覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
屌你老母臭閪咪撚開冷氣呀你
最怕就係呢D懶係世外高人mode, 明明成個立論就係我0岩哂你錯哂又懶係要收水話"你唔明我預左你明我就賺左"

淨係睇你第二點已經想笑
"一秒可以將訊息傳送去世界各地"
講既同時係完全唔會諗呢一秒既便利背後個mechanism係用緊幾多野support, 而呢堆野又幾咁唔環保

你部機既電力
個app背後server運作既能源損耗
server維護>棄置引發既金屬破壞環境
收發站既幅射污柒同埋同app一樣背後既server運作
"傳送去世界各地"需要舖設海底電纜引發既海洋污染同生態破壞

你口中方便既"一秒", 就係靠上面既犧牲換番來
你自己方便一秒帶來既環境破壞就好地地
其他人想用隻膠叉食飯就落地獄
呢D咪雙重標準
第一句你啱喎其實,但可以將成本壓到同膠一樣再講。
其實次序係要掉轉喎,新物料 -> 政府俾funding 壓成本 -> 普及
or 將膠加到天價,類似電車 or 食煙咁用稅控制
滑坡謬誤,詳見pin
駁員來了
點加都係有人投訴擾民既啫
嘈得過d環保撚,日撚日揸住雞毛當令箭,地球首先要鏟除環保撚
可能因為最易做到回收,而實際上pet又真係最多生產商願意用回收膠

不過長遠都係要禁
用水都唔環保啦 開冷氣都唔環保喎
1 點解又要前設商家只會賺錢? 唔可以有企業社會責任?
2 比喻有啲唔對題,如果佢話唔提供木紙,得返竹紙,一係你自己帶紙包紙巾,咁可能個比喻論證會妥當啲。
咁你咪叫管廁所既買高質竹紙囉,咁解
全家都要白頭人送黑頭人
仲有咪撚搭車
單車都唔好踩呀,條軚都係膠
行路啦
點解會冇逼?
香港夠素食餐廳?幾多餐廳有素食餐牌?每次聚會揀餐廳,有幾多次係問有無素食餐單?

茶記揀極都係有肉既配搭,減咗冇得減錢。
本身喺香港就仲係肉食霸權,不過我會話,想揀keto 嘅或者gluten free 嘅一樣咁難,因為社會冇乜意識要俾人選擇(或者明瞭有更好選擇)。

素食又另一個topic,有排講
唔使喇,你睇天災新聞越嚟越密架喇
“紙刀叉一用就爛點用?”

“有無諗過有啲行業一定要食外賣?有啲工真係無得揀一定要食外賣。”

“紙飲筒浸耐咗會融”

呢3個問題你都駁唔到就知唔洗睇
不過冇計 啲環保撚係咁上下質素
其實邊個定一定要開冷氣?
有冇睇返以前1900個陣
就算人地熱都係手動風扇

點解以家有冷氣其實只係為左方便大家涼啲,而唔係本身天氣熱需要呢樣野
本身拗嘅話係極端做唔倒
你又立個“成本問題”既稻草人出黎打,咁下世做埋樹俾人斬埋你都仲有藉口用膠架喎
你學吓計數先丫咁,個system係幾多人用阿?而家講緊efficiency阿,平均除開咁多人咁計㗎,定係你覺得養80億隻鴿去send信會環保啲阿?
你老母小學數都唔識學人用“雙重標準”
1 自備
2 未見識過,份工job duty 包?
3 自備/用你把閪口飲
算撚數啦 佢地覺得乜柒都唔做唔用變返原始人先可以講環保
你老母用膠dom好過生你呢啲廢柴
1.本來用膠餐具好地地
依家轉紙就要人自備先得咪姐係麻煩到人
然而多數人唔係環保撚 要全世界就你班人?
更有趣嘅係
如果製造紙餐具就係用唔方便來令人自備餐具
姐係紙餐具其實係多鳩餘
冇人用最後姐係浪費 用唔唔環保來達至環保
可笑可笑

2.有啲工需要食外賣
例如啲偏僻地方做地盤 你未見識過唔等於唔存在
咁就可以你死你事?咪姐係自私囉環保撚

3.飲筒你叫人自備
以前唔需要點解依家要無端端洗多舊錢?
用口飲 其實唔少人都有潔癖
點樣直接用嘴掂落個杯度?

其實你會講得出呢啲都證明你低質
想人環保啲 提出咗替代方案
然而事實證明咗呢啲替代方案係唔可行
就表現出一副你死你事啦the show must go on
都唔可行 點撚樣go on呢???
用腦諗下嘢啦環保狗
2.隔離post有條環保撚叫我地工友搭車出去食
因為真係冇水洗餐具
搭車等車來回起碼45-60分鐘 邊夠時間
然後佢叫我地搭的士出去食
然後又話做老西唔識體諒你地

我覺得成件事好撚癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞