覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
頭幾版都係廢話喎,邏輯謬誤嘅都指正晒。

現實生活係廢柴又點,而家你連認真搵個point同我討論既勇氣都冇。可笑
lesser evil 唔代表完美方案

所以我講咗好多款替代啦喎…
我依家唔係講緊有無 M巾替代品呀,環保L,係講緊果D以為替代到,其實替代唔到,所以無人用果D所謂替代品呀,今日 Demo 果 D 木叉咪膠叉替代品囉,出黎效果有目共睹,大眾都唔會想用
M 杯好環保架,你睇下普唔普及到? 因為其實替代唔到 M巾丫嘛
樓主咁撚威幾時講下飛機航班嘅種類,然後提倡禁止非必要嘅飛機航班?

出國旅行係非必要,樓主下次搭飛機旅行係幾時?

我依家同你講環保啊,答我啦
咪叫撚咗你駁囉
諗到點駁未啊 死賤種
唔好俾我見到樓主去旅遊台留言講邊個國家好玩,一定屌撚到樓主潛水
我唔會同啲雙重標準嘅偽環保賤種客氣
唯一得banner可以屌,因為係一次性,如果佢係用回收膠/雙面印/紙做既banner,咁當佢有諗過,不過其實可以避免

其他係重用膠,當然最好係全部唔用,但係市面都未必有替代物料。重用膠並唔係每日膠垃圾既主要來源。

跟住嚟重點
1 我唔會知其他環保組織點運作,亦可能有啲渾水摸魚嘅,點幫全部人解釋?

2 其實你咁問同其他人問:咁唔拆冷氣/去死/結紮一樣,都係滑坡謬誤(講到口臭)。提倡要大家做一小步嘅人,必然要先行一萬步? 因為就算你見到佢地著晒麻質衫 木屐,你仍然可以話佢哋做咩用電、做咩用相機影相、做咩呼吸。

低質發言都詳細駁,夠俾面喇掛
我講point 無根據?你盲撚咗定係選擇性睇唔倒

佢嗰兩個point我真係搵唔倒有research or證明所以先問咋喎

定係你有? 我想聽下
唔俾我哋問點解唔拆冷氣/去死/結紮
話我哋唔好咁極端
但就可以無啦啦強逼全港用啲反人類餐具
都幾雙重標準
嘈交最怕同你呢啲無賴嘈
Btw想問反駁隊幾錢一個月
宗教角度我當你收皮

第一,我本身係講緊禁即棄膠,咁你講既“高壓政策”唔係講緊呢條咁係講咩?

好嘞,咁我咪話,如果高壓(禁即棄膠)會影響經濟,係咪啫係講緊如果有政策影響外賣、就會導致經濟發展緩慢阿?

定係你想講既高壓政策係其他野呀?咁你可以去隔離開個post詳細講
你係咪代表到大部份女性發言先,唔係既話你攞呢個比喻出黎係證明唔倒任何野

因為無論m巾同即棄膠都確實有替代用品
樓主一邊上網登話人哋留言低質冇point
一邊上網訂機票準備去旅行製造大量溫室氣體及廢物
一邊扮盲唔談論影響自身重要利益嘅環保議題
上面解釋過能源同膠係兩個課題,雖然飛機係排大量溫室氣體,但係可以做carbon offset舒緩。其實你地而家俾緊既燃油附加費就係懲罰既一種,長遠當然越少越好。

同埋呢個post係講緊新政策下又即刻好多人出嚟叫囂,我咪已經不停解釋緊膠既禍害,你又立個新稻草人出黎質疑,咁其實個世界咁大,你每個問題講一次,我要準備開第二個post俾你繼續問啦喎。
兩個差咁遠嘅範疇當然會有雙重標準

如果我叫你地唔好用即棄膠但係我囤積咗自己用,咁先叫雙重標準阿柒頭
你睇埋pin先講,因為禁即棄膠已經係最唔影響你生活而又有好大成效既方法。
你鍾意可以試下叫佢禁其他類型先㗎
有無諗過其實呢班撚屌on9先係喺度反駁緊事實?
有睇新聞都知你所謂嘅「lesser evil」只係啲用唔到嘅垃圾
製造更加多垃圾仲叫lesser evil?
我屌你老母
咪就係環保議題囉,屌你老母弱撚智

同你講環保就話稻草人,人哋同你講綠領行動個banner有膠你就話低質留言

關切到你利益就話out topic,明明就係可避免可減少嘅碳排放 多次唔撚覆然後話人叫囂

樓主係個雙重標準自私自利嘅偽環保賤種 祝樓主下次搭飛機去旅行唔係客死異鄉,就係返香港見屋企人遇意外身亡。一次唔撚中就咒到中為止
事實就係你可以避免搭飛機去旅行

我想知我可以點先確保完全禁止你搭飛機去旅行?

你望下你個標題啦,我唔會離題㗎,屌你老母!!!!!
樓主:「弱智發言駁都廢撚事 ;⁠-⁠)」
你喺旺角喺朗豪對出講嘛,喺依度講做乜?
落地盤講啦留喺連登做乜?
夠閪膽咩樓主條柒軲轆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞