【金剛圈】《病港II》(77)

605 回覆
678 Like 8 Dislike
加油 早啲休息
lm
加油 唞足精神聽日輕鬆嘅
收到你
Thank you大家 我會俾心機
考完返嚟睇韓湘
Dse加油巴打
你儲下文再睇啦
巴打DSE加油
新POST留名
真係湘B 俾個good ending佢兩個啦
DSE加油
四季更迭,歲月流轉,唯獨酒店大堂的琴音永恆不變。

在音樂的沐浴下,韓湘的心逐漸恢復了平靜。

每次彈奏時唐氏倖存者都彷如看見聖光映照她身上,成為他們心靈的依靠。

直到有天,樂園城堡傳來轟然的巨響,打破了琴聲。

韓湘罕有地中斷演奏,唐氏倖存者們都紛紛穿上布偶服,前往爆炸聲來源。

他們穿著布偶服的原因很簡單,主要是末世前經常被人取笑樣子,為了不讓外來者以為自己好欺負,便把外貌隱藏到布偶服中。

唐氏倖存者剛趕到現場,便碰見戴著鳥嘴面具,正在離開的長髮男,而爆炸聲是出自撞毀城堡的直昇機。

他們把這則消息,回報給韓湘得知。

「佢,戴住,雀仔面具,長頭髮。」唐氏倖存者回報情況。

「佢……」韓湘一愣,續問外表:「佢著住咩衫,有冇拎住把遮?」

「唔記得咗……」唐氏倖存者抓抓頭。

那時候韓湘就在想,莫非M經已沒事了?

一個回去尋找M的念頭,在韓湘腦中萌生。

慎重思考了好長時間,韓湘最終下了決定。

所以,今天出現到我面前。

由於中間的幾年韓湘一片空白,於是轉為我把期間發生的事說出。

什麼霸體、蘇維眼睛、鯨歌、北部都會區、特種病獵、袁豐和港豬的死、經營捕漁餐廳生意、天環教、中文大學、湊合聯盟、南征戰爭等,全部一一說出。

韓湘也不嫌冗長,托著顎聆聽。

說著說著亦由上午談至夜深,自家釀製的米酒都一起喝光整瓶,時間過得特別快。

韓湘很給面子,聽到現在才合眼悄然睡去。
於是我停止了講話,將她抱到床上休息。

到目前為止,一切都太不真實。

可能因為幸福來得太突然,讓我都不敢相信。

第二朝早上,醒來的我立刻扭頭望向床邊,來確定自己不是發了個長長的夢。

韓湘熟識的臉龐猶在,而且仍然熟睡當中。

我的人生要迎來春天了嗎?

我自己先下床到廚房準備吃的東西,今天早餐應該是烤麻雀。

我爬上屋頂放置的鳥類誘捕籠前,伸手抓住捏死籠中兩隻麻雀,落到廚房開始料理。

第一步驟是拔毛去骨,其後檢查有否被病毒污染,最後以高溫燒烤,配塊薄餅夾住燒得焦黃的麻雀肉,我留了份給韓湘嚐嚐。

假如韓家兩老還活著,可能我們老早過著這種日常。

韓湘睡飽下來吃早點的時候,我正釀製新一瓶米酒。

「出面嗰條梯你起?」韓湘問起。

「之前打風落雨搞到山泥傾瀉,要上嚟嘅話好難,我就索性鑿條梯出嚟。」

「你真係得閒。」

「不過主要係諗住萬一你真係返嚟嘅話,都會見到有條上嚟嘅路。」

韓湘笑而不語。

「我晏啲去倖存區買啲衫俾你。」屋中應該沒有符合韓湘尺碼的衣服。

「我都去睇下,好耐無去行過人多嘅地方。」

如是者,我和韓湘便結伴下山,一同前往至艾寶琳倖存區。

儘管我和韓湘很久不見,但中間的空白實在太長,路上有時會缺少話題,就像要重新認識對方一樣。

我們在商場轉了幾個圈,突然被一名男子叫住。

「喂,兩位!」
我和韓湘一同望過去,發現是那位著名攝影師雨川,記得他也曾給我們拍攝過一幅相片。

「認唔認得我啊?」雨川模仿孫興慜的拍照手勢。

「大本營嗰位龍友?」我當然認得。

「龍……咩友……雖然都可以咁講,不過估唔到又撞到你哋,喺呢個年代你哋都幾長情下……」雨川感嘆。

「其實我哋都係琴日先重逢返。」韓湘直說。

「噢,舊情復燃?」

「……好難同你解釋。」應該說沒必跟你解釋。

「難怪!我感覺到你哋互相有種不確定嘅感覺……」雨川配合手勢說明。

「即係咩?」我問下去。

「咁講啦,我做攝影師嘅,對周圍嘅人所帶住嘅情緒同氛圍,感覺得特別強烈,而你哋兩個依家就有種surreal feeling!」

「咩咩feeling話?」他好像說了句英文。

「超現實感?」韓湘直接翻譯出來。

「無錯,當你覺得好唔真實,好似發夢咁樣,就係叫「超現實感」。因為你哋兩個意外嘅重逢打破咗日常生活嘅常態,挑戰咗對現實常規嘅認知,你哋雖然可能唔出聲,但依家或多或少有好強烈嘅唔真實感覺……」

「你講到好嚴重咁。」

「哦,唔嚴重嘅,其實當你哋開始交流返,重新建立聯繫嗰陣,依種唔真實感就會隨時間推移減弱。」

「然後?」韓湘問下去。

「然後無嫁啦。」雨川摘掉一旁花店的桂花,拔掉花瓣灑落我們身上:「好好享受愛情啦,Beau travail!」

「你做咩摘我朵花呀!俾錢呀!」花店老闆娘衝出店外,雨川馬上逃跑。

「條友都幾搞鬼……」我輕輕一笑:「周街摘人朵花。」

「你夠周街食開霸王餐。」韓湘冷不防插一句。

我笑容頓時冷卻,因為無法反駁。

「我幫成個社區殺過咁多病獵,食幾餐我諗佢哋唔介意嘅。」我給自己辯護。

韓湘噗一聲地笑:「你應該係想講……殺過咁多「病者」啊?」

我馬上更正:「病者先啱……人真係一抖耐咗,個腦就唔識轉。」

「不過陣間買衫嘅話,你應該有帶艾幣喺身?」韓湘轉問。

「我緊係──」我雙手揣入褲袋,感覺到兩個袋子的空虛:「咳。」

「你唔好話無啊。」

「有,但暫時喺人地到,等緊我去賺。」
補上po 600正評
Molamola 個腦要俾蘇維搞彎喇
幫成個社區殺過咁多病獵
啊啊啊
我要呢啲日子繼續落去啊
湘b同m繼續幸福
墨霸繼續加更
係咪伏筆黎
破佛南征戰爭嘅時候又係中咗月讀話過咗好多年幸福嘅時間。其實南征係咪真係完咗?
可能發夢發足一個post先黎講全部野都係假嘅
咁呢個伏筆都幾癡線
天腦唔係講過m無可能會靠自己搵得返韓湘之類既野咩
我笑容頓時冷卻,因為無法反駁。

賺錢=水中魚
會唔會同夕鯨有關?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞