【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
今日會有文嗎
其實如果講病毒多啲病者就勁啲咁點解病者國度唔係深水埗果啲而係南區? 深水埗多好多人。
幾乎日日都有
九龍已經淪陷曬啦
要睇有冇突變出類似首腦依種高智慧嘅病者去建立社會制度+玩基因編輯,無嘅話就同原始部落無分別
2係長啲,但不乏好既鋪陳同內容
見到墨巴都有聽意見飛咗唔少任務支線,
都要讚下墨巴
可能主要係有啲重要情節拖太耐無提aka韓湘/
M技能失效/做反常決定會有啲kick
但我覺得有得追病港都仲係我每日享受嘅事
謝支持
冇記錯舊年都講過話「今年」(即係舊年)會完,結果咪又係寫緊
而家呢季未完,好多病港I嗰陣入坑的讀者已經頂唔順冇再追啦
嗰陣病港I結尾,病港II開頭開親po都1千正皮,最低都900,而家推一半先僅僅過600,大家有眼睇

喺故入面
正如你所講一大堆bug,一路以嚟好多人講,最後一係就有人盲目護航,一係就不了了之
伏筆又係,好似韓湘咁,由佢被元帥個仔(我都唔記得叫咩名了)開槍射歪失蹤之後到而家,有冇年半?
咁耐都唔撚解條伏筆,其實我都開始唔care韓湘返唔返嚟了,過咗咁耐無論之前佢地條感情線幾有feel都好,讀者都冇曬feel啦
就算你聽日寫見返韓湘,讀者都已經冇咗嗰種肉緊,嗰種愛情感,把鬼咩
更何況去到今日,墨巴都仲話「未係時候」解韓湘條線,成年幾兩年都未係時候咁就收檔啦

喺故外面
講過咁多次就唔重覆啦,都係課金文量問題,v14密碼問題,加更問題,之類啦
冇人知課金網流失率有幾多,但我肯定唔止我一個
滿天好似去咗九龍? 睇吓佢嗰邊會唔會有咩發現
如果疫苗研發成功嘅話,會唔會鳥盡弓藏,病獵落得同witcher 一樣嘅下場
我已經諗咗病獵地位以後可能會發展到點,不過就算會寫到應該係好耐之後嘅事,不過其實依家文中已經有啲提示
想知當初寫到海怡半島咁神秘嘅魔王城
仲有隻超大病獸拖住手咁守護住入面城牆

入面嘅就係首腦?
有時等左全日 但換黎既係一篇對劇情無關痛癢嘅日常對話 / 又開多條副線
都真係幾打消意欲

而家有返少少劇情連番以前嘅故事線已經好滿足了
冇記錯寶拉變詭人係王達尼同天腦交易 咁交易冇代價?

瑪昆之前開會話病者國度王座上面就係弒神者
弒神者又講過病者世界唔需要神

咁病母 弒神者 首腦關係其實係點
同埋瑪希同瑪昆交代關於弒神者出現年份有錯嗰度又冇解釋

電燈公司嗰件大型子宮病者係咩回事? 就係病母?
完全唔記得咗邊個黎
呢d 位就係明明開咗個靚頭,後邊冇咩交代
講真,其實不如減支線,集中啲講呢啲主線咪仲好
而家個情況講緊一件事下面再開多幾十條支線,走去打下馬騮,識多幾個npc人物吹水,做跑腿,搞下啲生活日常loop

當初虔誠者呢個節奏其實幾好

雖然的確係有啲支線但係唔會太多,
而且每一階段都有一個好明確目標
例如死靈飛盜 霉 赤兵隊
十分認同你嘅講法,係幾打消追落去嘅意欲
有陣時覺得似tvb 晚上8點個d 劇咁

不過我明白樓主喺呢度po文係無償嘅,只不過覺得故事行左咁多年,由一個經典變成日常故有啲可惜啫
仲有劉吉老婆 點解嗰日會有隻男病瓜出現?
真係唔關湯婆事?
陳智能以後有好大影響,不過我都唔知點喺唔劇透情況下,講佢以後好重要
病者國度無咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞