【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
Terminator

兩害取其
咁靜嘅推下先
我猛地轉身,捉住揮來的快拳。

對方身穿灰色的長袖連衣帽、黑色運動長褲和輕便跑鞋,一副典型運動人風穿搭,但最令我震驚是他的臉孔。

他是……

「小林曾!?」我說出他的名字。

他是北部都會區的明星拳手,最擅長的是降服技,唯一可以克制到我的技巧。

小林曾發出「唔?」的一聲,對我並不認識,因為我作為亞貢的時候,不是現在這個樣子。

不過他好端端在北部都會區,怎會來到大學倖存區?

小林曾沒有猶豫太多,緊接揮出左勾拳,我墊步退後,他再躍前打出直拳。

我推掌橫出將小林曾的右前臂推開,他隨即縮手擺出防禦姿態。

「我唔識你依種孌童癖。」小林曾保持小跳步。

「孌童癖?係咪有誤會。」

小林曾盯向地上的玫瑰花:「放心,一開始無人會認,但好快你會求饒……認錯……悔改……」

話畢,小林曾衝上前,以臀部滑坐到我面前,雙腿成鉗型想要對我執行降服技!

我曾在擂台上領教過,自然不會讓他得手。

面對兩隻腳像鉗子包圍,迴避是不明智的選擇。

於是我正面朝他身上快步踏過,迫使他要雙手護著胸頭,攻擊要轉為防禦。

趁他未起身之際,我扭身抽腳一踢,小林曾用三角肌位置護住頭部,卻依舊被強大的力度踢入青蛙池到。

「嘭──」
「咳……嗄……」小林曾渾身濕透,狼狽不堪。

他很快再度站起擺出格鬥的姿勢,口裡吐出落水時意外吞入的青蛙。

「你係咪筆友平台識咗個人?我係幫某條友同對方見面,佢唔知對方係咪想傷害佢嘅人,你口中講嘅孌童癖可能係佢。」我指向委託人藏身觀察的位置,但他早已消失不見,看來跑路了。

「……」小林曾朝我指的方向一瞥,不見有人。

「啊,睇嚟佢走咗。」

「我喺嗰個筆友平台假扮八歲細路女,就係為咗引出依種變態出嚟執行正義。」小林曾說出打人的動機。

「咁睇嚟我同你只係誤會。」

小林曾雙手稍為垂下來:「我都信你係無辜,你依種人有咁嘅實力,都唔需要呃呃哄哄細路女,直接對佢哋落手就得……」

「你信我係無辜就好,但我都要澄清,我點都唔會對細路女有興趣。」

「點都好,頭先係我誤會你唔好意思。」小林曾馬上又擺出格鬥姿勢:「而依一刻起我係以格鬥家身份向你挑戰。」

「吓?」我愕住。

「唔需要多講,用拳頭說話!」小林曾跑出水池,對我施展連續快拳。

我擺出防禦姿態,收腹舉拳進行嚴密防守。

「呯呯呯呯呯呯呯」快拳如子彈猛轟。

小林曾壓身並伸展右臂抱摟向腰間,想要將我拉倒落地,我雙腳輕微弓步原地站穩,反為摟住小林曾的身軀,握著衣背用力提起整個人,然後提著他水平旋轉三個圈才鬆手,離心和慣性的驅使下他撞向路邊種植的一棵樹上。

「啊……噫……」小林曾第三次來襲,一上前就意圖利用摔角技扳倒我,再使出降服技制服,所以雙手不停向抓住我袍身想拉扯落地。

我沒讓他得逞,更以虎掌猛擊其胸口,再以三分力揮拳向頭,徹底打停他攻擊的欲望。

小林曾倒在地上,嘴角滲血卻滿足地微笑:「嘿……你係咪亞貢。」

「……」

目光不屈的小林曾指著我:「你肉體嘅強度我唔會認錯,而且你預測到哂我嘅降服技,只有交過戰先會咁清楚……所以你就係亞貢。」

「如果我認咗你就肯停手,咁我認。」

小林曾擦一擦嘴角的血就重新站起來:「啍,估唔到會喺到重遇你。」
「你咁遠水路嚟大學做咩?」

「我其實係跟一位老師傅嚟,想喺到建立降服技學會。」

「老師傅?」

「唔知你識唔識佢,中國古拳法嘅周師傅,佢以前喺北區都打過擂台。」

「你指周全瑞?」

「嗯,就係佢。」

「你係佢入門弟子?」他不是說沒有傳人嗎。

「唔係,只係佢年紀大,我尊敬長輩稱呼佢做老師傅。」

「你都幾得閒,特登扮細路女搵人出嚟打。」

「無計,依到嘅其他格鬥學會,唔知點解全部都禁止踢館,咁樣我又無辦法宣傳自己嘅降服技,唯有執行下正義,搵啲抵打嘅人出嚟打一身。」

「根據我經驗,喺大學創立社團唔易。」

「係……水電煤租金,樣樣都係錢,暫時我都只係租咗個雜物房當係社團,入面擺得一張櫈。」

「你喺北區都叫大富大貴,居然仲自願落嚟大學依到,而且我相信成個病港識得用降服技嘅唔夠五個人,更莫講話係點樣解鎖,算係你嘅搵食工具,教人唔怕蝕底?」

「我都唔可能打死一世拳,今日唔知聽日事,不如傳授出去仲有意義,反正其他人就算學得識,都唔會有我咁熟練……況且,最近北區有啲唔安定,落嚟大學比較好。」

「唔安定?」

「傳聞上面嘅倖存區,開始有刺客滲入緊北區,可能係因為打聽到錦綉王走咗?不過倖存區暫時係錦綉王個仔領導緊,明面上唔會有危險住,但我走定落嚟差唔多。」

「嗯……如果你有興趣嘅話,你社團有冇興趣加盟我旗下?」

「加盟?」

「病獵學會,專門研究對付病者嘅,你嘅格鬥技巧我覺得啱用,而且你唔需要俾任何費用,仲可以介紹成員上你嘅課堂。」

「……聽落我無拒絕嘅理由。」

「同意?」

「好,估唔到會喺到同你合作。」

我和小林曾互相握手,達成協議。
Rock哥
推推推
想睇M有戰友 咁耐以黎得幾個有組隊feel
少佐 滿天 病者之都個幾個 同達尼行地道潛入艾寶琳
病港二好似得雲尼
不過呢刻M已經太位高權重
一係獨行 一係帶頭落order
💪🏼💪🏼
推一推
你人在外國?
我親自出手下,馬上招攬到一位格鬥好手加盟。

說起來,與其讓別人脫離社團加入我們病獵學會,倒不如以加盟的方式,將對方整個社團收納旗下。

既可以保持對方社團的完整性,又不用對方作出取捨。

為介紹給博海德,我帶著小林曾到病獵學會的攤位,該攤位傳來著喋喋不休的爭論聲,原來是病者保護團體來找麻煩。像選舉常常看到的畫面,大家都不動手,但嘴上毫不留情,爭論是非對錯。

其實正常思維下,病獵學會的存在是不會有人反對,始終殺病者是件有益無害的事。可是給你找事的人,總會有地方找你錯處,妒嫉的人也會加一把口,最後就變成無意義的為反駁而反駁。

要應對這種情況,只有兩個方法。

一, 不理會對方。

對於勢力薄弱的人可以採取。

二, 不給自己辯護,拼命找出對方黑材料。

不斷地辯護,就是給對方不斷攻擊的機會。

想對付無賴,不耍無賴怎麼行。

「博海德。」我走到他旁邊。

「會長,依條友叫易寶錕,病者保護團體嘅行動負責人。」博海德給我說明。

「會長?原來你對上仲有個阿頭,戴面具係咪唔見得光。」易寶錕冷笑。

「你,係咪勾結病者。」我站到易寶錕面前,先給他扣頂大帽子。

「咩勾結病者,你亂講就有人信啊?」

「如果唔係點解要成立「病者保護團體」?」

「我哋嘅立場好清楚,唔會再重複,你要亂扣帽子我阻唔到你。」易寶錕聲音忽然高八度。
緊接著我不斷提出質疑,為何他們要成立病者保護團體,讓對方陷入辯護陷阱,無休止的審問式情況下,易寶錕有點忍受不住。

「各位!我哋唔好再同佢哋嘈,我哋喺到靜坐就得。」易寶錕原地坐下,他身後的成員跟著坐下。

後來我們明正言順叫維持治安的自衛隊人員強行驅逐他們,病者保護團體的人不願離開,便被人拖行離去。

解決鬧心的事,我才給博海德介紹:「博海德、劉吉介紹你哋,依位小林曾,今日會加盟我哋學會,佢好擅長格鬥技。」

「你好,我係博海德。」博海德跟小林曾握手。

「劉吉。」劉吉點個頭。

「只要你哋肯包食包住包伙食就得。」小林曾說。

「小問題,你係會長認證嘅教練,格鬥技應該好勁?」

「唔差。」小林曾側一側頭。

「劉吉,有嘢同你傾。」我示意去少人點的地方。

我們行到去攤位的後方,劉吉先開腔:「咩事?」

「我想搵隻病者出嚟,你以前捉過咁多病者應該有經驗。」

「要特登叫到我?咩病者……」

我把「冬眠者」的情報,全盤說給劉吉知道。

「喺大帽山有啲困難,嗰到面積唔細,仲要有毒霧籠罩……我哋首先可以用排除法,剔除冬眠者唔大機會出現嘅地方。首先係山上主要路段,嗰到不時有登山隊途經,如果冬眠者喺嗰到一早俾人發現。其二係陽光普照嘅地方,根據我經驗病者都鍾情潮濕陰暗嘅地方,嗰啲地方最容易滋生細菌。三,空氣質素監測儀,大學工程部門應該會有,霧越濃嘅地方就越有可能係發源地,即係冬眠者嘅藏身地。」劉吉果然是專業的,冬眠者立時變得有跡可尋。

「我應該聽日會上山。」

「要同你一齊?」
「唔洗,幫我準備裝備就夠。」

「聽日喺學會等。」

第二天我到病獵學會時候,劉吉已準備好一切裝備,包括吉利服、防毒面具、空氣質素監測儀、複合弓和箭袋。

吉利服用真實的綠草編織製作,為免毒霧會滲入皮膚,我額外用繃帶繞纏全身,防毒面具其實並不需要,我的鳥嘴面具本身就有特別製作,含有過濾的功能,但照樣戴上也無況。空氣質素監測儀就是電視遙控器大小的東西,是大學電子工程部旗下的產物,劉吉臨時向他們租借。

複合弓拿上手很輕,箭矢合共二十枝,不過能否摧毀到冬眠者肉體不清楚,畢竟其軀幹肌肉發達得能進行壓縮膨脹,按常理應該要靠槍械才打得穿身體。不過弓箭是病港最常見的武器,方便安全可靠,帶上山也沒所謂。

萬事俱備,我便正式踏出倖存區往西面出發。

前往大帽山前,得先穿越大埔滘。

全條山徑幾乎接觸不到陽光,頭頂上的高樹繁葉像傘子隔絕光線。會離開大學倖存區的人多是為了貿易,他們好早就實施了最低限度的自給自早,不太需要依賴外來物。

中間我到了一個名為「打鐵岃」的聚居地,那裡是四面環林的村屋區,有著少數人在當地居住,經山林外出的大學人都會當成休息的驛站。

為免惹上事端,我直行直過。

到了燕岩頂,離遠看向大帽山頂,已見陣陣迷霧深鎖。

哪怕烈日當空,不祥凍霧仍縈迴山頭。

當我踏入大帽山的區域,開始換上防毒面具,並拿出空氣質素監測儀,開始朝著霧氣濃度高的地方前往。

螢幕上數字越高,就代表我方向正確。

濃霧令能見度相當低,四周圍都是白茫茫一片。

「嘰呀呀呀呀──」驀地,前方傳來迅速的奔跑聲。

我警惕地盯緊前方,直至霧裡衝出一張獰笑的臉。

病者!

我向一旁飛撲閃開,病者收腳不及向前仆倒。

他身穿著腐蝕的中大防護服,氧氣罩破裂一個缺口,暴脹的右眼珠擠壓著面容,使整張輪廓都歪掉。

「大眼?」我拿出複合弓搭箭射擊。

「嗖──」

大眼扭頭,閃開箭矢。

我再搭一枝箭,瞄準好幾秒才鬆弦。

「嗖──」

大眼雙膝微微一屈,壓低了整個身體,讓箭矢射在頭盔上。

「唉。」我扔下弓箭,直接上前拉弓出拳。

「呯!!!」拳頭轟入面罩中,使大眼的臉蛋凹陷。
同我講入唔到嘅讀者 多數都話自己喺外國
報告返 VPN係唔work的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞