【金剛圈】《病港II》(77)

605 回覆
679 Like 8 Dislike
寧做痛苦清醒人 莫做夢中悠閒人
不過,我突然在想什麼……

居然給病者開解。

真係癲咗了
睇到呢到以為M諗住幫賴桑變病腦
其實諗返都係m 依d位真係太大意 雖然蘇維已經對m落左好多層保險 好似韓湘反向向M證實自己係真 唔係幻覺 但仲有少少bug好似上面巴打講咁都睇唔出

係咪賴桑能力太屈機 係對人嘅劇場上可以解決到太多問題寫唔到落去 所以要佢登出
南征mvp
比m仔打到變弱智
唔知而家將賴桑變做病者會有咩能力呢
腦部腿部大幅強化嘅病腦?
其實如果M一早知道用隻眼最終會有呢個後果,我覺得佢都係會好決絕咁用,因為真係金手指,幫手打贏好多特殊病者同完成南征

btw隻眼伏筆似係畀下一代主角用
「佢哋喺炮台山倖存區犯案,關口無佢哋離開記錄,估計應該仲潛伏緊。」

我看一看通緝令上日期:「佢哋都匿咗成五、六個月。」

香港面積雖小,但樓宇密集,特別易藏匿。

我捲起兩張通緝令,前往炮台山倖存區擔當起警察的職務。

舊社會一街閉路電視的年代,犯案被捕機率很高,因為警察翻查一下閉路電視就能找出嫌疑人。

如今查案需要用最傳統的方法,拿著他倆的通緝令詢問路人。

市民有義務為執法者提供證詞,但沒有必須幫助執法者的理由,除非能從中得到好處。

我們不應該思考,他們會躲在哪些隱藏、偏僻的地方。

而是應該代入他們的思考,假如被困在倖存區內,該如何生存下去?

一個人被困在倖存區就無法拋頭露面去工作,始終需要面對食物短缺的問題,而他們通緝犯的身份想要獲得食物,方法無非幾種。

一, 偷竊別人的食物。

這種機會性有,但可能性不大。

因為能存活到今時今日的倖存者,都不是傻傻的人,食物肯定會保管好,沒有那麼容易偷得到。

倖存區的基層社區中都有項潛規則,就是會對偷竊食物的人行私刑,因為搶奪別人食物,與要了別人的命無異。

偷是能偷一兩次,長久偷竊食物不可能,早晚會被發現。

所以最有可能是打黑工,就是做些無需身份認證的工作,甘願被無良的中間人剝削一筆,倖存區總是不缺這種人。

曾經車水馬龍的英皇道上,現在擺滿了臨時攤檔,由簡單的竹竿、帆布和木板搭建而成。

電視桿成了公告牆,貼滿各種尋人啟示。

大部份爐灶燒烤的,不外乎老鼠肉。

牠們繁殖能力強,是最廉價的肉品,只要加重辣度和灑上大量調味料,就可以掩蓋鼠肉本身的味道。每次吃鼠肉都跟賭命無異,就看哪天運氣不好,惹到細菌、病毒和寄生蟲。
我將通緝令放上桌子,讓他看看上面兩人。

「識佢哋?」

「你係咪玩緊我哥哥仔。」黑工中介商拿著其中一張通緝令打量:「我旗下幾百幾千個黑工,點記得有冇依兩個人,況且幅畫都唔係畫得特別好。」

我雙手撐著桌面:「你係咪故意隱藏罪犯?」

「我唔理你係咪執法機構,我幫緊倖存區增加就業率,等呢班社會上嘅邊緣份子唔會唯恐天下不亂,無人會夠膽做低我……」黑工中介商目露凶光:「你唔好為咁樣我會驚。」

「無咗你其他人都可以做黑工中介商,可能仲唔會食水咁深。」

黑工中介商凝盯著我,雖不知背景來歷,但對比起兩個區區黑工,確實不值得惹上麻煩。

「佢兩個會喺邊我無資料,我最多俾個範圍你自己搵。」

「俾嚟。」我攤開手板。

黑工中介商撕了張提示貼,寫上黑工分佈的地點:「依到全部我旗下工場,你見到人就自己捉。」

我拿著寫有十多個地址的提示貼,開始逐一查訪。

期間當然生出不少誤會,免不了發生衝突,但衝突都好快落幕。

直至我搜索到第八間食品加工廠,終於發現疑似通緝犯上的男性。

這是間肉品加工場,主要將來肉烤熟加熱成可食用,中間要做很去掉異味的步驟,如熏製、醃製、加蒜頭、下白酒等,足以證明肉品來源有點可疑。

如今通緝令我的男性,看起來就在眼前。

他叫何光濤,穿著吊帶褲的他正徒手醃製肉品。

那件肉品非常詭異,可能是隻羊但更加像個人,它被切除了頭部,皮膚表現被燒烤至焦黃,死前呈趴著的狀態。

何光濤負責用給它灑上各種大蒜、黑胡椒、肉桂、薄荷葉、薑、豆蔻等香料,雙手反覆在肉品上塗抹醬汁,極不衛生。

要測試他是不是何光濤,方法很容易。

就是喊他的名字,看看其第一反應。

面對被人呼叫名字,九成人都假裝不了第反應。
補今po 200正評
兩腳羊…
又兩腳羊
出文機器回歸
其實算係咁
不幸中之大幸
M喺現實被操縱嘅時間唔長
殺嘅病獵唔多,死咁幾十人仲隱瞞到

如果M被隻眼操縱嘅時間再長啲
死咁成千上百人,隱瞞唔到事實
殺到脫離幻覺嘅時候變埋人類公敵
諗諗吓都不寒而慄
到時做番黑夜之神the dark knight
之前已經有前科

=====

在我直視那些片段之後,

我唯一可以確定到的事情,就是我被他一點一點的篡改著記憶和性格。

我拳頭不禁握住:「天腦。」
突然諗,既然韓湘係假,即係迪士尼班唐仔個背景都係假?咁會唔會係同班米老鼠對視完之後就開始中咗幻術?
屌 公仔佬真係冇個好人

同逢賭必輸一樣 定律嚟
點都好 係咪暗示韓湘可能喺迪士尼
多謝巴打
呢個位係北角寄生眼新人個幕
係M同雲梨第一次相遇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞