覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
用少啲即棄膠點禍害你阿?
可以自備餐具同埋帶金屬飲管啫

其實堂食都係好方法
自備飯盒仲健康啲添
咁要認真計效益嘅話,捉啲唔環保既先啱喎,成個社會能源耗用即刻少啲,又製造少啲不可逆轉垃圾😏
你拍片自轉三個圈扮狗叫我立即支持環保
你依類環保柒頭惡過共產黨
啱啊 捉晒唔環保嘅連器官都變埋産能過剩,用唔晒又拎去堆填啊?環保撚真係識搞多樣野黎浪費
其實環保呢個議題
個人角度同政府角度係一定對立
政府要維持長久管治/城市嘅將來,就要考慮環保,推動一個可持續發展社會
而就每個人嚟講,其實無動機要環保,因為所謂嘅「威脅」唔會喺有生之年發生
當然有啲人覺得要為下一代着想都會做下環保撚,但有人唔會嘅話完全係好正常
你想聽新觀點? OK

首先你班環保撚咪撚咁撚自大
覺得自己做既野係保護緊個"環境"
你地做緊既野只係保護"人類", 令人類可以響呢個地球存活更耐, 殘害地球更耐

而希望你明白
人類只係地球歷史入面既一粒微塵
有冇人類, 地球都運轉良好, 唔撚駛你保護

根本最撚自私就係你班環保撚
為左人類存續無所不用其極
事實上冇左人類, 地球99%生物只要有手既都一定拍爛手掌

終極既"環保", 就係滅絕人類
你地真係要保護地球, 就快撚D引發WW3令全人類滅亡
而唔係響度鬼撚鼠鼠咁叫人唔好用膠餐具咁撚低格局
屌,聽到厭喇,有無啲新意阿
有時唔係對自己有咩“威脅”先做,可能係本身件事就係“應該”要做?而大家未realize只係因為知識上未足夠去了解,當你research夠就會明白。
同埋,其實威脅已經存在,會對植物、動物、食物鏈有威脅係咪扮睇唔倒?全球極端天氣都有好多係因為呢二百年人類行為導致,係咪又選擇唔理?
當然我知政府做一個簡單法案,逼商家/廠商就範係最快捷,但係所有野都係並軌而行,民眾行為都需要有法例規範。而且今次佢只係ban 塑膠,並冇要求要用劣質紙/木,其實民間係仲有好多改善空間。
當然,最想既係大家明白立法背後動機,然後減少做“只方便一時”但係“造成恆久破壞”嘅行為啦。
講多句,其實所有野都一定係大眾同政府互推,啲野先會出現。老實講其實今日冇民主、冇性别/性取向平權,都有部分係社會使然。雖然我地見到網絡上其中一邊好大聲,但係其實有好多隱藏聲音嘅大勢力推緊社會向另一邊啫。
呢啲環保法案都唔係突然出現喇,本身都講咗要跟上全世界國際城市,好多環保/政治/商業團體係背後推手,只係呢幾年橡皮圖章on99快手批晒但係又冇諗點run 好佢啫。
其實你駁唔到
因為你一路都只係識得用"人類"既眼光去睇呢個地球

物種要自救係唔需要理由, 我冇say
但唔好懶大義講到係為左地球, 為左其他生物
令人作嘔
用咩燃智能電話呀?電話有膠架!
我覺得唔能夠話「應唔應該」去做 環保呢個概念其實更加新,一路keep住教育嘅話都要過多一兩代先可以講呢個係咪一個 norm。一味講「應唔應該」只會令本身唔支持嘅人更加反感。

我上個reply想講嘅係人始終係自私。政府要推,又唔想咁大反對聲音,就應該要提供一啲「誘因」去做呢件事,而唔係去「懲罰」唔做嘅人(which is 拎走咗一直以嚟嘅方便同埋增加咗生活成本)。

例如你逼啲商家唔用膠餐具,一啲就唔提供,一啲就用第二啲餐具但將成本轉嫁俾消費者,政府有無諗過點解決?

又例如垃圾徵費,用者自付原則本身concept我覺得冇問題,但問題係有時啲垃圾唔係我想製造。例如你去超市買野,好多野都用膠包住,而你又冇得俾我就咁拎走/即時回收,咁即係我買菜但因為商家佬嘅「包裝」而我又要負擔嗰啲成本。

又例如食肆要用垃圾袋啲成本又轉嫁俾消費者,呢啲各式各樣嘅嘢每一樣都係增加市民生活成本,邊有人服?

調番轉,出門口熄燈熄水喉呢啲基本野大家都肯做,唔係因為大家支持環保,係因為咁做可以慳錢 + 順便支持環保。政府/環保團體應該要喺呢個方向諗。假設你垃圾袋要畀錢,但如果你回收做到點點點程度就可以退返錢俾你,咁嘅話大把師奶肯啦。
死全家!
其實已經有做㗎,回收膠樽賺錢/儲分,立法向商家禁包裝等等。
獎勵性同懲罰性政策都係要並行,因為你都話“人係自私”,無可能要獎勵政策嘅成本大過膠袋本身,而且又有幾多人會理會呢啲小獎勵呢?

環保其實唔“新”,1960年代已經開始有,會唔會係普遍香港人遲學習(唔願學習)呢?

成日話想追上其他大城市,福利想有、咁公民責任亦需要跟上步伐,何況而家講緊係人類責任(如果我開始講物種平權就新喇)

同埋,屌你睇上面/ig 啲新聞post留言嗰啲有幾多個真係無生活條件去做,係咁話政策冇諗“人地點點點”,講到尾其實係“自己”想方便啫
死全家!
人地環保係用少左資源。香港環保係用多左木材同錢。
的環保狗材淨係識得限制,又唔搵適合代替品,又唔解決限制發生既問題,搵隻狗都識做啦。
搞到全民反環保係自己攞來。
整合吓啲低質問題喇,一次過答晒咁你地可以搵啲新point 拗:

1,環保L死晒最環保!
答:唔環保既人死先,更符合成本效益。

2,咁你仲用。。。/仲唔。。。?(任何極端環保做法)
答:唔知咩邏輯,環保係光譜 not 1&0,冇人可以做一樣野就claim自己係環保分子。
如果你真係認同你提出既野係doable,咁我叫政府立例你係咪收聲即做?

3,有d弱勢人士可能做唔倒。。。(例如清潔工,地盤人士,司機等等)
答:咁同行業都有好多人做到,不如向佢哋學習?況且你地唔係,有咩資格代人質疑政策。

4,你逼人環保,你係自私!
答:logic 404 not found… 你做既行為其實係對生態-XXX嘅影響,而家只係叫你地減少負數影響,都未開始講要有貢獻,家陣邊個先係“自私”?邊個逼人食你啲屎?

仲有無下限?enlighten me😏
邊個限制你一定要用? 你方便大晒?
唔記得加埋去pin既低質問題list,放心,同popo高官一樣,最後都係會死的
小市民辛苦打工連食餐飯都不得安寧。
環保撚迫人跟佢地理想先係大撚晒!
全部都係五毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞