【金剛圈】《病港II》(77)

808 回覆
717 Like 8 Dislike
朱朗峰第一個握起筷子,但不是要夾起馬肉刺身,而是朝女子的腰部一戳。

女子可能笑穴被點,忍不住咯咯笑兩聲。

「喂,你唔好玩食物。」我打斷朱朗峰無禮的舉動。

「哈哈哈,後生仔……」米田貢用筷子指著朱朗峰:「識玩。」

耐不住飢餓的車正寅吞吞喉,都握筷朝女子小腹夾起一片馬肉刺身。他凝重地諦視著馬肉,最終鼓起勇氣放入口裡。

「唔。」車正寅本來的苦瓜臉漸轉喜色。

葉青茶見大家都起筷了,自己也夾一片肉吃吃看。一吃之下,還真的充滿驚喜,馬肉口感非常新鮮。

「亞貢,唔啱你胃口?」米田貢見我尚未郁動。

「我食咗嘢,下次。」

「下次就係第二啲嫁喇。」

我倒想看看,餐桌上還能玩什麼花樣。

「所以依家倖存區嘅政權,由齊福皇後人把持緊?」我轉換話題。

「嘻,你當我講笑?如果係我掌緊權,我就唔會坐緊喺到。」

「你有野心推翻齊福皇,就算打算自己低調唔上位,都應該會推一個自己嘅親信上位,亦或四大家族任何人,但你居然推敵人個仔……我都係諗唔明。」

米田貢低沉一笑:「有好多嘢唔係你表面睇咁簡單。」

「嗯?」

「依個倖存區係同深圳邊境接壤住,你估依十年嚟上面就無倖存區同過我哋聯絡接觸?齊福皇同上面嗰堆倖存區建交得好深,有住千絲萬縷嘅關係,如果佢哋知齊福皇冧咗,有其他人上咗位,佢哋肯定會蠢蠢欲動,派出好似你依種狠角色嚟改變局勢,而就我所知嗰堆倖存區都唔好惹……」米田貢得意地揚起笑容:「所以最好嘅做法,就係由佢個仔繼承,咁上面嘅倖存區都唔會做出太多干預。」

「你見過上面嘅人?」

「你知唔知我哋嗰堆防疫員真正嘅由來?其實都係齊福皇向上面取經借鑒,我只可以同你講,上面嘅防疫政策更加嚴峻,點解咁多中國人要冒死落嚟香港,係有原因。」
「聽落佢哋威脅性幾大。」

「你放心,只要一日條街上面仲有病者依種天然屏障存在,佢哋都唔搞到我哋。」米田貢筷子伸入女子口中,夾出一束粉絲吸入嘴中:「享受生活,先係最重要。」

晚餐過後,米田貢帶著大家到了馬房。

「上乘嘅駿馬恕我唔可以俾你,但一啲下級馬、老馬、病馬,都可以借俾你哋。」負手的米田貢轉身面向著我們:「你哋港島區盛產咩嘢?」

「漁獲。」

「超級優惠價,租一匹馬一日換你哋十斤海鮮。」

十斤海鮮,不怎麼過份。

「就咁話。」

最終我們在馬房挑了十隻下等馬、兩隻中等馬,我們的中型船應該勉強載得住。」

我也不追求要什麼上乘好馬,畢竟比賽都是做做個樣子給李縱馬看,順便促進刺激下合眾國的經濟。

「到時會唔會有拳擊比賽?」米田貢突然問起。

「我都唔知。」

「成日都係睇北區啲人打嚟打去,其實都幾無癮,會唔會考慮下港島都搞個大型拳賽?反正你哋都搞賽馬。」

「我哋個總統只要有錢嘅話,咩都講得埋。」

米田貢想著想著覺得很有趣:「不如預我一份,我可以冠名贊助你哋。」

「預你?對你嚟講好遠路程。」

「唔緊要,去下旅行都好。」

以前的旅行是出國,現在的旅行是跨區。

「咁我同政府嗰到單聲。」其實米田貢到來也沒什麼問題,反正他和李縱馬相識。

「完美,食飽飽!嚟個餘慶節目,你嗰三位手下識唔識打拳?」

「佢三個麻麻。」
「都係,用成日時間嚟你哋都攰。」米田貢拍拍掌,呼叫家僕:「帶客人去休息。」

「係嘅米生。」

是晚平安渡過,第二朝早上馬都給安排好。

離開前我順便一個人去探望陸山泉,他依舊隱居在老地方。

他離遠看見我,經已放下農具來迎接。

「傷咗隻手仲耕田?」我第一句就問候。

「唔耕真係食穀種。」陸山泉回應:「咩風吹你嚟?」

「路過探下你。」

「食咗飯未?入嚟,我咁啱要煮。」

及後,陸山泉給我弄了一碟蛋炒飯。

食材做法簡簡單單卻比米田貢的珍餚好味百倍,讓我氣管內外都充滿蛋的香氣。

飯後我們喝著粗糙的熱茶,閒談些事情。

「依家倖存區由齊家後人掌管,有冇話唔合你意?」

「至少無哂督眼督鼻嘅防疫員,部份防疫措施都解禁咗,成個地方叫自由返。」

「獵手黨?」

「解散咗,反正成員死得七七八八,不過總係會有人想復興,就睇佢有冇依個本事。」陸山泉說完自己的事,目光聚焦我手中時時緊握的權杖:「新武器?」

「嗯,湯婆整俾你嘅臂鎧呢?」

陸山泉指向屋內棕色的破舊沙發上,阿修羅臂鎧就這麼隨便給放在上面。

「有佢係方便咗唔少,拎嚟開田劈樹,乜都得。」湯婆精心製作的武器,成了陸山泉的耕田神器。

聽到陸山泉的回覆,我不自覺輕笑。

「睇嚟你無好似我講咁去抖下。」

「抖……」我漸轉為苦笑,垂下頭來:「我一抖就會發生唔好嘅事。」

陸山泉問下去:「仲有咩搞?戰爭都俾你打完。」

「其實要講都仲有唔少,魔羅、癌咒騎士、馮覓,甚至天腦,都係危險嘅隱患,佢哋幾時出手無人知,嚟緊最大嘅計劃係南丫島,我哋都未調查島上面係咩情況。」

「聽落都鄧你辛苦。」陸山泉仰首一口喝掉杯中的茶。

「我想問你個意見。」
你唔好玩食物
M當條女係食物
無左隻眼應該正常左
公仔同陀蘭打邊個贏
陀蘭應該同癌王同等級,而癌咒騎士係癌王嘅僕從,實力上打唔過
米田貢喺我腦中嘅印象越嚟越似萬梓良
尖銳之子好似開懷左好多
無以咁閪口閪面
好開心
賴桑一開始嘅精神控制影響埋之後嘅諗法同行動
米生唔介紹下妹豬比尖銳之子 傳染下尖銳
「講。」

「假如,你有部黑科技裝置係可以意識轉移,但執行前提係雙方要有血緣關係。而你有一位殘障嘅戰友,你可以抽取佢嘅精子令其他女性受孕,當然係喺女性願意嘅前提下,當懷孕後就會產出嬰兒,而係嗰位嬰兒就會有戰友嘅血緣,於是誕生嗰刻可以即刻意識轉移,將戰友殘障嘅身體換入健康嘅肉體到重新成長,而意識被換入殘障身體嘅嬰兒,就會對佢即刻進行安樂死,結束佢嘅痛苦……你認為依種做法點?」

「嗯……」陸山泉思量甚久。

「我知依種做法有好嚴重嘅道德倫理問題,好多人會有唔同觀點,所以想問下你意見。」

「主要取決於,你當唔當啱啱出生嘅嬰兒係生命。」陸泉山望向我,以平和的語氣分析:「有人覺得無所謂,因為覺得嬰兒無記憶、無意識,唔會感覺到痛楚,而對依位剛剛出世嘅新同胞,無抱有太大嘅情感,覺得可以被消耗利用。」

「……」我靜心聆聽著。

「但何為生命?螞蟻都係生命,豬牛羊雞狗都係生命,點解我哋人類又可以利用消耗佢哋?就因為佢哋係異類,智能比我哋低等,俾人類奴役都係理所當然?就因為嬰兒同為人類,所以性命比較高貴?其實係唔係生命,好多時只係取決於佢對你嘅價值。」

「所以立場係……」

「我唔可以講你聽我嘅立場,因為會影響到你嘅決定,但每個人都會有自己小小嘅自私,依個係無可厚非。」

湯婆告訴我,做事要承擔自己後果。

陸山泉告訴我,生命的不對等。

我站起:「多謝你。」差不多要離開了。

「有俾手信俾你,幫我拎俾瑪希。」陸山泉打開塵封的櫃子,拿出陶瓷做的酒瓶。

我拿上手搖一搖,裡面裝有液體:「咩嚟?」

「之前同佢傾計,聽講佢鐘意飲酒,我自己本身有釀開地瓜燒,帶去俾佢試下。」

「你有冇咩想要?下次有機會帶俾你。」
「我想要鑽石鏟俾唔俾到我?哈哈哈哈。」

渡過一個舒心悅快的早上,我徒步回去雙魚河鄉村會所。

路上沒了防疫員的檢測站阻攔,北部都會區可算是畫風驟變。

宜人氣候和肥沃的土壤,滋養著豐碩多汁的果實。

我沿路邊摘邊吃,當作是零嘴。

當我返回鄉村會所時候,馬匹經已準備妥當,合共十二隻馬匹被家僕們以拉馬繩牽著。

「下次再見,等你邀請。」米田貢對我揮手道別。

「下次見。」出外靠朋友這句話,當真沒錯。

是次旅途上無驚無險,帶著朱朗峰他們三人出來跟放假無異。

我們逐隻逐隻馬的帶上船,幸好他們都是老弱瘦馬,重量不會弄沉整艘船,只是空間擠迫一些。

檢查了一下油量,我便出發往返港島區。

其間,船上的馬兒不怎麼安定,朱朗峰、車正寅和葉青茶三人都忙於控制牠們,我負責駕駛的位置。

同一樣的海路上,卻有不一樣的風景。

要穿過深圳灣公路大橋前,可以明顯看見海上有大量黑色浮點冒出水面,據昨日經驗他們明顯是浮屍。

那些浮屍陸陸續續的移動過來,就像飄浮一樣。

「又係嗰啲水中病者……」葉青茶注視著海面情況。
「朱朗峰,試下攻擊其中一個。」我指示。

朱朗峰挑了個距離合適的浮屍,伸出自己的觸手長鞭狠狠一打。

「啪!」浮屍受擊當下發生炸裂,發生小型的水上爆炸。

這下爆炸讓馬兒更焦躁不安,亂動得更多。

「識爆炸,同腫瘤人一樣。」朱朗峰說。

「即係水上移動炸彈,唔可以俾佢哋接近。」為了避開他們,我不得不繞點路。

可突然間船底下出現撞擊,令船體微微搖晃了一下。

「捉實隻船!」我喊。

「嘭!」船底下發生小型爆炸,船身隨即嚴重傾側成四十五度角。

一隻失去平衡的馬嘶叫著,然後墜入水中。

另一隻馬害怕得亂跑,跳入水中。

短短幾秒間,失去了兩隻馬。

爆炸應該是潛伏水底的浮屍造成,產生水下爆炸。

雖然威力不足以讓船體裂開,但衝擊力可以把船隻弄翻。

我該慶帶了多匹馬來增加船隻重量,不易太輕的話翻傾角度更大,徹底翻船就沒救了。

最糟糕是浮屍應該陸續有來,但我無法看見水底下的情況。

「車正寅,幫我揸。」我離開駕駛位置。

「係。」車正寅接管船舵。

是時候了。

我用權杖敲一下甲板,「咚」的一聲包裹著蘇維眼睛的圓形金屬匣子即打開,展露出碧藍亮麗的眼珠。

釋放出鈷藍色光芒的眼睛,馬上驅散著水上的浮屍,他們變得不敢靠近。

「果然有用。」

「依啲病者係以前就有定係新變種?」朱朗峰鎖著眉。

「無人知,始終唔同區域會有唔同病者品種。」我答。

不出所料,病鯨都有登場,原本意圖直衝撞擊我們。

我走到船頭前,持續高舉著蘇維權杖。

前方的病鯨立即讓開,朝一邊掠過。

「準備過橋。」車正寅說。

我們抬頭一望,只見深圳灣公路大橋上,站著滿滿的病者準備跳落,就等我們的船隻經過。

「有隻馬喺到發癲亂踢!」葉青茶拉也不拉住那隻瘋馬。

「殺咗佢。」我指示。

葉青茶掏出小刀挽著馬頸給牠割喉放血,立即讓馬兒鎮靜下來,接著再憑特種病獵的蠻力將牠掉到海中。

船上,餘下九隻馬。

車正寅嘗試避開橋上病者跳落,但有隻病獸憑聲音不停跟著船隻變換位置,船向左,他就向左,船轉右,他也跟著轉右,也因病獸視力較弱關係,他對於藍光並不敏感,沒有害怕的意思。

「上面最危險係隻病獸,葉青茶你搞唔搞得掂?」我問。

「我……」葉青茶咬牙切齒,把自己的青筋都逼出:「呀呀呀……」

他嘗試自主地變換成狼人,可惜持續十多秒都未能成功。

「朱朗峰,你去。」我轉叫別人。

朱朗峰跑跳到船頭,伸長觸手嘗試把自己拉上去大殺特殺,但距離似乎有點不夠。
鑽鏟係咪下件神器 土凶獸應該硬過鑽石?
Minecraft
比m吸左
附魔
回程條路同去程唔同?
諗起Hulk 變唔到身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞