【金剛圈】《病港II》(77)

605 回覆
679 Like 8 Dislike
擺脫了蘇維眼睛精神控制的我,馬上使用急救包給在場病獵搶救。

最終,我在幻覺驅使下的行為,造成合共十八名病獵死亡,二十六名病獵受重傷。

我做了很錯的事。

盡管不是我的意願,事情都因我而起。

病獵公會中一片凌亂,牆壁和地面染滿血跡,不同東西都散落一地。

我坐在大堂中,沉默不語。

「係咪嗰隻眼搞到你咁。」奎斯保持平靜的問我。

「係。」愧疚令我不敢直視奎斯,只可以盯著地面:「如果你想發洩就打我,我明白你心情。」

相信那不真實的幻覺,也是我的錯。

向魔鬼借取得來的力量,始終需要償還。

「隻眼,你解決咗未?」我問奎斯。

「未,搵咗個金屬匣子困住,南征戰爭嗰陣算係靠佢打贏場仗,我怕整爛會損失咗件對抗病者嘅重要武器。」奎斯沒有被憤怒蒙蔽眼睛。

「留喺到都係禍害人間。」我黯淡地合眼。

「第一次發生?」

「嗯。」我回憶著前段日子的畫面:「佢對我大腦灌輸咗個好真嘅幻覺,可能佢同我共生得太耐,幾乎毫無破綻,可能有,但我無發現……」

又或者,是我被幸福衝昏了頭腦。

為了穩住病獵公會於倖存區的名聲,奎斯只能對外宣稱當晚受到特殊病者襲擊,令公會內部死傷慘重,隱藏事情的真相。

哪怕我想懲罰自己,接受應有的後果都沒有辦法。

就因為我是病獵界第一人,經南征戰爭後個人形象已被推至神檯上,這就是世界的不公和無奈。

暫時病獵公會無法運作,只能先等其他病獵傷勢出結果,再判斷下一步應該如何做。
除了等待情況,我無事可做,唯有先回茅湖山家中沉澱心情。

一樣的家,不一樣的感覺。

開門後如同我所料,一個人都沒有。

一片死寂,不過無比真實,感覺不再如夢似幻。

正如奎斯所說,蘇維眼睛萬分危險,同樣萬分重要。

它能夠驅逐和吸引病者的能力是獨一無二,未計超極限的視態捕捉,如果貿然摧毀只會得不償失。

往另一方面想,只要不植入到人體,它自然無法控制宿主。

保險起見,翌日我親自帶著蘇維眼睛,前往病獵協會機密的保險中收藏。

「會長,你真係要咁做?」霍洛圖再三問。

「除非倖存區面臨生死存亡……」我把裝有蘇維眼睛的金屬匣子,收到其中一個保管庫中:「否則絕對唔可以拎佢出嚟。」

保險庫權限只有會長批准才能進入,否則會在兩分鐘內排放毒氣填滿整個空間。

今天起我決定捨棄使用蘇維眼睛,戰鬥力無可奈何會下降,但也別無他法。

用幾天整理好心情,確認好現實的真假後,我到病獵公會告訴奎斯,暫時由自己一個人承擔外出的任務。

奎斯同意了,也明瞭我的實力,這段日子就由我擔當區外的治安。

我穿上最經典原始的黑長袍,戴上十年如一的鳥嘴面具,開始每日的巡邏任務。

將軍澳區已不如以往的頭幾年,走在街上隨處可見病者。

有時候我行行走走一個小時,可能才偶爾發現兩、三隻。

相對地,因為外面病者變少,反而更多不懷好意的倖存者外出。

他們無非打劫、勒索、綁架,以兩三人組成團伙。

我每每遇見都會打趴他們,然後五花大綁帶回倖存區中監禁。

大約三星期後,倖存區的醫院終於傳來傷患的消息,我和奎斯都有過去了解情況。

儘管經過了搶救下,但還是再多六名病獵死亡,另外不同人都受了不同程度的勢勢。

賴桑昏迷了好久才恢復意識,但因腦部過度出血,導致腦部缺氧,受到永久性損害,醫生診斷賴桑餘生都要以十歲的智力水平渡過。

醫生的話令一直保持著理智的奎斯終於崩潰。

「點可能啊!?賴桑佢──」奎斯說到一半,淚水經已打滾。

「其實已經好幸運,佢頭骨似乎特別硬,換轉係其他人受同樣嘅攻擊,恐怕一早捱唔住。」醫生看著醫療報告的內容:「你哋可以入去見下佢。」

病房中賴桑坐在床上,目光呆滯的看著我倆。

「賴桑……」奎斯一入去就抱住他。

「……」賴桑不懂反應那樣,只是任由奎斯抱著。

像個初生嬰兒一樣,表情懵懂。

「每次有事嘅都係你……」奎斯大豆般的男兒淚不停滴落:「點解啊!」
姐係都有打贏杖
係竊屍賊開始有幻覺
賴桑

賴桑精神能力太強,夾硬要佢退場
想像下你咁辛苦係病港存活咗十幾年,跟住後來以消滅病者為己任,跟住千辛萬苦捱過咗堆病獵訓練,終於攞到病獵牌,跟住某一日翻翻下工就咁突然比老細個frd打死咗
賴桑第一季斷腳 第二季癡呆
佢係咪有咩得罪墨巴
賴桑好慘
已經冇咗隻腳 仲要變埋弱智

奎斯個身份又勁尷尬
現實隻眼係奎斯拔出,令到M清醒,但幻覺入面M又好似自己識破咁,即係點?
應該係m醒返 知道自己癲撚咗 周圍行睇下自己殺咗幾多人
奎斯再趁佢唔為意 一野抆走隻眼
勁sad
屌牙…
感謝支持
賴桑都攰啦
點解要賴桑強制登出
南征果陣先話佢可以精神控制人
同埋港豬個能力個伏筆又要伏幾耐先講
佢嗰招直頭别天神嚟,正路應該解到幻覺,不過劇情需要佢收皮
想像到成班見習病獵向病獵第一人求繞嘅畫面

明明好尊敬嘅人突然變得好可怕,佢地嘅恐懼同絕望唔寫出嚟都feel到
畀啲畫面大家想像下

https://youtu.be/WUhOnX8qt3I
以前無咗對翼係咪換嚟霸體?今次無咗蘇維eye係咪想鋪路換裝

賴桑灌佢飲多劑湯藥係咪可以還原返甚至超越之前
真係估唔到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞