覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
所以真係扺比人叫環保狗
又係你件低能仔
點食飯都唔識解決 要問人點做
唔怪得要打埋依D低能工啦
咁都有啲環保撚係正常既 但總有幾個痴線佬極端分子
出現啦佢
得啦 我知你教育水平高架啦
我地呢啲搵得6萬幾一個月份工係低能啲
其實環保撚真係好自私
同班lgbtq+ woke 撚一樣
永遠都係叫人接受佢哋果套
搵六萬幾好多喎 好叻叻喎
但係唔識食飯 唔識自理既
你老闆請著個弱智, 善長仁翁嚟架喎

依家人哋好地地有得食個飯
你班柒頭皮搞到人飯都冇撚得食仲講風涼話
小心生仔冇屎忽呀
邊撚個唔俾佢食飯
你柒少陣啦 大佬
唔洗咁認真啦 上連登都係鬥吹
話唔定佢地重用餐具賴係環保
可能係其他方便係人地眼中都係唔環保
大家做所有野都係求方便
你係冇唔俾呀
但係人哋買完外賣
用你啲傻鳩紙餐具食唔撚到姐嘛
咁有乜撚嘢分別呀
係 吹下自己搵六萬
但連基本食飯能力都無
係囉係囉, D原料廠幾廿萬噸原料整D膠叉出來原來淨係俾一個人用? 咁efficient?

大義澟然咁響度講環保
結果講到尾都係逃不過efficiency
膠叉呢D自己唔用都冇所謂就可以講環保
send msg一秒就得咁撚efficient我話鳩知你唔環保總之你唔俾我用我就同你死過

呢個先係我真正想講既"雙重標準"

環保撚最討厭既地方就係永遠要人跟自己既標準, 但個標準又永遠唔consistence, 佢地話係就係
你自己覺得一秒send msg好方便, 方便到可以ignore背後既環境破壞
但又唔接受其他人覺得膠叉好方便, ignore使用紙同木一樣係破壞環境, ignore紙同木餐具背後既加工原料一樣係破壞環境
總之"我覺得唔環保就係唔環保"

其實你自己已經完美示範左點解人類唔可以環保
人類既本質就係利己主義
我唔講要滅絕全人類咁高尚
退一步, 可唔可以唔用個污染來源住, 直到搵到解決方案為止?
唔得囉, 因為"方便"
地球80億人, 80億種"方便", 你可以跟邊個標準去"方便"? 你又憑咩覺得你個"方便"係最唔影響地球?

你唔響源頭消滅污染來源, 下下都要為自己方便, 根本人類一世都環保唔到
睇你覆既野我淨係覺得小學雞嘈交
咁咪自己帶
即棄既 可重用既
點撚樣唔得呀? 有人唔俾用??
1 你有得揀需唔須要為世界負責? 你唯一可以揀既係往生

2 我都同情佢哋,不過依然有大把替代方法去代替膠餐具。 同埋而家你係地盤工人,可以代佢哋所有人話做唔倒?

3 潔癖,你用得個“癖”字啫係定義上唔正常喇,咁都可以做藉口?

喂,你啲回覆有啲常理得唔得,好悶
你老母環保得太前了
拿我夾過地盤既,知有啲地方真係閪

不過我都見過呢啲地方既工人可以帶飯、帶餐具,之後返屋企洗。咁我覺得你可以請教佢哋,其實呢啲習慣做一兩個禮拜會上手。
睇你覆既野我就覺得你弱智啦
唔想用送既紙餐具又唔自己帶,唔想洗咪唔撚洗囉,你食好撚多餐唔返屋企架?
又吹撚到自己山卡啦開工 其實就係的士幾條友出去搭幾分鐘就有茶記
搵六萬銀 你老味
呢啲撚狗式俾用真係多撚謝
自己講完出嚟個良心過唔過意得去呀仆街
小心生仔冇屎忽呀撚樣
一個政策有問題,就只能出現一個問題咩
同埋成本問題從來都係香港講環保最大阻礙
以前玻璃樽按樽,三色回收筒
點解樣樣最後都無左影
因為成本高,利潤少甚至無,政府又唔肯資助嘛

租用環保餐具都係一樣嫁
點解講咁耐,淨係得d學校小規模做先做到
講到尾咪又係成本問題
要大規模做到,首先要整大量餐具出嚟先
全港700萬人,我當一餐有200萬人食外賣好未
即係要有200萬套可循環使用餐具喎
計埋待回收,清洗中嘅話,起碼要600萬套餐具
係講緊一餐咋
如果一日三餐計,就要預1800萬套餐具
淨係餐具製造成本都以億計
仲未計回收成本,清洗用場地租金,清潔劑成本,人工

呢種成本規模
除左政府或者大財團,邊個拎得出
如果有人拎得出呢舊錢做好呢個system
唔好話收費平過膠啦,就算同膠一樣價錢都好
環保餐具一早普及左啦

問題係大家都睇到呢件事成本高得嚟
收費上要同膠競爭,根本無利潤可言
甚至要蝕錢添
咁咪無人做囉
根本環保撚就反人類
我係人類緊係僧你架啦
hate乜柒 er
一單還一單喇

btw 到現時都冇一條反環保撚攞到半條理由出嚟駁倒我點解唔使環保喎ching,“膠”嘅就話環保撚啫,拗我唔撚贏又係?
唔好玩啦師兄 點樣叮飯食
我地呢啲成日轉場
利申,冇吹,我做幾多講幾多,我係真係仲有用電 有搭飛機,但係其實可以捐錢俾機構做carbon offset的。咁當然都可以有全素 住鄉既人話我唔環保啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞