【金剛圈】《病港II》(77)

963 回覆
754 Like 8 Dislike
輕輕一推
應該差唔多要開新po 先有得正皮加更
痴線,做做吓病變埋X Men冰人
伏咗成年嘅伏筆
光 闇 算唔算
之前係咪有隻會用光燒爛人啲皮膚?
軾神者?
埋左咁耐 睇黎冬眠者會係好重要既劇情
想比個鳥嘴含下
複眼?
艾寶林區隻激光眼大眼?
比鳥嘴騎士打嗰個
嗰隻唔係雞姦童軍嘅飛天大鼻咩?
荷魯斯
一講就諗起流明。爆閃斬
王達尼 我嘅印象係梁朝偉
艾寶林天王蔡一智
概念圖:
原來已經一年
我明明記得好似唔係好耐之前
佢地冇見過
好癲,伏好耐但唔伏嘅伏筆
留俾個孫系列

唔單只係讀者睇唔到結局

會唔會連結局都要留俾作者個孫續寫
學火鳳咁 天師承襲陳某個名
陣間好似魔瞳咁,17年話完寫到而家都未完
我都有咁嘅感覺,明明好似只係半年前左右
「搞掂再搵你。」

「提提你,最好準備定防毒面具,仲有全身性嘅防護服,佢嘅毒霧可以滲入皮膚,我可以介紹個地方俾你。」

離開醫院後我按著雍立正給出的地址,來到大學一間販賣防護服的工作室,為了一些外出性的任務,大學甚至設計出「戰衣」。它們分為探索型、戰鬥型、生化型等,外型像不臃腫的太空衣,左右臂章分別貼著校徽和工作室徽章。

「你哋有防護服賣?」我直接問。

「唔好意思,防護服供應緊張,暫時唔會有貨。」

「一件都無?」

「無。」他們了當地拒絕我。

說到底,防護服對我也不過是多一重保障,用其他東西把全身包得密密實實效果應該都不太差。考慮到冬眠者有急凍吐息的手段,我真正需要的可能要遠程武器。

武器我問病獵學院應該就有,不外乎是弓箭類別,對付一般病者綽綽有餘。

對付特殊病者的話,攜帶槍械比較安心些。

我記得大學有個叫商仲映的傢伙有賣黑市武器,去找找他可能會買到什麼。

我憑印象前去商仲映的貸款中心,直入至辦公室中。

「係你?」商仲映認得我。

「想買武器。」

「我已經無做……」

「點解無做?」

「經過上次個單大學叛亂,校方對槍械管制嚴格咗好多。」

「無其他地方可以買?」

「經過上次,介紹你去依到。」商仲映給我說出一個地址。

那地點是蒙民偉工程學大樓其中一個工作室,他說那裡有著武器銷售點。

去到商仲映所說的地方,可見牆上掛著各式武器。

工作室內不止我一個,還有其他人端詳著武器。

捆著鐵絲的棒球棍、削尖了的木條、裝有不明液體的玻璃瓶,都是相當原始的武器。
「有冇槍?」我壓低聲線問。

「未經大學授權自製軍火好大罪。」店員說。

「土製嘅都無?」

店員搖一搖頭:「我哋唔賣槍。」

想買點防護衣物和武器,都好像不太順利,索性回去病獵學院看看有什麼武器。

在我前往病獵學院的路上,沿途全是一排排的攤位,就像以昔年宵佳節的景況。

「先生、先生!」一位戴著畫家帽的女生叫住我。

我望向那位女生:「講嘢。」

「有冇興趣識下朋友啊?」女生拿著信封和筆:「我哋係文學院嘅學生,一直都搞緊個「筆友」平台,等唔同人都可以互相認識。」

「即係寫信來往?」

「係!大家都可以用化名,對同樣平台上嘅筆友暢所欲言,你有冇興趣寫下啊?請你放心,你哋寫嘅內容絕對保密,唔會有第三方睇到,我哋只係負責提供個平台。」

「完全無興趣。」

「唉……」女生愁眉苦臉。

「好少人用你個筆友平台咩?照計應該好多。」

「原本係好多嘅,但最近混入咗某個筆友,聽講佢係專撩人隻揪打架,搞到用嘅人越嚟越少……但我哋又唔可以檢視信入面內容,預先篩選走佢封信。」

我贈她一句:「有得必有失,兩害選其一。」有時候監管存在著一定理由。

回到偏僻的病獵學院,我到了存放武器的地方查看,裡頭果然只有木製弓箭和一些木箭。

後來我順便檢查病獵學院其他地方,就像高層巡視公司的分部,不過今天學院內相當冷清,大部份人都擺攤去了。

「唔該係咪病獵學院嘅職員啊?」突然,一位星形墨鏡掛在前額的男子來訪。

「咩事?」

「今日仲接唔接生意?」
「你有咩生意?」

「我想搵人保護我人生安全。」

「你俾邊個追殺緊?」

「唔係,只係我準備見一位筆友,我怕會有咩危險。」

「筆友?文學院嗰個筆友平台?」

「係啊。」

「同病者無關……」

「吓,同病者無關嘅你哋唔會接嫁?」

「一般嚟講都唔會。」

「咁如果我懷疑個筆友係病者呢?」

「咁可能會接。」

「咁拜托你喇。」男子雙手合十。

及後,男子跟我說明任務詳情,只需要我拿著玫瑰花在某地方等待就可以。

他想我引出那位筆友,看看會否有危險,因為最近筆友平台,發生不少伏擊事件,不少人約出來見面後都被痛毆一番。

我見對方支付了一筆可觀的費用,自己都沒有替病獵學院拒絕的理由。

聯合書院區域。

「嗱,你拎住朵玫瑰,企喺青蛙池隔離就得。」星形墨鏡男給我仔細地調較位置。

「無其他我唔知嘅事?」我多問一次。

「無……唔講咁多,照我哋信上面講,佢應該五分鐘後會嚟。」星形墨鏡男跑開。

五分鐘後。

拿著玫瑰花原地站了五分鐘的我,開始懷疑自己是否應該接下這案子。

就在此時,一陣急速的步伐奔至!

「呼──」一記快拳揮來。

看來星形墨鏡男約到的,不是單純想交友的人。
耐到唔記得咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞