【金剛圈】《病港II》(77)

795 回覆
716 Like 8 Dislike
我幫你吸呀
雯雯兩公婆都有出現,墨巴真係緊貼時事
生仔KOL都出現
條廢柴肯定扑野個陣用傳教士式擺老婆對腳上膊頭,用佢16cm巨腸出出入入,雯雯黑口黑面都忍唔住面都紅哂
當feel到老婆個鬆閪都開始縮緊個陣,即刻右手反手喪捽佢粒豆豆,左手係咁彈佢粒lin!
老婆高潮爽到癲但係唔忿氣只好揞住自己個嘴廢事比佢知有幾爽
然後steven粒聲都唔出就射左,頂盡子宮口狂噴,廢事出聲,出親聲雯雯都閪口閪面
雯雯對住條廢柴咁耐都知佢射左,一手推開steven
Steven抆反條j出黎,右手一fing,fing d餘精滴哂落老婆個充滿橙皮紋既肚腩度
雯雯:「屌你紙巾都懶撚得攞,唔撚死都冇用」

然後steven又撻反落床㩒電話,「肚餓呀」
雯雯:「食屎啦你去」
然後又著翻套超黃睡衣去煮飯,因為冇錢嗌外賣
一路炒餸一路口噏噏,一路揞住隻紅腫西feel緊d餘震
然後班細路開鎖匙入翻屋準備開飯,拎d公屋鐵碟出黎
做乜9
之前睇馬介休去外伶仃島
好kick
留意到墨巴之前上個po被人質問,即刻加更加到今po 200正皮

好啦大家見有返加更,滿意唔再問,似乎又開始變返每日一篇,故態復萌

不過又咁講,而家呢個po推過咗一半,只係僅僅過600正皮,即係話就算每日一篇都只係差兩篇加更,而且推咗半個月都只係推一半,即係仲有半個月時間加兩篇文,唔怪得墨巴可以慢慢嚟,真係怪錯咗墨巴

再繼續落去當600正皮都唔過的時候,每個po只係加兩篇文,而一個po推多過一個月,墨巴直程可以放心一日一篇,到時一定唔會有人質疑
p牌正皮唔到
推快啲
「唔洗你還錢,你仲問我借錢?」

「哎,大哥!說話唔係咁講,我連搭車錢都無點返工呢,我好需要一筆啟動資金,去令我嘅事業得到發展啊!我都係誤信一個叫傑佩克斯嘅男人去投資,先搞到雞毛鴨血……」

「我俾你。」

「真係嫁!?」陳顧風喜出望外。

我說下去:「俾三秒時間你,離開我視線範圍。」

「吓、吓?點離開啊,我屋企嚟嫁喎……」陳顧風愕然。

「三。」我開始倒數。

「喂喂喂,大老你唔係啊……」陳顧風哀求。

「二。」

「得得得!」陳顧風轉身推開窗戶。

「一。」

陳顧風從三米高的地方跳落,直接消失我視線範圍內。

「老公!」歐永雯跑到窗前呼叫。

這種借錢不還的傢伙,是要得到點教訓。

我離開單位後,轉去下一個單位。

「咚咚咚」

「咚咚咚」

「咚咚咚」
我連敲三次都沒有人應門,是沒有人在家嗎?

不可能,我鼻子嗅到單位內瀰漫著燒炭味,應該有人在裡面煮食才是。

等等……

該不會……

我心感不安,使出踹門腳。

「呯」房門破開後,飄出陣陣濃烈的燒炭味。

我急步走入單位只見床上躺著個中年人,旁邊放著一盆燒著的炭。

我二話不說把那盆炭扔出窗外,再將中年人抱出單位到空氣流通地方,我快速檢查呼吸和脈搏,隨即施行心肺復甦法。

「唔好死,你仲要還錢。」我用力按壓其胸膛。

聽見外面騷動的居民,都紛紛探頭觀摩。

持續按壓半分鐘後,中年男咳了兩聲,意識模糊地張眼:「啊……」

「係咪徐江渚。」我說出他名字。

「係……我係……你……係咪,地獄使者。」

可能我的黑袍和面具,令他誤會了我的身份。

「我係你嘅天使,等你有得繼續喺人間交稅。」

徐江渚聽見我這麼說,激動得多咳幾聲:「死……我要死啊……」

「你涉嫌走稅,交齊稅先好死。」

「我已經一個仙都無……」徐江渚眼神猶如死灰:「所以先嚟依座島打算安安靜靜咁自殺,你覺得我仲有錢剩咩……」

「你係倖存區知名嘅職業桌球運動員,賺唔少錢,點會無。」

「俾人呃哂喇……」徐江渚悲憤交加,流出男兒淚:「俾個叫傑佩克斯嘅人呃哂……」

「又係傑佩克斯?」剛剛陳顧風好像都提到過。

「我爛命就有一條,你拎呀!反正我失去咗一切,其他桌球圈子嘅人都可以證實依個消息……」徐江渚一臉不畏死亡。

「條命真係任拎?」我認真一問。
以為我會知難而退的徐江渚答:「係……」

「好,即日跟我返去港島,我會幫你安排器官移植手術,至少你器官都叫值錢。」

「你……我叫你拎我條命。」徐江渚本能表現出抗拒:「唔代表俾你摘器官喎……」

「發生咩事,發生咩事?」渡假屋的移民負責人跑來問。

「佢頭先想自殺,你哋搵人睇實佢。」我叮囑。

「徐先生真嘅?」移民負責人怔住。

「係,係真……」徐江渚低頭飲泣:「我搵唔到生存落去嘅動力。」

誰不知,移民負責人大罵:「你要死就死遠啲喇,條屍死咗又喺我單位到發臭。」

「呃連你都……」

我看徐江渚是真的沒錢,只好再找下個收帳。

下位女性位於東堤小築最深入處,她捲走了全公司的錢跑路。

一如既往,敲門不會得到回覆,我要直接破門而入。

一踢開門,單位內就有陣陣寒氣傳出。

我謹慎地走入單位中,其房間大小跟其他差不多,同樣是一廁一廳包床。

地上不少死掉的蟑螂,打開衣櫃只掛著一件紅色的連身長裙,洗手盤中放著個削皮削了半的蘋果,牆上用類似口紅的東西寫著不明卻駭人的文字。

這單位的主人精神狀態真令人擔憂。

「呯」本應給踢開的大門,突然自動緊閉。

我立即行出廁所,重新打開大門,探頭望出去是否有人搞鬼。

沒有人……

不要跟我說有鬼,我不信這回事。

雖然單位相當詭異,但我都得搜尋有沒有收藏著的資產,等我可以充公。

可惜找來找去,最後只找到枕頭底下有一卷錄影帶。

沒法子,只能帶著錄影帶暫時離開。

往後的一整天,我都在長洲各地收數。

有些人會老實交出欠下的錢,有些人會不停耍無賴。

我接下來要找的一位,是曾向政府貸款大搞餐廳的富豪,他十分鍾情於服務顧客和提供美食,但是餐廳過度擴展關係,經濟轉差後搞得自己一敗塗地,

「漁場餐廳……」我抬頭看著店家簡陋的招牌。

甫入店內,滿頭銀髮手持木結他的老闆即給我彈奏歌曲:「歡迎、你好、你好你好你好──」

我掃了餐牌一眼,上面全是關於海鮮的料理。

先吃完再向老闆收債好了。

我找個位子坐下:「要份煎石斑。」

「賣哂啊客人,唔好意思,不如試下本店最拿手嘅小丑魚。」

「咁……要份鐵板煎蝦。」

「都賣哂,但係我哋仲有小丑魚,要唔要一份?」

我沒興趣吃海底奇兵的角色。

「咁一份燒章魚。」

「都無,但我哋有小丑──」

我忍不了:「究竟你間舖係咪剩係得小丑魚!?」餐牌根本是掛羊頭掛狗肉。

「你咁惡嘅!唔做你生意!你同我走!」老闆瞪大眼睛指向門口:「立即!」

「我係代合眾國政府嚟收數。」我表明身份。

不到兩秒,走的人變成了老闆,他猛地跑出了店外。
農場餐廳條友?
淨係屌客
傑佩克斯
濤仔你不如執左間餐廳佢啦
都做左幾十年仲係成身街數
間屋住左詭人?
長洲東堤會諗起小松故
貞子
小松人魚故好深刻, 唔知點解要reboot
無味應該唔係 可能真係有鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞