【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
忽然記起 五人組出發大西北嗰陣時都有個未解伏筆

有無tips
飲飲食食又一篇
呢篇加更形同虛設
你提返先諗起 嗄嗄條線
係咪已經完啦?
【D&M】《病港II》(67)
https://lih.kg/zLMyqgX
「鈴鈴鈴鈴鈴──」拳賽主持人搖晃鈴鐺,吸引觀眾注意。

「仲有五分鐘!中國古拳法周全瑞將會對戰神奇傻子陳星海,下注啦各位。」

「有冇興趣上去打幾拳?」雕瞄著我。
「講你都唔信!不過見你咁仆街,就講下俾你個仆街聽……大概喺香港一個時期,有人稱佢為「審判日」,亦有人稱佢為「活死人時代」,總之係個陣到處都係碎瓦、漫天煙火嘅時代…個陣倖存落嚟嘅高手數以千計,係一個瘋狂嘅時代……。」鬼匠凝重地說

係咪講緊病港
十少年
除非以上帝視覺出發

其實再冇人去過的話,就唔會知有咩事發生
咁仲算唔算伏筆?
老老豆豆 有啲悶
有啲湊字數嘅感覺
不如都係快手去返主線啦
煙草攤位飄出陣陣純厚的煙味,試食區中更是迷霧瀰漫。

王達尼拿起其中一根煙,放到鼻前輕嗅:「麻麻……」

煙齡老道的王達尼,單用鼻子就能評鑑每根煙的品質。

「靚仔,你哋淨係得依啲貨色?」王達尼嗅了一整圈,大多時候都是皺著眉。

「王生,睇嚟你好高要求。」煙草店員點點頭。

「我以前每日至少食一包,好嘢平嘢聞一聞就知。」王達尼語氣中略帶自豪。

「其實我哋仲有唔少高級貨,單淨係接受會員訂購,王生你有冇興趣睇下?你嘅話唔需要會員資格,我帶你去。」

「咁麻煩哂你帶我去見識見識。」王達尼拍拍他的背。

煙草店員帶著王達尼,走到更後方的一個攤位,該攤位用帳篷設置,外人無法窺探裡面環境。

「哈,你哋搞到咁神秘。」

「因為高級煙好易成為賊仔目標,而且唔想陣味同廉價煙溝埋一齊。」

藍色帆布的帳篷中,一盒盒不同的香煙像禮盒般展示,其中更有以每根出售的雪茄,而且現場有專人給場內人士捲煙。

王達尼突然一個激靈,轉望著桌子上某款雪茄:「依陣味……焦糖、肉桂、可可豆。」

「啱你心水?」我問。

王達尼卻一臉凝重告訴我:「港豬。」

「嗯?」

「佢係吸開呢隻味。」王達尼問都不問,拿起人家的雪茄點燃抽起來:「呼……」

濃濃的雲霧徘徊口腔中,王達尼仔細品嚐後吐出。

「完全係依隻口味。」王達尼依然震驚。
「你想講港豬未死,仲嚟咗中大?」我輕笑。

「可能都未定……」王達尼凝視手中的雪茄。

「王生你哋有熟人都係吸依款口味?」煙草店員給我們說明:「依隻口味嘅雪茄係本校一位心理學教授訂製,絕無僅有,我哋要特登同農業發展組申請採購。」

我和王達尼出現同一個反應,徹底怔住。

「你話……」王達尼疑惑地皺眉:「心理學教授?」

煙草店員:「係……唔通就係你哋識個位熟人?」

「佢的確精通心理學。」我低聲自說。

「個位教授叫咩名?」

「中文叫朱培津。」

其實得知名字也沒用,我們壓根不知道他本來的真實姓名……甚至外貌。

「不過我哋個陣喺政府總部睇住港豬天台跌落去,當場證實死亡,最後條屍都燒埋……佢無可能未死,可能真係人有相似。」

「你咁好奇,不如索性去拜訪嗰位教授一次,我哋唔知港豬真名同個樣,但語氣同行為舉姿應該改唔到。」

「你講真?」王達尼多問我一次。

「我無所謂。」

如果發現不是港豬,解決了好奇心。

假如真的是港豬……

不可能吧。

「雖然事實上係無可能,但唔知點解……」王達尼雙手插袋,一副若有所思表情:「感覺上好強烈。」

「點解咁講?」

「咁講好似有啲唔好,但公子會嘅人都係利己主義,甚至港豬最後做出嘅犧牲……我都覺得係佢嘅計算之內。」王達尼抓抓發麻的頭皮:「我都唔知自己講緊乜。」

「咁做對佢有咩好處?」我反問。

「我都諗唔明,可能佢想拋脫公子會?」

「要用到死嚟擺脫,而且咁高地方跳落去,好似玩得大咗啲。」
「的確無咩可能咁高跳樓唔死,就算係中途變咗病者,依種高度跌都跌死……」

「所以我覺得只係諗多咗。」

「唯有係咁。」王達尼多抽雪茄幾口才離開。

玩了將近半天,也是時候做點正經事。

我們一起到大學的醫院,探望轉移過來醫治的病獵。

我們逐個逐個病獵慰問,而且檢視了醫療的配套,的確比港島區的醫療資源要好,至少負責照顧的醫護人員多出不少。

不知是否巧合,經詢問後,我們發現其中一項療程為心理輔導,專門給患有創傷後壓力症的病獵開解,負責輔導的人正是叫朱培津的教授。

有見及此,我和王達尼索性在輔導中心外等待,想要一探那位心理教授的真容。

如果不是港豬的話,就當作感謝教授的努力。

在等候區坐約半小時,房間的門終於給打開,裡面走出一位剛剛受完輔導的病獵。

我和王達尼不請自來,行入心理輔導室中。

「你好。」王達尼自然地打招呼:「我係港島合眾國嘅總統。」

朱培津抬頭一望,對我倆表情沒什麼起伏:「兩位好,有緊事要事搵我?」

一把磁性的成年男性聲音,外貌上有著紳士的魅力,像韓國演藝圈一位姓孔名劉的明星。

「無,只係打聲招呼,感謝你幫助我哋嘅病獵。」王達尼說話同時,眼睛時刻打量朱培津。

「都不過係我職責。」朱培津抿笑。

以往港豬都是奸狡地嘿嘿笑,跟朱培津格格不入。

我們兩個分別跟朱培津教授握手,短短的會面就要結束。

「你食開雪茄?你身上有陣味。」王達尼笑說。

「我哋應該臭味相投。」朱培津點頭。

「有時間一齊飲茶,唔阻你先。」

「好。」

出來之後,王達尼收起虛假的笑容:「你覺得點?」

「身形似,聲音我唔肯定,佢可以刻意壓音或者高音,但總括嚟講……我判斷唔到。」

「港豬足智多謀,而佢身上就溫文儒雅,兩種氣質。」
我依幾個月咁努力戒甜!難得今日欺騙日想食少少甜,居然俾依條友當狗耍,我拆佢檔都合情合理!我咁辛苦鍛鍊力量,就係為咗捍衛自己尊嚴

又口語又書面語?
我寫佢個陣,真係用粵語講個耍字
港豬唔係甩過頭套咩
得娃娃見到?唔係好清楚
港豬
好似得娃娃見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞