄咪唔環保囉
咪就係我一路講緊既:唔係必然替代唔到 / 必然做唔到架,但種種 unfavourable 因素令大眾唔想咁做丫嘛

我有講過職業司機唔落車咩?! 唔落車點樣去買外賣呀? 咪係你自己幻想出黎
Tldr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞