【金剛圈】《病港II》(77)

603 回覆
678 Like 8 Dislike
殺咁多病獵係咪俾隻眼影響咗?
加油 考完番嚟睇
金剛圈係指M對離開韓湘既痛?唔知咩原因令中左幻覺但走唔到

「在記憶裡愛 不痛不真」
Push
係嘅話真係好心寒
Lm
其實中間過咗幾多年?韓湘消失去到而家
三年
社區。。。以前一直都係講開倖存區,唔似係比蘇維隻眼影響有口誤咁簡單,真心似伏筆係講緊幫病者呢個社區
雨川模仿孫興慜的拍照手勢
推...
會唔會之前殺嗰啲竊屍賊全部都係病獵嚟
一次換眼,讓我變成魔鬼
安已不牙m
我們劃上一根火柴點燃天燈,然後四手放開讓它升上半空。

不知道,韓湘寫了什麼。

我們深深吸口氣,仰視天燈緩緩飄到半空,承載著大家的思念,像風箏般飛上,形成人們漫天編織的美夢之一。

突然諗起 隻眼可以隨便裝拆
拆左佢先得唔得
「咁你想點賺?」

「艾寶琳處處都係機會,行個圈就會搵到。」

我們踏出商場不久,便發現賺錢的方法──街頭表演。

正如我早前所說,末日下的人是極度缺乏娛樂,在沒有互聯網的世界,形形色色的娛樂項目都能吸引不同的人。

相較港島區不同類型的娛樂場館,艾寶琳倖存區更傾向零成本的街頭表演。

暫時全條貿泰路上,最吸引目光的是弄蛇術。

表演者會對竹簍裡的蛇吹奏管樂,蛇就會探出頭來擺弄身姿像跳舞一樣。

我和韓湘擠入人群前頭,觀看表演。

「古埃及曲風。」韓湘留意重點是笛子的樂曲。

我比較在意那條豎起扭動著的蛇,牠的牙齒似乎被剝掉了。

弄蛇者的秒薪大約是一元,圍觀的市民都接續地給他投下一塊艾幣,轉眼間賺得盤滿缽滿。

「仲有冇精彩啲?淨係扭下扭下唔係幾夠。」一位艾寶琳貴族,泰利伯爵開腔。

「你想再睇精彩大膽啲嘅表演,就要睇下你荷包疊唔疊水。」弄蛇者說。

「俾啲刺激嘢我睇下。」泰利伯爵放下一疊艾幣。

弄蛇者改變吹奏的樂曲,那條蛇隨即爬上其身體。

弄蛇者本人也站起來,開始搖擺自己身體,彷彿與蛇共舞。

大家又發出陣陣驚呼聲,覺得精彩不已。

突然間!蛇迅速纏住弄蛇者脖子,讓笛聲戛然中斷。

「嘎啊!」弄蛇者的笛子掉落,本人痛苦的跪倒地上。
圍觀市民當下嚇得四散,僅得我和韓湘駐留原地觀看著。

「嗚嗚嗚呀──」弄蛇者臉色紅漲,無法呼吸。

韓湘望我一眼:「仲唔救?」

「我以為都係表演一部份。」我捲起兩邊手袖。

我上前蹲低,捉住如圍巾纏住弄蛇者脖子的蛇,試圖將牠抽離頸部,可是牠如麻繩那樣將自己綁成死結。

「嗚……嗄……」弄蛇者眼睛上吊,快要往生。

「唯有整死條蛇。」我準備徒手捏碎蛇頭。

「唔──準──」弄蛇者反過來踢打著我:「我搵食工具……」

「你想死?」我反問弄蛇者。

韓湘握起地上掉落的笛子,用衣服抹乾淨吹孔後吹奏。

優美的旋律頓時釋出,一下子安撫了驚亂的路人,以及充滿的殺氣蛇。

蛇漸漸鬆開弄蛇人的脖子,讓他得以活過來。

我小心翼翼的把蛇放回竹簍中,拿起石頭壓住竹蓋。

大家見弄蛇人得救了,馬上鼓掌讚賞韓湘。

「真係好好聽。」泰利伯爵走上前,掏出艾幣:「當係我表揚你兩位英勇嘅表現。」

韓湘收下泰利伯爵的獎賞,對這樣也賺到錢感到神奇,

「話咗艾寶琳處處都係機會。」我代韓湘保管艾幣。

「咁行多幾圈,可能我哋就發達。」韓湘回應。

「我哋買衫先。」

我帶著韓湘前去「平靚正」的衣飾店,就位於寶琳街市。
由踏入街市那刻起,韓湘就感覺不對勁:「你認真?」

「手頭上得五百艾幣,計埋陣間我哋食下午茶嘅話,都差唔多,商場啲衫至少幾百幾百起跳,依到無論衫褲裙都統一,十艾幣一件。」

來到店家的門前,女裝衣服掛滿整間店舖的三面牆,任君選擇。

「我唔係幾敢著落身……」韓湘打量著店內的衣服。

「唔洗驚嫁,我哋所有衫都有浸下水消毒,絕對唔會有蝨,有蝨嘅話換件俾你。」店家老闆拿起套裝,給韓湘介紹:「靚女你氣質咁清秀脫俗,可以試下呢套懷舊經典穿搭,下身短熱褲、上身黑白間條短袖、再加頂鴨舌帽。」

韓湘本能地擺出一臉抗拒的表情:「我成世人都未著過依啲穿搭……」

「再唔係就呢套迦密主恩嘅冬季校服。」

韓湘聽罷,搭著我肩膀離開街市:「會唔會有正常少少嘅舖頭?」

我隱約感受韓湘的不快,所以轉帶她到較高檔的衣飾店。

如果瓦禮還在的話當然不用煩惱,可惜她早搬到港島區開店。

對於商場中的服飾,韓湘稍為可以接受,但也就只夠買一件衣服,不能頻密地替換。

何況韓湘時尚眼角甚高,她對更昂貴的店舖較有興趣。

事到如今,只有讓手上資產增倍,才能給她買更好的衣服。

於是我拿著手頭上的艾幣,帶著韓湘到艾寶琳的皇家賭場。

「買買下嘢變咗賭錢……」韓湘一副沒好氣的樣子,但也對事情發展感到好笑。

「玩21點定係poker?」我問韓湘意見。

「逐檯睇下。」

我們第一張經過的賭檯是百家樂,而座位上有位相熟的臉孔。

他穿戴著黑色連衣帽,神情緊張的盯著賭場。

教唱歌的柳老師?

不過,他看上去賭很大。

「柳老師。」我過去打招呼。

「噫。」柳老師抬頭望來,表現得驚慌:「係、係你啊。」

「睇唔出你會賭錢。」

「哈哈哈,小小錢玩下啫。」柳老師說。

「小小錢?哈哈哈,你幾萬幾萬咁落注喎師兄。」旁邊一位大叔搭話。

柳老師無端端舉起三隻手指對我發誓:「我絕對唔係癌症兒童基金嘅錢嚟賭。」

「其實你唔洗同我解釋……」

「係喎,點解我要同你解釋……」柳老師專注回賭局上。

我和韓視巡視一圈後,將五百艾幣全兌換成籌碼,每人分二百五十去賭。

「我玩21點。」我喜歡速戰速決。

「我玩poker,陣間見。」

兩分鐘後。

我出現在韓湘的座位後:「玩成點?」

「第一局仲未完……」韓湘低眸看著手中撲克牌:「你呢,未搵到位玩21點?」

「輸哂。」

「果然係你……」
揾貴華提款機㩒錢咪得
果然係你
雖然未睇病港2,但以前做咗咁耐cd rom,開account第一時間上嚟留個名先
韓湘收下泰利伯爵的獎賞,對這樣也賺到錢感到神奇,
「話咗艾寶琳處處都係機會。」我代韓湘保管艾幣。

中二M明明就得個睇字 講到有幫手咁,冇韓湘你咪又周街搵水魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞