覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
樓主根本唔明好多人因為各種原因
根本冇得自備餐具 佢講地盤師傅自己帶飯帶餐具根本輕輕帶過就算
而塑膠以外嘅即棄餐具 啲物理性質完全比唔上膠
呢樣根本係材料科學嘅限制 唔係輕輕一句將個波射俾生產商供應商就得
而且香港投資科研根本就少到仆街 邊有咁多資源用嚟研究環保餐具
你writing 唔合格就賴人 on9 正垃圾
利申 AL 中化合格
你跳樓死咗去最環保啦 垃圾廢閪
樓主今日鋸扒用幾多套餐具
啞左接近3個鐘 洗唔洗報失
正解
但係好似樓主果種環保撚剩係識叫人自己諗辦法解決
如果冇合適嘅措施去取代膠餐具嘅時候
最好根本就係成檔嘢收皮
比市民過番正常生活 唔撚好擾民
最荒謬嘅係依家一堆紙餐具證明唔work/有問題
環保撚係駁唔刀 然後直線射走個波
叫人自備餐具

再問一次樓主
如果買外賣扒餐 啲紙刀冇撚用
咁係咪叫人人都帶把刀出街?
定還是叫人唔好食外賣/唔好外賣扒餐?
對於極端環保

我只會問

結紮左未?
其實膠刀鋸扒都好容易斷

同埋自備餐具真係咁難?office擺把餐刀已經解決問題
你自己講緊環保高壓政策,我覆你會減慢經濟發展
無啦啦又淨係講外賣
喂,俾啲質素出嚟好無?

你失憶定跳咗掣?

要我證明有神,不如你先證明用膠叉會令呢個世界滅亡?
呢幾日連登多咗好多自稱「自己份工唔可以自備餐具」嘅人出黎
你就有文有路 唔似樓主條廢閪 充下字數以為自己有道理
我諗唔到餐具有咩物料好過膠
木同紙 吸味 難爛 有陣雪味
鋼唔適合裝酸性食物 蜜糖
瓷同玻璃一打爛就PK
大把人唔方便洗同帶餐具 就迫人接受佢嗰套
如果我做食 會拒絕自備餐具 怕餐具唔乾淨食入我數 餐具有異味影響到食物味道都唔太好
呢啲離地撚成世坐喺office 吹冷氣收人工 不知世間疾苦
本身唔反對環保 而家見到環保撚就憎
諗咗兩日都係覆啲咁嘅嘢
不如繼續扮睇唔到啦
乜個個返office 工㗎?
早兩年全日禁堂食見唔見幾多人坐喺街邊食飯呀
但而家可以堂食,咁到底有幾多人真係連堂食都唔得,外賣返office食又唔得?

就算地盤工人,樓主都見過當中有人會自備餐具
其實會斷同好易斷係兩回事
起碼我自己用就冇斷過
同埋想問下 咁膠刀同呢把垃圾紙刀比係咪好好多?
係咪打算叫人切塊扒用幾把紙刀?
咁樣仲算唔算環保?

另外一樣野
你依家叫人可以自備餐刀
遲下個個都帶把餐刀出街
你肯定呢樣野唔會犯法先好
佢唔浪費資源駁個弱智, 好環保wor
其實膠燒到的,現有科技已經有gas system 係處理到d致癌物的,所以你唔會見d鬼佬推廣d咩回收膠

反而垃圾係寶、係可以發電同解決能源問題
樓主係咪覺得環保大過天?事實係呢個世界更多嘅係妥協同平衡。所謂環保L就係將自己嘅理想抬高到唯一嘅善咁,做所有野都只係為左完成呢個目標,中間犧牲左啲咩都唔緊要。咁嘅諗法其實同納粹/蘇聯冇分別,擁有崇高理想嘅人,一旦不惜代價咁實行,往往會成為最恐怖嘅惡魔。
其實唔係環保餐具有問題,係某d環保餐具質素太低。同埋而家有人工種植嘅樹木,紙木餐具唔代表要破壞自然樹木,仲未計紙可以循環再造。

另外,政府都鼓勵你自備餐具,帶餐刀出街又點會犯法。同埋多數人把餐刀最後都放喺office/屋企
M巾都係大慨一百年內發明,但其實都唔環保,如果你係女性,請你從此停用 M巾,或要求你屋企所有女性從此停用M巾
睇下會點樣
你都識講你
唔係某啲 呢幾日已經有大量問題

下面等識法律/政府部門解答
一陣on99咁帶出街要坐監就碌柒了
乜你唔知有啲地方行三四個字以至半個鐘先有餐廳?
有啲地盤有條件令人可以帶自己餐具返工就代表個個都得?
唔好咁離地啦
你都識講你舊老細自己叫碟齋,其實佢真係唔食肉,而好彩間餐廳有齋比佢選擇。所以希望d肉食撚唔好迫人食肉。
其實係你搵藉口姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞