覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
如果有技術有資金,當然用最好既焚化爐最好,但實情係美國同中國等大國都唔願意採用,咁一定有佢地難處。

https://zerowasteeurope.eu/project/the-true-toxic-tool/

https://www.packaginginsights.com/news/zwe-biomonitoring-study-uncovers-alarmingly-polluted-food-near-waste-coincinerators.html

睇睇最新嘅report,佢講話歐洲既焚化爐附近動物/農作物搵到濃度超標嘅嗰啲毒素,呼籲歐洲加大監測啲毒素排放嘅數據。所以話,就算用好多錢同高技術,都唔能夠有效清除呢啲致命毒素。

好彩嘅係嚟緊石鼓洲焚化爐會跟歐洲標準,就如你所講用最新技術。
https://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi/environmentinhk/waste/prob_solutions/WFdev_IWMF.html

佢鎖住毒素既方法係要用石屎封住,再去堆填。但係如果根據歐洲報告,就係會仲有微量毒素釋出,所以佢選址唔敢近市區同埋要長期監察周邊環境。

可以睇佢開始運作之後既成效如何,再作定論既。但係燒膠本身碳排放,運輸、用能源keep condition、處理剩餘物料等都係會有額外碳排放。如果即棄垃圾係可再生物料,咁一定會比起攞去燒划算好多。
https://www.reuters.com/business/environment/eu-parliament-backs-clampdown-single-use-plastic-packaging-2024-04-24/

歐盟已經set咗時間線要成員國準備禁所有即棄膠,睇黎焚化技術都唔係真係咁屈機咋喎。

https://www.globalcitizen.org/en/content/plastic-bans-around-the-world/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwoa2xBhACEiwA1sb1BF744YyIqmuoLFuGIyiN-OFNP717yKkCtftzyj5WCzGw23HrDziHsRoCBtIQAvD_BwE

連非洲都會有國家禁某啲即棄膠,或者重罰錢,台灣啱啱禁,有啲大城市都率先禁。香港照跟都只係想keep到國際城市既地位咋,終於有野係贏到新加坡喇今次。
我都想全面禁煙
睇pin,技術上同實際操作上唔可行
其實只會係質疑進步思維嘅人先會打泥漿摔角,你睇上面幾百個留言幾多懵撚。

我都討厭女權膠,不過我認同要平權,我好少見認真宣揚女權思想既人會打泥漿摔角喎

我唔同,我特登陪呢班撚屌玩吸佢哋入嚟睇post,順便屌到呢班人走夾唔頭咁我條氣順返
啱呀 樓主做咩上嚟開po啫 浪費電又製造電子垃圾
1 有改善空間,但係唔係完全冇呢啲product
2同上,而如果開始多商家入貨就會平返,其實報告講話加兩倍好貴,不過係幾仙/一份嘅差價

3呢個有啲個人喎,任何要環保既行為就必然1有所犧牲,好難話個人原因/覺得唔方便所以就唔肯去學

4 同1 2,紙我都講其實係最後先揀既替代品,其他option比較好

我不嬲話認同政府今次推得太rush,但係我一直講既係禁即棄膠既措施係必需(對社會/對世界嚟講)。
理撚得佢
你又唔係佢地,你點代表人話唔得…
植物人都唔會生葉綠素㗎,初中bio可以讀過喇

講到700個留言都仲有膠人出現咁好笑,係咪食得太多即棄膠餐具落肚
唔係好明,你意思呢兩個point 係啲垃圾鍾意講既野?
你on9? 要關心警察?人哋入職3萬唔識點食飯?差人食飯都要你教你條柒頭邊位呀?
我指呢 2 點事實, 環保膠真係駁唔到
咪撚答話自己帶刀出街, 愛蟈愛黨
地球係死物當然唔會滅亡…

我比較擔憂其他冇人類咁醒、識將啲垃圾掉去人地到嘅動物啫,仲有環境被破壞

我亦冇咁自私,會諗呢啲垃圾無論點處理都會影響其他人健康,你幸福唔使住堆填區同焚化爐附近啫。
鳩硬sir係咪你!?開咗分身咩?
最好埋成個人落堆填區,冇呼吸聲會寧靜啲
柒頭,追post喇要
我寧願做少幾日環保分子都要嚟撚柒頭咁得唔得?
啱啱你個留言我睇唔撚明想講咩,仲諗住問清楚先,驚屌錯,。原來又係柒頭冇追post,一早駁到上面啲人躝返入老母閪啦

1 就係出世無得揀,所以先要盡量推行環保

2 唔用紙都仲有好多方法,定係你想話你天生弱智唔識自己搵方法?

點啊柒頭,點駁唔倒阿?搵啲有point啲既野出黎拗啦好冇,好撚無聊阿
屌你老母
係你啱
一定係見到風景天氣好 大家不如拎個棚出嚟
坐低食個晏 就去隔離買兩餸飯啦

你柒撚夠未啫
用下你個閪腦啦
又一個離地既人
由你呢個答覆都確認到你嘅思維相當專制
估計人民公社應該好啱你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞