覺唔覺啲環保hater好7嘈

803 回覆
171 Like 1880 Dislike
你都痴撚線
一陣坐監係咪你幫我坐
紙嘅物理硬度要同膠有得比嘅話
應該要落啲膠做複合物料先得喎
木或者竹唔洗咁煩
但係要唔吸啲汁其實都要落層膠造嘅coating
到頭來其實都避免唔到用塑膠

如果要完全避免用塑膠嘅話
咪就係呢幾日上哂新聞嗰啲「劣質」環保餐具囉
以前間唔中有人擺把cutter喺車都俾長官告藏有攻擊性武器
真係得啖笑
帶把刀出街食飯都講得出
幾唔用腦先講得出
不如你講下有乜情況係帶唔到餐具
個個食完飯有時間有資源洗餐具咩
你同樓豬支持政府為咗偽環保政績玩鳩人其實咩心態
不如你講個實際情況出嚟點做唔到先有得討論下
食完唔洗住,拎抹完嘴張紙巾再抹一抹返屋企再洗都得
同埋有需要可以帶即棄餐具既
啲餐具用完唔洗係好易惹蟻
而且你提出帶即棄餐具係有兩個潛在問題

一 本地可以提供嘅即棄餐具根本唔適合做餐具 例如近日有人示範用木刀木叉鋸塊扒 叉都斷咗三次

二 啲人會由境外(eg 淘寶)買大量膠製即棄餐具
咁其實係達唔到政策原有希望保護環境嘅目標 只係將呢個環保責任由境內轉移到境外

所以我先會強調呢種政策只係偽環保政策
其實你抺一抺得返D油係唔會惹蟻...我試過好多次啦
你係想講地盤佬食外賣既問題,如果係 個地盤點會無水洗呀..

1.你用膠叉膠刀做佢個示範一樣結果,切D咁既野,用返不銹鋼啦
2.香港無,要用就要淘,即係好有需要既人先會去咁做,咁咪會少咗囉

同埋唔明你咩責任轉移到境外? 責任係用家身上架喎
你話達唔到希望保護環境嘅目標
即係你想再辣d ? 禁人用膠餐具,一用就犯法? 咁極端既?
喂你都唔好用電腦 唔好用煤氣 唔好用電話 得唔得?電腦都係近100年先發明出來 你身體力行退出現代都市 搬返去山洞啦 求下你唔好出來汪汪叫
洗餐具唔係淨係用水㗎喎
唔多唔少都要用洗潔精先清除到啲食物漬
強求所有工作場所要有水同洗潔精都幾難做到

1. 扒餐都算係香港常見茶記外賣 至少以我嗌扒餐外賣嘅經驗嚟講 把膠刀又未試過咁樣斷法
2. 既然現有材料科技根本做唔到完全走塑嘅環保餐具 政府又冇禁止由境外輸入膠製即棄餐具
咁其實個政策完全減少唔到市民用膠製即棄餐具
咁我就覺得唔應該格硬推呢類擾民措施

Btw塑膠本身就係石油副產品
所有嘅物理同化學性質又咁好
我諗唔到反對使用塑膠嘅理由
Real 等睇環保撚帶餐刀出街比人拉
唔好撚講咁撚多野,你拆撚左你部冷氣先
好多環保撚好離地
裝修佬叫人帶飯
所有Haters都係咁柒嘈㗎啦
環保撚叫人自備餐具基本上個思維同林鄭月娥無分別
https://lih.kg/3682659
講真 我其實好認同環境保護好重要
問題係現有嘅科技好難支持呢啲偉大理想
啲官同環保份子又冇足夠學養理解呢個問題 咪推埋呢啲離地偽環保政策出嚟囉
所以咪話抹好返屋企洗都得囉
1. 我有爛過 真的 我相信都不止我一個
2.現有科技做到完全走塑嘅環保餐具咪係你啲不銹鋼 餐具囉 政府無禁止係因為知道有啲人係要用
只係志在令你不便而減少使用 難道你想改做一用膠餐具就犯法 ?無理由嘛

宜家無人反對用塑膠..醫療用途已無可能唔用
只係作為外賣餐具先唔用佢 太多替代方法
咁政府都環交下功課既 唔係點cap水
話環保個班佢地唔環保你都唔知啦
出糧姐
宜家嘅走塑政策係擾民程度相當高 但係成效就成疑
至少宜家咁多人識得喺大陸淘啲即棄餐具返嚟 我就睇唔到點樣減少到啲人用即棄塑膠餐具啦
咁做嚟多餘嘅嘢又推行嚟做乜

與其禁人用乜用物 倒不如著力多啲點樣處理塑膠廢物咪仲好
講真 全世界玩環保政策都係用嚟玩進口外地商品居多
好似歐盟咁 EN啲標準好高㗎 連EU境內都好多廠都做唔到
因為人哋定呢啲標準係用嚟管境外入口商品為主
邊有宜家走塑咁高智能 走嚟管香港境內商品
咁就睇下有幾多人淘囉
我就覺得大家會慢慢養成自備習慣

回收同減源頭可以同時做啫
如果俾你用 但要你洗乾淨拎返出嚟處理 咪又係搞
屌你老母你以後唔好搭飛機去旅行
次撚次都製造極大量溫室氣體及廢物
極之自私,極之討厭
你講既野同呢個post究竟有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞