【金剛圈】《病港II》(77)

605 回覆
679 Like 8 Dislike
唔係好接受到呢個情況
雲梨
可惜Winnie見唔到南征成功
推一推
韓湘!!
Renay
「何光濤。」我以平和的聲線說出名字。

不是名字主人的話,是不會理會。

穿吊帶褲的何光濤下意識轉身,定目望著我:「……」幾秒後他察覺不對勁,掉下工作猛然逃跑。

「你個妹喺我身上。」我一句謊言,就令何光濤煞停。

「你、你咩人……」何光濤轉身問我。

我都未開口回答,何光濤便掏出一把肉刀襲來。

盡管沒了蘇維眼睛,這種程度的攻擊速度,不足為患。

我側身橫踢,踢掉何光濤的肉刀,再順勢踢倒他整個人。

「呀!」何光濤不堪一擊,狼狽的單跪地上。

我行上前,提膝向他鼻子一撞。

「呯」的一聲,何光濤昏倒地上。

我先將他扛著帶回病獵協會,其後再找他的妹妹──何美玲。

同樣地,找了好幾家工作地點,終於給我發現何美玲所在。

何美玲在賣淫場所上班,我用同一方法呼叫其名,觀察其第一反應。

不出意料,她就是我要找的人。

「喂喂喂你想點呀!」何美玲極力反抗。

我扯著她那頭如雜草的髮,強行把她拉出街上,一樣帶回到病獵協會中。

警察機關一直尋找不到的通緝犯,就被我半天時間捉了回來。

「你需要理我係邊個,只需要知我有釋放你哋嘅權利,如果你哋願意配合實驗,完結之後我會釋放你哋。」我對兩兄妹說同一樣的話。

當然,哪怕會重獲自由他們都不太願意配合,天知道是不是什麼殘忍可怕的事情。
所以我用了最簡單有效的方法,先困他們一星期,但每日提供三餐。

三餐食品都頗為豐富,有魚有肉甚至飯後甜品,盡可能讓他們吃得好一些,讓他們態度軟化。

不出所料,兩兄妹享受完不用勞苦,卻能天天溫飽的日子後,開始不再願意回到從前的地方。

「我參與你嘅實驗!我死都唔返去啊,每日做到成隻狗咁,都只係得塊包食……」何光濤同意了。

「如果我留低,可唔可以繼續俾食物我?」何美玲都同意了。

他倆都同意後,代表神龕的實驗正式開始。

執行意識轉換前,我會先各自給他們不同的單詞,如果意識轉換後他們能說出各自的單詞就代表成功。

不過,究竟要如何操作神龕……

似乎是眼前問題。

神龕沒有遙控器操控,儀器表面也沒有觸控位置。

該怎麼啟動,我們仍然思考當中。

可惜李家的人都已在黃泉相聚,我們問不出任何情報,只能靠我們自行探索或查閱。

李家的酒店中,李氏的主人房內有部終端機。

所謂終端機主要用來輸入資料和輸出資料,簡單來說就是電子記事本,它不像電腦擁有強大計算能力,所以電力消耗相較小,但仍然是富人專享的設備。

想查閱終端機資料,需要輸入密碼,

我嘗試輸入李氏的出生年份、月份和日子,不過是我想多了,密碼沒有那麼簡單。

這種情況下,我不得不請猴腦過來酒店一趟,齊來研究終端機。

「我可以試下物理訪問。」猴腦挲著頭套的下巴。

「咩叫物理訪問?」
「搵下佢有冇USB口先……」猴腦把終端機當成女人,摸遍了它全身上下:「啊,搵到。」

緊接,猴腦從褲袋掏出一隻USB,插入外部接口中。

「你一早準備好?」

「身為一個科技人,隨身帶住隻USB好合理。」

等了好一會,終端機螢幕出現畫面撕裂,其後就自動進入查閱資料的介面,無需要輸入密碼。

「搞掂?」我問。

「已經駭入咗。」

「政府無哂人?部終端機擺喺到咁耐都無人理。」我開始查閱每條資料。

「佢哋調查重心都係拆解緊個部「腦部增幅器」。」

螢幕上文字都以英文顯示,有些字過於深奧,我需要猴腦在旁翻譯。

「你究竟要搵咩?」猴腦看得有些不耐煩:「依到嘅資料可能成本字典咁厚。」

「關於「神龕」嘅資料。」

猴腦用身體推開我,直接搜索關鍵字「shrine」、「consciousness」、「device」。

好快,猴腦便篩選出關於神龕的資料目錄。

「應該係依個。」猴腦把位置讓回給我。

「可唔可以翻譯我聽,佢上面有冇寫操作手則之類……」

猴腦快速看了幾頁,目光終於在一段字前停下:「裝置內部設有液體感測系統,僅有李氏家族成員血液可以啟動,用以啟動裝置的血液不應少於1毫升,並利用血液於裝置表面劃出十字符號,即可成功啟動……嘻佢哋後人死鬼哂喇喎。」

我沉思片刻:「唔係……佢仲有唔少後人。」

單單在我腦海中,已經出現李縱馬的名字。

「繼續講點用。」

「你點我做嘢啊?」

「係。」

「好……等等。」猴腦專注回終端機上。

要抽取李縱馬的血液,有可能嗎?

堂堂一個大學高層,不會無緣無故給我抽血。

他也不怎麼缺錢,無法用利益誘引。

又是一個不可能任務。
「你點我做嘢啊?」

「係。」

「好……等等。」猴腦專注回終端機上。

又會咁順攤嘅
「你點我做嘢啊?」

「係。」

笑左
舞者+病腦=舞腦
韓湘會唔會真係係迪迪尼
Yj仔
仲有個李躍龍係獵首黨?
好似記錯名
話時話佢地去哂邊
李翔鷺
依家M係得返一隻眼?好似掹走咗蘇維眼之後但又冇特別講佢因為得返一隻眼而受到啲咩阻礙。
講講下好似又係
好似插USB咁插返隻普通眼咪得
變黑賢就會生翻出嚟㗎啦
火影咁
等文
猴腦繼續翻譯使用說明:「當需要意識轉換嘅兩人一同入到裝置裡面,再喺裝置表面早前畫落嘅血十字上面,以李家嘅血液多畫一個交叉,令圖形變成一個「米」字,轉換程序就會開始。等到轉換程序完成,用血液喺米字外圍畫個圓包住,神龕就會打開,意識轉換程序亦都會結束。」

「有冇特別要注意嘅事項?」

「意識轉換嘅兩個人一定要有血緣關係,否則會有可怕嘅下場,有幾可怕佢就無講,不過要用到李家嘅血啟動,都已經注定你用唔到,哂氣。」

「李氏大把私生子。」

「人哋唔會白白俾自己嘅血你,除非你又用埋啲唔紳士嘅手段。」

「我會令佢自願交出血液。」

此前,得先找王達尼談談。

金鐘,政府總部。

「你想我配合你計劃,去拎李縱馬嘅血?」王達尼靜心聆聽著我計劃。

「嗯,你只需要幫我發個邀請就可以。」

「但要個倖存區高層走出去,有啲難。」

「用李氏作招來。」我一早幫他想好。

「叫佢嚟繼承家產?我已經將個老狐狸啲錢充公到庫房到。」

「可能係李氏嘅骨灰、可能係李氏嘅個人物品、可能係李氏留低嘅文件,咩都好……反正係會吸引到佢親自過嚟港島區了解嘅事物。」

「好,然後?」

「喺船隻駛入碼頭嗰陣,同佢講倖存區政策,入境前需要做血液檢查,防止有隱性傳播者,到時都已經千里迢迢嚟咗,佢都唔會介意被人抽嗰少少血。」這樣子就相等於,讓李縱馬自願交上血液。

「聽落係幾合理,但重點都係有咩會吸引到佢過嚟,佢依種人肯定唔缺錢,女人?大學都大把女佢玩……」

我定目回憶,李縱馬是否有什麼喜好。

突然間,我腦海閃過他在校園騎馬的畫面。
這傢伙,似乎非常嗜馬。

「我哋港島區仲有冇馬?李縱馬好似鐘意馬。」

「以前馬場仲有啲專用嚟繁殖,但後尾依幾年都陸續病死哂,可以話係無哂,你嗰個北部都會區嘅金主有冇?」

「有,但要將馬喺咁遠運落嚟好難。」

「我以前送過隻白馬俾艾匡,睇下你會唔會咁殘忍拎去借花敬佛,而且邀請只可以發出一次,失敗就好難再邀請佢,如果連續兩個次叫佢嚟,傻嘅都知有奇怪。」王達尼倏地大拍桌面,想出什麼絕世好點子:「索性搞大佢!咩都搞,搞個賽馬比賽,當係佢嚟交流又好、倖存區互相傾合作又好、嚟望下自己家族都好,全部因素加哂一齊,咁佢就有幾個誘因要過嚟,意圖都無咁明顯。」

「照你意思做,我睇下有冇機會去北部都會區借馬。」

「條友真係藍血人,為咗拎佢少少血幾破費,不過你想研究神龕嚟做乜?」

「我想幫賴桑轉移意識。」後續,我把賴桑發生的事全盤告訴王達尼。

王達尼聽罷,捂著了嘴巴深思:「竟然發生依種事……但,但神龕你話要有血緣關係先用到,賴桑佢有親人?就算有,佢真係會願意交換殘障嘅身體?」

「佢無,但李氏死前講咗個方法我聽,只要抽取佢精子拎一個女人懷孕,咁個女生出嚟嘅子女,就會同佢有血緣關係。」

王達尼瞳孔稍稍擴大:「要將個初生嬰兒嘅意識,轉移落一副殘障身體上面,入面牽涉到嘅倫理問題好嚴重。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞