覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
陣間答你 你又話我撚西答你
叫我唔好覆你

唔覆你又話我唔覆仆街死左去
多謝,我當搵到多個理性既人

我懷疑政府想spin走佢準備將元朗濕地成塊剷走既政策,所以搵啲野俾市民同環保組織內鬥

我冇既,無聊又覺得反正咁多年都屌唔撚醒啲人,搵啲打靶仔出黎等佢哋自暴其短咁玩吓
做得環保撚, 攬得地球上身, 就唔好用人類既眼光去睇野

人類覺得好靚既環境, 唔係地球所有生物都適合生存

至於動植物...你信適者生存既話, 人類唔係唯一一種會令其他生物絕種既物種
你覺得除左人類, 會有邊種物種會因為令到其他生物絕種自責?
呢D就係人類既傲慢

對我來講, 所謂環保, 好簡單
唔好令到地球消失就夠

只要人類唔將現存所有核彈搵落地心一齊引爆繼而整爆地球
其他野, 我冇concern
垃圾徵費另一個方法黎,學台灣日本。膠袋係用嚟衡量徵費,suppose佢要代替本身你用既垃圾膠袋既,所以應該冇製造extra膠。
講撚咗,大把替代方法,自己追post
唔係得0同1

屌你老母你呢D咪雙標囉,
自己用電開冷氣上連登嘅炭排放就必要,
人地用隻膠羹就唔係必需,

龍門任你擺, 寬己嚴人, 垃撚圾
ok先唔講垃圾徵費
我明個concept
可唔可以都答下其他問題
我估你唔係環保組織成員都好接近
想知多啲知識
你D負皮就黎多撚過COLLAR喇
靚 as in “無人類文明干預下會成為的樣子”。

10萬年前有人類既世界依然可以靚,因為大家識各取所需,回饋自然,而唔係而家咁予取予求,有能力就揸到盡,所有野都係人類方便行先。

其實對世界唔好,都對人類社會唔好,一體兩面的。

你個人選擇我唔評價,你了解曬所有事實同資訊之後都係咁選擇,我都唔會講得你明。
所以大家都係求方便
樓主老母靈堂張相係咪都唔用膠相框
唔同item 當然係唔同標準喇,我全年有9個月唔開冷氣唔用熱水爐,全年唔用即棄膠,你跟到一半我當收貨。 寬人嚴己喇掛?
sor 我真係唔係,多謝您高估我,佢哋有啲先真係仆心仆命(有兩間叫綠xxx 就係政府環評啲幫兇,心照喇)

你整理一下,原本嗰段我唔係好get你想問邊樣
推呢啲垃圾就係想間接逼你帶餐具
如果唔記得帶就只有垃圾紙餐具做alternative,令你習慣出街要帶餐具呢件事
我全年都唔開冷氣, 你跟到一半我當收貨
點解要一刀切一次過禁曬膠製品(focus on膠即棄餐具先)
而唔可以參考膠袋經驗,用經濟誘因令市民轉用更環保嘅代用品?
因為有汗疹,所以某幾日頂唔順會開。但係上年暑假到而家壞咗冇整過
suppose 最後係需要,膠既禍害上面有講,亦都可以research多啲。講多啲,有啲可降解膠其實只係水溶同埋變微塑膠,更加大禍害,有啲starch or 植物變膠其實唔夠硬,都要落啲塑膠去加固。
另外,回收膠嘅問題上面都有講過,係長遠點都唔及禁膠有效。同埋其實而家佢都只係ban一隻完全冇可能收得返做回收嘅類別。

可以先用經濟誘因。政策實行問題我答唔倒你點解,我做咗行會成員會幫你反映吓。不過立法原意我絕對同意。
非洲人都可以唔洗開冷氣
人地得點解你唔得

一路開冷氣一路叫人環保, 自己用就得, 人地用就唔得,
典型嚴人寬己, 重有咩好討論

(用大字係比其他人睇, 唔洗浪費電力同樓主討論, 浪費炭排放)
基於我上面講過"你冇可能統一80億人既意見"
"其實對世界唔好,都對人類社會唔好"呢句, 我會否定
因為"人類社會"呢四個字本來就好吊詭
最簡單, 你立例唔俾香港人開冷氣, 我諗你即刻死無全屍
但你叫非洲土著唔好開冷氣, 佢地只會問你冷氣是什麼?

"人類社會"唔係一個整體, 我唔講80億人咁誇張, 但淨係以國家計, 全球197個國家已經係197個"人類社會", 你唔會搵到一個結論係做一樣野"對呢197個人類社會都好"

其實唔駛諗住說服到我
因為大家at the very beginning個立論已經唔同
你講既環保, 響我眼中, 只係保護人類 - 基於人類係最有機會毁滅地球既因素所以我唔會贊同
我講既環保, 係保護"地球", 只要地球存續, 佢變熱變凍, 變到有毒氣甚至全球俾膠笠住, 我冇concern

當然, 我幾頁之前已經講過, 生物自救係本能, 為左自救而做既所有行動, 我唔會阻止 - 但亦唔會贊同

言盡於此, 你慢慢
垃圾徵費都俾人屌到吞晒肽啦喎
我呢個post有屌人用冷氣咩?

施主,有心了,過主喇
加油加油

不過,你保護既目標,其實你可以乜都唔使做架喎。我諗除非有star wars嘅star destroyer,如果唔係都冇咩可能。你可以做環保躺平族喇恭喜你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞