覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
睇pin
你睇下係咪真係你講既咁?其實宣傳同各類型環保政策已經推咗好耐,之前膠袋徵稅都大把人嘈,而家咪又習慣到代替品
嘰哩咕嚕嘰哩咕嚕
睇pin篇野睇下有冇補充
啫係關我撚事?
你要環保麻煩禁咗有錢佬揸私人飛機先
乜撚 加一蚊即係俾左啲商家賺錢 咁當我平時冇啦啦加一蚊你都唔知 況且點只一蚊
皮毛知識上網搵下都有,我都想有錢收做環保教育

睇pin丫
叫你睇阿,整合咗十幾個網寫㗎,睇完你咪分邊個獨醒邊個扮醉囉
我都想,北歐已經有開始設立單車行人專用區
我以身作則就應該你死先,可惜法例唔容許殺傻鳩丫
全人類應該返回石器時代 咁就最環保
中間回收情況我親身接觸過,雖然只係睇其中一兩個回收站同埋回收公司,但係都大致問咗香港而家既情況係咁。
政府佢哋咩願景我唔會知,比卡超邀請我入行會既話再同你講。
我都覺,寸得佢應又話我自大,講要環保就話我自私,research埋整合埋餵到佢地面前又話我獨醒。講真我而家應該反對政府政策,應該直接立法:唔環保既可以判死刑。搞掂!
食個飯都要睇咁多野
睇吓你幾似耶撚
唔信就要落地獄
含撚啦傻鳩
想有錢收你入綠撚咪有
笑撚到仆街
樓上咁撚多cm駁唔到就唔撚覆
你下次開post嗰陣講清楚係圍爐啊嘛
就睇下有幾多人同你呢隻賤種同一陣線
真係好好笑
佢又串柒柒,以為自己好有料
我個#88 佢當睇唔到
睇完,所以你言下之意係話禁膠係必須,但咁啱一啲文明社會上非必要嘅膠正正就係影響市民最多嘅膠,咁無辦法唯有搞鳩大家。

你話冇可能用錢補貼得赢回收,咁我有問題:
(1)現時有無補貼商家使用代用品?呢個都係我有講過嘅野。
(2)另外,有無嘗試諗點樣減少包裝?食物包裝,貨物包裝,全部係膠。
(3)如果冇諗過,點解唔諗;如果有諗過,點解搞左餐具呢種影響市民最多嘅野先?
(4)政府有無真實數據講而家禁嘅膠佔左幾多%每日全港製造(包括進口,本地製造)嘅膠?
(5)收左嘅環保稅,有無一本數簿用左喺邊?

暫時諗到係咁多,如果政府show 到佢地其實係「最後」先嚟搞鳩大家生活,咁唔會有咁多反對聲音。呢個係人性心理問題。

你打咁多野確係有心,但以此嚟說服市民嘅話唔會有好好嘅成效,因為個tone仍然都係覺得每人都「應該」要環保,強行加啲思想落人地到嘅態度。你如果真係有做遊說工作,個point 係點樣說服人接受呢個政策,而唔係說服人支持環保。
佢又會扮睇唔到

總之環保撚就係其他野無問題,係餐具就唔得

死都要話呢d膠同其他膠唔同,bi li ba la,個結果咪又係污染,慢同快多同少都係有,講咁多做乜柒?
咁點解淨係搞對一般大眾有用嘅餐具啫,唔搞對生活無必須嘅有錢佬哥爾夫球場浪費食水浪費土地問題呢?
支持擾民搞鳩小市民起居飲食重要喺度扮大仁大義
你講得好詳細,我想睇下班hater會講d咩on9野去駁
環保撚自私囉,為左滿足自己既偽善心要剝削其他人權利
打咁多字 全部狗屁不通
收皮啦 環保撚
你老母夠生咗你隻生物出嚟開嘈話我哋嘈
呢個世界有你呢啲賤種就最唔環保啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞