【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
陳智能唔係啱啱上一更先開始出現
貓頭套可以屬於邊個
十二生肖入面,貓有個典故
M Meow
i mean係公元後幾多年,即係20xx年果個
諗諗先
我記得墨巴曾經出過一篇前傳
2019年嘅時候不破尚曾經拒絕執行警務署嘅命令
即係當時係未爆發病港
病港1 一開始嘅時候,提過病港開始嘅時候,啲人已經開始正常返工返學(即係已經係武漢肺炎結束後?但當時病港1係17年寫)

我估病港爆發嘅時間大概係202X年
病港2開始嘅時間係病港第7年
中間好似有十二年timeskip(南征戰爭前)
仲未計啲支線推進用嘅時間
我諗依家應該大概已經去到205X年

呢個只係粗略估計嚟
真係要慢慢計數嘅話我要由頭再睇過
sorry 啱啱睇返
唔係十二年timeskip
墨巴係寫病港第十二年南征
咁我估應該係203X年
即係之後會提呢個人?
之前有本簿仔記錄咗笑毒爆發係14年末,唔係20年代
病港一嗰時未有肺炎喎
當音樂會結束,我們走出會場重回那片日光底下,沉醉音樂世界的精神才猛然抽離,返回灰白的現實世界中。

「幫我同啱啱台上嘅表演者講,好精彩。」王達尼對聯合書院校董客套讚賞。

聯合書院校董:「崇基管弦妹團的確係全校最出色嘅管弦樂團,王總統你肚餓未?晚餐時間都差唔多。」

「好。」

「聽日就係校慶開幕典禮,希望你會享受。」

「每逢參加依啲節日,我都覺得特別開心,熱熱鬧鬧氣氛幾好。」

晚餐沒什麼特別,大部份時候都是王達尼和聯合書院校董交談,真要說的話就他們的雪糕很好吃。

大學有自己的製冰機,能給特定人士提供冰凍的甜點。

回到曙光樓的酒店,王達尼終於可以卸下偽裝。

「嗄。」他正面趴到床上。

一個本性吊兒郎當的人,要他整天假裝成有文化的人,也真是有點吃力。

「原來聽日係校慶。」聯合書院校董不說,我真的不知道。

「無同你講?李縱馬搵我嚟其中個原因就係想我做校慶開幕儀式嘅嘉賓。」王達尼床上轉身,捂著前額:「仲未諗講詞……」

翌日,天未光,我們先被舞龍舞獅的敲鑼打鼓聲弄醒。

拉開窗簾放眼一望,只見戴著大頭佛面具的人,手執大葵扇環繞校園每個條大路。

「咩聲咁嘈……」王達尼面目皺成一團。

「樓下舞獅。」我把窗簾拉起。

「M……落去……」王達尼拿被子蓋住全身,聲音含糊地說:「用閉日殺哂佢哋。」

「……」

太陽伯伯升起,校園都開始喧嘩起來。
大量市民帶著期待的表情,朝著開幕典禮的地點移動。

校園不同角落都掛著彩旗和橫幅,上面寫著祝福和口號,每塊磚每片瓦都染上喜慶的色彩,大部份樹木和建築物被彩燈環繞著,手製燈籠掛於每根燈柱上。

各類的展覽和攤位遍佈校園,只要走上林蔭大道便可看見人聲鼎沸的畫面,而中央廣場正是舉行開幕儀式的地方,校方臨時搭建了舞台,好讓較遠的市人都看得到講者。

隨著時間來到八時正,崇基管弦樂團開場隆重的演奏過後,司儀開始介紹每位上台的大學校董,陣陣掌聲和歡呼如波浪捲襲全場後,大家都靜下來讓校長發話。

鄭明孝校長:「中文大學,作為人類僅存不多嘅希望同文化堡壘,大家係需要緊密維繫住社群嘅連結,同保持高度嘅人文精神。如我以往所強調一樣,教育係相當重要嘅基石,令我哋哪怕喺艱難嘅環境中,都可以保持理性,希望各位未來仍然將人文精神散播出去,以下落嚟我哋特別邀請到嚟自港島倖存區嘅領導人,王達尼總統嚟致詞。」

王達尼站到講台前,面對人山人海的大學居民。

王達尼略快的語速說著講詞:「多謝校方嘅邀請。今次係我第一次嚟到大學,俾我嘅印象係文化程度好高,好有以前舊社會嗰種感覺。我都唔怕講,其實我管理緊嘅港島合眾國,有時候同高譚市差唔多,犯罪率唔低、游手好閒嘅人多、社會嘅寄生蟲唔少,但依到就處處充滿生機活力,我諗一切都係源於「教育」因素。當然,我唔係踩低自己管治嘅地方,我哋都有出色嘅一面,例如今年我哋所資助嘅病獵協會,成功摧毀咗「病者國度」,一個孕育住病毒嘅超級疫區,令至少上萬隻危險嘅病者喪生。教育當然可以重建人類社會,但都要勇敢對抗眼前嘅敵人,認清眼前嘅事實,否則好容易陷入舒適圈陷阱,祝願各位有美好嘅一日。」

王達尼說罷,大家都報以熱烈的掌聲。

及後,開幕儀式在一記敲鐘下,示意為期一個月的校慶正式開始。

要維持一個月的主因,主要是大學太多學科、書院、社團,短短幾天是無法消化得完活動。

說到節目,自然少不了校慶杯。

王達尼告訴我,在同樂日失去的獎金,要在今次奪回來,但我不知要如何臨時組成一支足球隊。

病獵學院也會在校慶設置工作坊,當年博海德花巨資拍攝的電影,都會舉行免費放映會。

看著螢幕中的公仔,我心裡百感交集。

按照羊角當初的預測,公仔今時今日早已死去,但他似乎為自己找了條活路,不管他在哪裡……

我都只望他會安好。
「哥仔……」冷不防,有個人伸手抓住我的腳。

「唔?」我朝地上斜瞟一眼,是個天然卷的乞丐。

「有冇嘢俾我食……」乞丐緊緊抓住我的腳脛:「好餓、好餓啊……」

有食物在身的話我會給出,可惜我手頭上沒有食物。

「我無食物。」我回應他。

他舔一舔嘴巴,牢牢打量著我。

「仲唔放手?」我說。

「哦……」乞丐鬆開發抖的手。

社會上有建設的人,自然都有破壞的人。

不出所料,病獵學院舉辦工作坊的首日,即遭到病者保護團體騷擾。

他們未到物理性砸場子的地步,但集體坐在工作坊使其他人無法入來,經已很困擾。

「依堆無賴真係啊……」瑜小六恨得咬牙切齒。

「各位,請你哋唔好喺到搗亂,尊重下人哋,尊重下自己。」博海德非常講道理,嘗試跟病者保護團體溝通。

「你哋奴役病者,就係侮辱死者!完全係道德淪喪,假如你家人變成病者,俾人綁喺發電單車機上面工作,成世不得安靈,你會唔會安樂啊!?」其中一位病保團體的男成員起身指罵。

「同學,請問你叫咩名?」博海德問。

「我嘅靈魂係唔會被任何一個既定名字所困住!人生出嚟就係自由!名字只係人所發明嘅概念,人與生俱來就係無名無姓!你即係我,我即係你,你我我你,大家都係一體!」這位病保團體的男成員思想非常前衛和瘋狂。

「咁請問你嘅靈魂暫時寄居緊係邊一個名字上?」博海德換個方式問。

「易寶錕,我係今日病保團體嘅行動負責人。」

「洗唔洗叫自衛隊嚟,驅趕依班滋事份子?」劉吉小小聲地問。

「唔好,有損我哋形象,依家我哋對峙成為焦點,正好係流量密碼。」事情正合博海德心意。
「用閉日殺哂佢哋。」
「唔?」我朝地上斜瞟一眼,是個天然卷的乞丐。

其中一個騎士?
記得小松故有提過寂之鴉,一直想睇但唔知邊度可以買
崇基管弦妹團

聽落幾好睇
之前南征嗰陣M瀕死見到嘅死神其實係咪張嵐
突然諗起
唔知滿天同血禍去咗邊
有冇人記得
好似以前喺高登阿糖故咁
唔係掛
咁又好似短得濟
病港二我估都有500萬字
用20萬收尾好似短得濟喎
50-100喇
人地講緊另一個故20萬字寫完呀
原來係當m做食物
九龍阿 好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞