覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
你睇pin,係經濟同實際上都冇可能用回收膠解決問題,同埋你有好多需求要用新膠,唔禁咁一啲根本冇可能處理到個垃圾量
concept 錯,係石油副產品,製造能源需要少啲,但唔代表禍害可以ignore,詳情睇pin
其實你pin之前不如用吓你個腦先
首先 啲人宜家唔係好似你哋期望咁自備餐具
而係淘寶一堆餐具落嚟喎 請問點樣減少個垃圾量呢?
其次 你所講嘅環保即棄餐具如果唔係同塑膠製成複合物料嘅話
係根本用唔到㗎喎 呢幾日已經有版你睇
用到嗰啲最低限度都有層polymer coating
咁又點達成你哋口中減塑嘅目標呢?
根本就係多餘 我就只係好心提醒你哋唔好懶醒支持呢啲無謂嘢
um concept都大部分錯晒

第一,人哋係境內有管貨品,亦有其他環保政策,唔會淨係管境外喎

en 係國際通用,境內廠唔做因為成本貴,境外廠啲貨都係要跟standard整既,如果唔係係出唔倒口去其他會跟呢個standard 嘅地區。

其實香港係冇乜塑膠生產,多數都係外國廠,其實而家管嘅都係入口商品喎…
你冇見過,覺得人地做唔倒啫。btw其實大把師傅日薪隨時高過律師,出去慢慢嘆食燒味都得喎
你嘅concept就真係錯哂
為咗一個偽環保政策
強行製造一啲完全用唔到嘅即棄餐具
根本係浪費更多能源
保護環境囉
唔係一直為咗保護環境咩?
下次你膽敢自私自利搭飛機去旅行破壞環境必定客死異鄉死狀慘烈
無所謂 偽環保,如果佢話新田濕地係想整濕地公園+商業城,可以保育到當地,咁就大話喇。禁膠必然係好事,只係政府唔撚識run 政策啫
咁你去地盤門口同啲師傅講咪得 好過你上黎講
你連紙製同木製環保即棄餐具都拎出嚟支持
何嘗唔係講緊大話
做咗牆身裝飾好耐
pin有寫有咩替代餐具喇,除左不鏽鋼刀之外,其他都應該同膠刀一樣唔會拮到人啦
求吓你,弱智唔好發言啦,講啲point一早講咗邏輯有問題喇,自己爬文喇
如果有加coating咁應該係重用性質

所有工具只要係重用就必然好過即棄
你自己個on9 point咪膠係近代發明 要人退返去無膠時代 因為膠唔環保
同樣道理用電都好唔環保,又係近代發明,點解你唔可以唔用呢?
你講嗰啲我試勻喇

係咪每次都得呀咁? 我話難啫冇話我做唔倒

咁所以你地班柒頭話難都冇用架喇,唯有學習點唔用即棄餐具啦😏
你可以research吓先發言,其實大把替代品
無咁覺得,我就係覺得禁膠都只係邁向平衡嘅一小步

你睇吓pin 嘅資訊先再分析
pin 有講,外國實行咗同計到數,其實冇你講咁着數
樓主計劃好今年搭飛機去旅行
碳排放唔緊要啦,樓主覺得好玩喎

去到當地叫啲小食都係用即棄餐具
製造廢物唔緊要啦,樓主覺得方便喎

去完旅行返到香港都係咁上下生活模式,不過會上連登叫人避免用膠。花啲時間打字唔緊要啦,樓主覺得好高尚好正義喎
每隻字都係搵到既資訊既精簡版,都真係幾難搵到有隻係充字數,中文唔識就唔好喺到廢噏喇
樓主幾時講下飛機航班嘅種類,然後提倡禁止非必要嘅飛機航班?

出國旅行係非必要,樓主下次搭飛機旅行係幾時?
中學嘢都唔係勁勒,都要攞出黎講,就算啦…
其實「藏有攻擊性武器」呢條褲就冇講明乜嘢算武器嘅
where?。?
你搵到可以列出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞