【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
今個post依幾篇先係休養生息
係得娃娃見過,好似真係講過佢似孔劉
得娃娃見過
已經唔記得左港豬係點死
咪就係話佢劉孔咁既樣
為左保護達尼 跳左落樓
月光在上
快出
浩克:
我係大綠人!
鎖心術
石內卜
娃娃都喺大學
重睇祝福

-----

在我會長室的桌子上,可是紀錄到目前為止一切未解決的問題,

這包括:

宿敵一樣的Dr.D。

來歷不明的牧師。

深不可測的天腦。

財雄勢大的天環人。

同舟敵國的西城薈。

對倖存區極具威脅的凶獸。
風=變咗拳套
火=瑪希墨言墨語把火劍
水=唔記得,好似西城薈直升機果陣搞掂
土=唔記得,好似樹鄉,跟著輻射又吸收

通緝令上的危險倖存者。

充滿大鼻的過海隧道。

還有神秘的詭人議會。

今天,可以多新增一項紀錄:情報未明的蕭梵。

-----

仲有陀蘭=魔羅
「就算俾我哋搵到答案都無用,係有心隱藏身份嘅,揭露咗都無咩做到。」

「都啱……」王達尼沉思過後,轉念一想:「既然嚟到中大嘅醫院,不如見埋院長,有重要嘢傾。」

「重要嘢?」

「之前李縱馬睇落唔太分享佢哋疫苗研究嘅資料俾我哋,又話要通過校董會審批,我不如試下直接問阿院長。」

「依到講開程序,我唔覺得人哋會同意。」

「試下無壞,有時係要靈活變通下。」

王達尼向護士詢問下,得知了院長的辦公室,並讓他的秘書告知我們到來。

面對另一個倖存區的領導來探訪,院長也沒有拒絕的理由,只能接見我們。

「王總統,唔好意思,我無收到消息話你今日會嚟醫院。」醫院院長周亮斌親自行出辦公室,到走廊上迎接我們。

「唔緊要,係我不請自來,想探下病獵。」

「我哋入去傾。」周亮斌邀請進入他的辦公室。

房間中有張小沙發,我和王達尼就坐在上面。

「無咩可以招呼你哋,真係失禮。關於港島區病獵嘅醫治,你有冇咩係想了解?」

「我好滿意,今日嚟純粹係想同院長你探討一啲事情。」王達尼不浪費時間,馬上引入正題。

「係?」

「疫苗。」

「喔,疫苗……我哋大學都曾經嘗試研究過,可惜浪費太多資料,校方決定取消研究,寧願將資源投入現有醫療水平到。」

「咁即係話你哋都曾經研究過一排。」

周亮斌思考後才會回答:「可以咁講,醫學院研究個陣,我都未做院長。」

「記唔記得研究咗幾耐?」

「至少都有三年。」
「就算研究唔出疫苗,當中嘅數據同資料都肯定有唔少?」

「當然。」周亮斌點頭。

「實不相瞞,我哋倖存區都研究緊,唔知會唔會有機會,可以拎到你哋曾經嘅研究資料?」

「依層……」

王達尼代他說下去:「要經過校方同意?唔洗,依件事只係得我同你傾緊。」

「對唔住王總統,事關重大,我話唔到事。」

「你係院長點會話唔到事?」

「……」

「一係……」王達尼身子靠前,以只有兩個人聽到的聲音說:「你有咩條件即管開聲。」

「恐怕唔係錢嘅問題。」周亮斌有口難言,轉換方式去說:「王總統,你信唔信詛咒依樣嘢?」

「詛咒?如果真係存在,我應該俾人咒死咗好耐,因為我都得罪唔少人。」

「如果你信詛咒嘅話,咁你應該立即停止依家嘅行為。」周亮斌神色凝重,不像說笑。

「哈,你係醫生,你信詛咒?」

「當不幸嘅事接連咁發生,就唔到你唔信。」

「似乎有啲故事?」

「王總統,無論你問幾多次,我都只能夠拒絕你。」周亮斌說得相當決斷。

「再考慮下。」王達尼無謂自損臉皮,起身離開:「唔阻你。」

離開院長辦公室期間,我們仍思考著院長說的「詛咒」是什麼回事,直至去到走廊上才討論起來。

「咩意思?」王達尼問我。

「我點知。」我聳肩。

「詛乜鬼咒……我哋病者國度都贏到,會驚依啲鬼神嘢?」王達尼雙手插腰。

「聽落似係醫院學圍內先知嘅事,我問下娃娃。」

「嗯。」
當晚,王達尼出席了校董會的校慶飯聚。

大圓桌上放滿不同的珍味佳肴,大家吃得非常盡興。

王達尼有跟校董們談論「疫苗」的事情,但校董們一聽到這兩字,臉色馬上就轉變,愉悅的情緒轉為嚴肅,像提到了禁忌。

王達尼自然觀察出這群老骨頭的神貌,感覺到他們有所隱瞞,而且是不好的事情。

面對王達尼的提問,校董們都以一些理由搪塞過去。

為什麼校方好像特別害怕提及疫苗?王達尼如是想著。

另一邊廂,我到娃娃宿舍樓下等待她回來。

八時多左右,身穿醫生袍的一男一女身影,正並肩邁向宿舍。

「下次再見,娃娃。」男生禮貌地道別。

「嗯,下次見。」娃娃點頭。

娃娃跟對方道別後,準備踏入宿舍時才發現靠牆而站的我。

「男朋友?」我問。

娃娃雙手抱緊胸前的課本:「老師!?」

「又嚟煩你唔好意思,我都唔想。」

「你訓喺我間房都得添,嚟!上去。」娃娃拉住我的袍身。

「你要小心任何男仔。」我像個老父親提醒。

「我唔信你會對我圖謀不軌囉。」

「我嚟係想問你關於醫學院一啲事,雖然唔知你清唔清楚。」

「講嚟聽下?」

「醫學院曾經研究過疫苗,所以我同王達尼想問下相關資料,但院長似乎有啲避忌依個話題,又提到咩詛咒……我想知係咪發生過咩唔好嘅事。」

娃娃眼珠望天,慢慢回想著:「我叫之前好似聽聞過下……」

「嗯?」

「都係人哋講,話以前中學負責研究疫苗嗰個團隊,全部人死於非命。」

「……」

「好恐怖呢?」
有冇娃娃嘅概念圖
瞓娃娃間房

話說大家記唔記得除咗草蜢佬之外 其他角色嘅概念圖
小六原型好似係袁澧林唔記得有冇記錯
錯了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞