【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
760 Like 8 Dislike
我反而覺得癌咒騎士似Faiz嘅怪人,無論背景定打鬥風格都似
如果以我自己想像,依個似艾匡骨甲多
我幻想癌咒似fate/zero既 berserker多啲
應該已經絕咗版
墨巴嘅故我唯一一本冇買到嘅就係寂之鴉
我都想睇好耐但係又唔知邊度有得睇

無 我係講另一個故
哭撚咗
如果我會寫二 會放一出嚟
即係未有計劃寫二?
「又係中國古拳法?」我記得在北部都會區曾經跟一個叫墨龍的高手格鬥,他同樣使用中國古拳法。

墨龍唔係虔誠者入面喺九龍寨遇到嘅角色咩,病港幾時有提過
你放出嚟都係想我葡萄啫
好啦你成功咗
即係又要等
【D&M】《病港II》(67)
https://lih.kg/zLMyqgX

我和周全瑞秘密練功去,王達尼只好一人獨逛大學。

眾多展覽攤位主題中,王達尼最感興趣自然是金融投資那一類別。

被金錢氣味所吸引的他,來到了中大的商學院,裡面全是琳瑯滿目的投資項目,下至儲蓄保險,上至投資企業都應有盡有。

大學不缺人才,只缺敢於投資的伯樂。

大部份有著計劃書卻缺乏啟動資金的團隊,都會身穿西裝在商學院設立小攤位,而投資者則會前去查看哪個項目具潛力。

每年商學院都會有上百個初創企業攤位,個體戶的小額投資多多少少都會有,但真正獲得巨額投資的只有不到十雙位數,競爭相當激烈。熱門的投資有以下幾種:能源、醫療、食品、電子,當然都有些奇奇怪怪的東西,正如王達尼眼前的性愛用品店。

「你話依啲係避孕套?」王達尼拿起長管狀的半透明物體打量。

「無錯,係用動物嘅腸衣製成,經過高溫燒毒,絕對安全。」穿著商務服裝的女士介紹。

「唔合符成本效益,每隻動物整到嘅腸衣安全套數量有效,唔可以批量生產。」王達尼搖搖頭。

「所以以啲陸上動物嘅腸衣,會係有錢人專門使用,我哋另外有一款係平民專用,利用魚鰾製作安全套,依樣可以大量生產。」

「用多幾次下面都成陣魚腥味。」王達尼決定去看其他項目。

王達尼很快就被另一位男生叫住,他戴著頂看起很愚蠢的帽子。

「你好你好!我見你身邊好多保鑣喎,你係咪個好缺乏安全感嘅人?」對方一來就問。

「純粹我身份特殊。」王達尼整理一下西裝。

「咁我依個發明實啱你啦。」他拿下自己頭上的帽子,給王達尼介紹:「警鐘帽!」

其外形為一個圓碗般的帽子,頂上嵌入了警鐘。

「咩鬼帽嚟,咁核突嘅。」王達尼說出第一感受。

「佢可能係樣衰少少,但佢實用性就大喇,你試下戴住佢。」
王達尼接過警鐘帽,小心的戴到頭上。

「所以……」王達尼抬著眼,想不明白:「頂帽有咩用?」

「佢功能好簡單,就得一個,當有人接近你個陣,佢就會響。」推銷的男生特地走近王達尼。

「嗶嗶嗶嗶嗶嗶嗶嗶嗶──」帽上的警鐘響鬧之餘,更閃爍著警報的光芒。

「有警鐘嘅提示,咁你就唔怕會俾人偷襲喇。」

「好嘈呀頂你個肺!」王達尼馬上把警鐘帽摘下。

「依啲細節可以之後慢慢調節,最緊要係有人肯投資,俾筆啟動資金小弟修改發明先。」

「只要一有人經過,頂帽係又響,唔係又響,都唔識分辨敵人,有乜鬼用?」王達尼轉去下一檔攤位。

「當世界都係敵人就得嫁喇!」

第三檔攤位令王達尼感到新奇,因為項目居然是旅遊款待,桌子上僅放著幾幅精美的畫,畫中內容是天堂般的海島。

王達尼坐下來,凝望畫作:「咩生意嚟?」

「係渡假村生意啊!」負責人答。

「繼續講。」

「我哋打算喺科學園對出嘅海域上,設立一個海上島嶼嘅渡假村,等市民可以放鬆同玩樂,概念就同以前會搭飛機去旅行一樣,香港人地方狹窄,大家想出去感受大世界,只係差一個可以去嘅地方!加上船運技術開始成熟,所以如果搞渡假村嘅話,相信會係一片藍海市場。」

「唔……」王達尼認真思考一番,說出經營的困難:「渡假村係一門包含,多項範疇領域嘅生意嚟,由住宿、餐飲、保安、娛樂、交通、維護,樣樣都係錢,而且依個一日搵一餐都難嘅年代,憑咩驅使到人去渡假村。初頭一兩個月可能啲人貪新鮮,生意睇落會唔錯,但之後仲會唔會有源源不絕嘅客?就算有客,每人要消費幾多,先夠頂個成本。」

「嗯……」對方消化著王達尼的說話。

「如果你哋真係搞渡假村,就需要一啲人無你有嘅嘢,係值得一去再去。」

「唔通最後都係要邁向色情化……加入風化元素……」負責人苦惱地思索:「或者會唔會可以係海上運輸嘅補給站?」
「其實你個諗法唔錯,但大把位要執,我有少少興趣,你有改進好嘅計劃書就俾我。」王達尼給出自己在曙光樓的地址。

除了投資初創企業外,商學院還有不同的投資項目,比如時下非常熱門──貨幣。

倖存區統一使用學分去交易,但檯底下其實不同學科、書院、社團,分別都有著獨屬的貨幣,去交易他們圈子內的東西。

例如,中文大學「動漫研究社團」的貨幣就一文不值,因為只能用於借取漫畫和雜誌,功能上與服務免費的圖書館發生衝突。

而且該社團每換一次會長,就會宣佈發行新的貨幣,諸如:戒尼、貝里、G幣,主要是新上任會長喜歡哪套動漫,貨幣單位就會換成該動漫世界觀中的叫法。

後續,王達尼看了不少投資項目,但始終只有無人島渡假村吸引他的興趣。

有時候人們去旅行,最高興的時刻刻往往是出發的前夕,單是期待感就值回了票價。

畫面一轉,來到大學偏僻的空地上。

周全瑞耍著整套中國古拳法給我觀看,可是我沒有把握記得住。

「拳法嘅門檻睇落唔高,點解你搵唔到弟子?」我問。

周全瑞垂手嘆氣:「因為九十年代某套喜劇電影,污名化咗我哋,間接令我哋中國古拳法變咗個笑話……個個人都以為係呃神騙鬼嘅嘢。」

「邊套電影?」

「場外事情就唔講太多,總之我已經將拳法嘅精粹,一一傳授哂俾你,你領悟吸收到幾多就睇你。」

「多謝指教。」我抱拳。

「日後有緣再會嘅話,我可能再教你一招半式,唔阻你時間……年青人。」周全瑞負著手離開。

不久後,我和王達尼重新會合。

令我會合的原因,卻是因為美食攤位的香氣。

我和王達尼同樣受到爆谷的香氣吸引,檔主用大鐵鍋攪拌和翻炒,把本來一顆顆的粟米粒炒成雲朵般綻開。

「香到……」王達尼深深地呼吸:「M,我啱啱喺商學院搵到個唔錯嘅投資計劃。

「咩計劃?」

「喺無人島整個渡假村。」

「完全唔合符成本效益,喺末世要生存都難,仲講咩渡假。」我想都想到是個異想天開的投資。
幸運時間
要重睇了
補今po600正評
「要份爆谷唔該。」王達尼對檔主特別說明:「我係合眾國倖存區嘅總統啊,食爆谷洗唔洗錢嫁?」

「免費!免費!你係總統點敢收你錢。」檔主往爆谷上灑些砂糖,再多翻炒一會:「有冇容器裝爆谷啊?」

「無喎……」王達尼摸摸口袋,四周尋望。

剛好,王達尼看見不遠處有檔賣帽的攤位。

「啲帽整得好靚喎。」王達尼走去帽檔,觀賞每頂帽子。

「係啊王總統,全部都係手工整嫁,你要唔要試戴下?」賣帽檔主受寵若驚。

「可惜我無帶錢喺身。」王達尼一臉婉惜。

「你揀一頂啊!當係送俾你嘅禮物。」

「咁我要依頂,多謝你先。」王達尼挑了頂禮帽。

王達尼倒轉拿著禮帽,回到爆谷攤位前:「裝落去。」以帽當碗,相當新穎。

檔主用爆谷堆滿禮帽,王達尼便拿著帽邊吃邊行。

爆谷吃多了口腔便乾巴巴,王達尼很自然著眼到一檔熱鬧的手搖雪糕店前。

該雪糕店全手工製作,無需耗費電力。

原理很簡單,店主向大學購買冰塊,並將冰塊打碎,塞入空心的鐵桶中,接著倒入粗鹽令冰塊快速融化,使其達到冰點以下溫度,最後把鐵桶的開口封好,水平橫置於一個鐵架上,鐵桶其中一端安裝手搖曲柄,用人手攪動令鐵桶不停旋轉,繼而在鐵桶表面塗上乳製品原料,奢侈點則切割水果,把果肉按在鐵桶表面磨擦,漸漸地鐵桶便成了色彩繽紛的水彩畫。

等到鐵桶表面生產出的雪糕差不多變厚,店主便用匙子將其挖下來到杯子中,產生一杯美味的純手工雪糕。

由於製作過程複雜,加上用料頗貴,雪糕不是每個人都吃得起,但偶然放肆荷包不是大問題。況且,攤檔正在舉行一項活動,店員會像土耳其雪糕般,以特殊的戲法跟顧客互動,顧客想去拿雪糕時,店主便即時把手上的甜筒雪糕甩來甩去,務求不讓顧客拿到。

至於免費吃雪糕的活動,就是只要從店員手上拿到雪糕,便免費贈他吃。

「估唔到依種年代都會見到雪糕,真係吸引。」王達尼手上爆谷未吃完,就行到雪糕店前頭。

「王總統!想唔想試一杯啊?」店主笑盈盈地問。

王達尼指住店主,笑著問:「洗唔洗錢先?」

「緊係唔洗喇。」
「多謝啊。」

只要王達尼狠起來,吃霸王餐的技術比我還厲害。

左手雪糕,右手爆谷,王達尼吃得美滋滋。

不過對於長年躲在政府總部,身負重任的王達尼來說,大學的校慶確實給了他一個玩樂的機會。

倏地,剛才的雪糕攤檔出現爭執的聲音。

我轉頭往聲音來源望去,有個健壯的男子踢擊攤檔洩憤。

「請你自重客人!唔好亂用暴力……」店員感到驚恐。

「你轉夠未!俾雪糕我!」對方非常生氣。

「活動要求係憑自己實力拎到,我係唔可以就咁俾你。」店員說。

「你唔俾雪糕我就拆你檔!」健壯男子雙手握著攤檔搖動:「俾你感受健身學會,外號「中大浩克」嘅力量!」

「喂!中大浩克你唔好亂嚟啊……」店員呼叫。

「喂,M……」王達尼轉頭望向我,卻發現我經已動身上前。

「停手。」我拍一拍中大浩克的肩背。

「想做架両?」中大浩克狠狠瞟我一眼。

我理性勸說:「只係想提醒你……破壞人哋攤檔係犯法,為咗杯雪糕何必呢?」不是什麼事情都需要暴力解決。

「我依幾個月咁努力戒甜!難得今日欺騙日想食少少甜,居然俾依條友當狗耍,我拆佢檔都合情合理!我咁辛苦鍛鍊力量,就係為咗捍衛自己尊嚴!」中大浩克說。

「店家一早講明活動係項挑戰,依種手法目的都係為咗搏眼球宣傳,如果你唔想咁玩,就親自俾錢食雪糕。」

「嗚啊!我唔理呀──」中大浩克徒手扯掉自己背心,擺出一副戰鬥姿態:「竟然無雪糕食!我要摧毀一切……」
「癡、癡線嫁……」店員嚇壞了。

無可奈何,我擺出不久前學得的拳術架式──中國古拳法。

中大浩克大步奔來,我壓身箭步雙掌推胸。

「呯」中大浩克給我雙掌煞停。

我雙掌接著向其下顎推上,令中大浩克頭仰了起來,緊接變化為雙手捏脖,讓他頓時難以呼吸。

「嗚嗚嗚……啊嗚……」中大浩克練得一副稍壯的身體,卻無用武之地。

直至中大浩克面色呈紅,手腳無力揮動,我才鬆開他的脖子。

「啊──」中大浩克軟坐地上。

「你再搞事,就唔係抖唔到氣咁簡單。」我低頭對著他說。

「明、明白……對唔住……」走過鬼門關一趟的中大浩克,馬上離現場。

呼,依舊要用暴力。

「多謝你呀!面具男!」雪糕攤位店主即刻做杯雪糕給我:「依杯我免費請你。」

「唔洗客氣。」店主給我一份特大的雜果雪糕。

「你幫我趕走咗啲麻煩客,好小意思啫。」

恭敬不如從命,我感謝店主的一番好意,吃起他做的雜果雪糕來。

「你平時就係咁呃飲呃食?」王達尼笑問。

「你講到我無付出咁。」

「話時話你啱啱嗰招就係中國古拳法?」

「嗯,即學即用。」

「個位老伯見到肯定好安慰……」

「點,跟住落嚟你仲想去邊?」

「睇下煙草店囉,聽人講好似有咩手工手捲煙。」

如是者,我和王達尼下個參觀的地方,便是人流如鯽的煙草攤位。
多謝老細,雜果雪糕幾好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞