覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
你岩啊 除非用都犯法啦
唔係我只會一直淘 100蚊1000對
洗餐具水費都係到
樓主去台灣會唔會自備餐具
都話唔係講緊有無替代品,而係果D所謂替代品其實替代唔到,大眾唔會想用呀,要講幾多次呢?
無人可以代表大部份人架,你都唔可以架,但係要代表到至評論到咩?! 睇數據架嘛,送埋幅圖俾你睇下
你唔用即棄膠都係為環保啫
我依家同你講環保啊
我依家要你堅持環保今生今世都唔好為咗一己私慾搭飛機去旅行
話我知點樣可以完完全全禁止你搭飛機去旅行啦
唔好同我講連你都係環保hater啊
屌你老母!!!!!!
講咗咁撚耐,原來樓主都係環保hater?
樓主開post出嚟俾人屌再自己屌自己?
你有冇睇今日條友示範用呢啲所謂嘅代替品
扒又嘥多咗幾倍時間先切到
叉都可以一塊扒斷幾支
如果咁撚樣都可以話唔影響我食飯嘅話我冇野好講
同埋一餐飯都可以嘥多咗時間同埋餐具
我睇唔出係有幾大成效
我覺得好多環保撚同動保撚太過高估現代科技
成日覺得好多現有嘅嘢可以搵「lesser evil」代替
真係咁易代替就晨早代替咗啦
有既話其他大國做左啦
點會論到香港
屌你老母
宗教同環保一樣,證明唔到,信者得救
宗教角度收皮,即係你呢個post都可以收皮
因為大把人唔信用膠餐具,世界就會滅亡

其實你知人點解要叫外賣,就唔會問埋啲咁無知嘅問題
好多時食外賣就係快,快嚟做咩先?
唔通為咗上連登開個post鳩up幾句?
係為賺錢呀

而家時間浪費咗嚟不停試代替品,唔係會導致經濟發展緩慢係乜,如果唔影響經濟,當初發明膠餐具嚟做咩?
膠餐具本身就係代替你所講嘅代替品,最具成本效益
做research搵代用品我覺得冇問題
畢竟石油唔係無窮無盡 塑膠亦的確好難分解
問題係宜家所謂嘅「代用品」根本係用唔到嘅垃圾
完全係政策推行者同支持者喺度自我感覺良好
我冇話佢政策執行冇問題,最好亦當然唔用即棄用具
邊句見到我話支持…
我話最多係比膠制既lesser evil

同埋木制既即棄餐廳不嬲用開喎,筷子嗰啲咪係
我都會支持減少用電and政府開發再生能源

但係膠暫時冇任何解法,碳排放都仲有。同埋唔用電而要維持到80億人口生活嘅話,可能最後使用既資源要更大。咁又冇得話消滅咁啲人,係咪?
最後提供即棄膠餐具嘅替代品:

重用餐具:
-就算係膠做,但係已經大大減低製造新膠需求
-不銹鋼、木造、白瓷土、竹製等可重用餐具
-稻穀殼,不過不可浸泡在水中超過3日,可能會分解

其他物料嘅即棄餐具:
-紙(quality 差同有毒係商家cheap咋,唔係全部都唔用得)
-竹、軟木、植物纖維物料(如木漿、草漿、蔗渣)等

成日叫人睇pin
呢堆咪喺你段pin quote出嚟
你直頭係衰格到呃啲無知user 等佢哋以為得少數生產商生產嘅紙餐具有問題
好彩好多連登仔都冇俾你呃到
解釋咗好多次,碳排放同 塑膠污染分別,你上去睇返,睇pin就係講塑膠

我反而見到好多東南亞地區用既係竹/木制餐具喎,不過當然我都唔會喺街邊買野食,夜市嗰啲都麻麻哋

你又唔會識我真人,我都證明唔倒你睇。但係就算我係環保聖人,都唔會叫得郁你地架喇,有心了解嘅一早明白咗
飛機講過幾次了,你爬文睇返

點解大家對飛機都咁有情意結,其實仲有好多嘢可以問,例如買野有無裸買、有無長期帶水樽出街、冷氣用變頻同埋set高啲溫度、公共交通代替的士/私家車、衫少啲換季、食多啲素少啲肉,等

呢啲行為睇落好似冇乜作用,但係其實已經慳咗背後好多製造、運送、清理、堆填等等嘅不必要污染。

盡做既啫,無話要一步到位
環保分好多範㗎,唔係所有野都要全部做到最極端

講膠嘅話,其實重用膠同埋一啲重要地方如醫療and基建其實好難避免,咁當然唔會一黎就禁埋呢啲。而家只係禁即棄塑膠,亦係國際趨勢。

講番能源and 碳排放(eg 飛機),當然最好就減少,但係因為佢係可以被逆轉亦有較多方法去作替代方案,所以暫時都係用收稅去處理。

我當然唔係聖人,亦冇話我係環保極端主義,要去深山住。我甚至冇要求大家做到我嘅地步,明白環保本身係大家責任,每人都盡量做就可。

我都算自私,咁嗰啲話特登要買多啲膠、開大冷氣既人係咩?反社會人格啦咁
我一直講緊item A(塑膠污染)嘅第三至四步(禁即棄膠)其實合理,而你就話item B(碳排放 and 能源)嘅第十步(禁飛行)我未做到,所以冇資格講A

喂你邏輯通唔撚通阿?

同埋,你點知我有冇減少咗旅遊(可能朋友/家人想約),我仲可以捐錢俾機構去做carbon offset。
我就係話其實地盤師傅都未出聲,班撚屌叫囂做乜鳩,又賴話啲師傅好慘,其實係自己想買外賣而家麻煩咗。
去邊都唔會食外賣喎我… 夜市有紙盒同竹籤嗰啲就可能買,但係都絕少
守護地球和平靠你
你呢個有少少倒果為因:因為m巾係最平亦都最容易用,所以大家都會買嚟用,所以你見到圖表佢一定係最多人揀。但係唔代表其他用品係替代唔到,可能女士們學識用會覺得reusable係好用啲喎。

同理,而家覺得膠餐具係不可或缺,只係因為佢最平最易入貨,大家用慣。但係唔代表竹 同木等物料係代替唔倒佢喎。如果大家明白膠製品(尤其一次性嘅)嘅禍害,咁係咪就要開始諗點用其他方法代替佢呢?

如果你話因為大家唔想所以就唔願意去試去學,咁其實只係個人主觀同自私,無理性去反思自己行為。
屌你啦,二噁英removal有左廿年啦,
而家係連d halogenide都remove到

自己去丹麥、瑞典行個圈先啦
得,明晒,又青山走犯,返去啦俾人捉喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞