【金剛圈】《病港II》(77)

962 回覆
749 Like 8 Dislike
只有等文
聽日先有文,留意IG廣播區
冇用IG
推推推
好似好耐冇見過 (Who knows ) 呢一句
受害者中們有個共通點,好值得留意。

為什麼全是運動員?

我想到的唯一解釋是運動員身體較為強壯,對癌咒騎士而言可能是上乘的補品。

我得到了想要的答案,也不再逗留醫院,回去病獵學院跟博海德商討事情。

「話唔定癌咒騎士可能同嗰個魔羅一樣,可以變換成人形模式,如果唔係一隻怪物喺大學出沒,肯定會唔少人關注,但大學似乎無乜風聲話見過。」博海德深入分析。

「吸收生命應該係佢哋嘅本能,叫前身係運動員嘅病獵學院成員盡量小心。」

「會長你想揪出癌咒騎士?」

「主動搵應該無可能,只可以等佢哋現身……」

「有咩方法?」

「據我觀察癌咒騎士嘅愛好似乎係運動員,可能因為佢哋生命力特別旺盛,搵個大膽嘅人做餌。」

博海德拉開抽屜,拿出一疊成員資料:「依到係學院成員嘅資料,會長你睇下啱唔啱用。」

我快快看完每份資料,發現有位成員很符合要求。

「依個人……」

「喔,佢叫唐麥克,原本嚟自美國,十幾年前嚟中大做交換生,前身社團係美式足球學會,隊內做四分衛,跑得幾快,身價好高。」

「符合我條件,夠大隻,跑得快,如果癌咒騎士真係現身,至少可以有機會甩到身,但佢因咩事入病獵學院?」

「我都唔知。」

「叫佢上嚟見我。」

博海德馬上去辦,到樓下找來唐麥克。

唐麥克本人很快負手站立我面前,他身高一米七八,留著平頭,外表是純正的美國黑人。

博海德開始給他介紹:「麥克,你眼前嘅人叫M,係我嘅頂頭上司、病獵界嘅第一人、南征戰爭推手、人類文明守護者、頭號間諜……」

「夠,你叫我M就得。」我暫停博海德,直接對唐麥克說。

「好,你搵我,係有事想要我完成?」唐麥克的粵語說得流利。
「想你做件有危險性嘅事,做到?」

唐麥克點頭:「你講。」

我簡略說明一下任務背景:「中大校園疑似出咗隻怪物,佢特別鐘意攝食運動員,所以想試下用你做誘餌。」

「無問題。」唐麥克頭部稍稍抬高。

得到唐麥克同意,我們可以制訂下步計劃。

我們會讓唐麥克在夜深裡,於校園裡扮作跑步練習繞著不同地方跑,假如癌咒騎士被誘導出來,遠遠緊隨的我會衝上去應付。

「你確定依個方法會引到隻怪物?」

「凡事總要有第一次。」

「咁幾時開始?」

「大概三星期後。」

我在檔案室的死者報告上留意到,八宗案件的死者日期平衡相隔著二十日左右,我可以理解為他每三星期就開始飢餓,所以等他下個獵食週期行動,才不會白白浪費時間。

「依三星期你準備下,學下自衛術。」博海德拍拍唐麥克肩膀:「睇好你。」

唐麥克離開後,博海德轉問我:「會長你會留喺到咁耐?」

「反正我去邊都一樣。」

今次前來大學始終是要跟王達尼參觀,我也不會完全投入自己事情上,對他置之不理。

整個大白天中,王達尼在李縱馬的帶領下,已經完整參觀了中文大學一遍,他對我說其實暗暗打了幾次呵欠,因為話題常常圍繞住學術,那些古董墨畫動不動就上百年歷史,背負著長長的故事。

我和王達尼入住地方叫曙光樓,格局基本上和酒店式差不多,大學專們用來招待外來貴賓。

為安全起見,我們分床共住一間房。

「今日參觀嗰啲咩天文館啊、歷史文物館啊,真係睇到我……」王達尼跳起平躺到床上,伸手扯開領帶:「差少少暈低。」

「你預計留喺到幾耐?」

「最短一星期,最長一個月囉,難得喺條街唔會俾人認到,真係幸福,你呢?成日去咗邊嚟。」
「都係去病獵學院搞自己嘢。」

「我見到咩病者保護團體抗議喎,關唔關你哋事?」

「都係麻煩友。」

王達尼突然生龍活虎的,在床上一跳一跳:「嘩,張床又幾彈喎。」

我快瞟王達尼一眼:「如果有部相機影低你就好,依個就係港島合眾國總統嘅真面目。」

「何止啊?我跳埋你張床添!」王達尼雙腳一跳,打算躍向我的床上。

我不想被別人的腳踩床鋪,下意識伸手攔住正要跳來的王達尼,害他慘叫一聲屁股摔落兩床中間的空隙。

「頂你個……」王達尼摸向自己盆骨,苦不堪言。

胡鬧結束,我各自躺到床上入眠。

漆黑的房間中,王達尼與我對話。

「M。」

「咩。」

「你估我哋嘅故事幾時先會完?」

「咩意思。」

「即係他朝有日,我哋總會退落嚟,但你認為會係咩時候?」

「我哋真正放得低個陣。」

「咩意思?」

「可能後繼有人?」

「嗯……」

半分鐘過後,寂靜的房間傳來王達尼的鼻鼾聲,看來他累得相當緊要。

第二天,曙光樓的前檯為我們準備了水煮蛋、蔥油餅、茄汁焗豆和碎肉粥作早餐,清清淡淡的一頓。

「差咁杯琴酒。」王達尼舔著唇齒,感覺差點東西。

「你早餐會飲酒?」未免太奢侈了吧。

「拎茶葉、杜松子、芫荽同柑橘蒸餾,特別啱朝早個陣飲,成個人即刻醒神唔少。」

「你以前唔係飲開咩老鼠酒咩。」

「嘩,你咁都記得,你講起我都有少少想飲……」
傻閪
「你估我哋嘅故事幾時先會完?」

「咩意思。」

「即係他朝有日,我哋總會退落嚟,但你認為會係咩時候?」

「我哋真正放得低嗰陣。」

好難想像病港完嗰陣心情會係點,話晒都追咗7-8年可以話係陪住佢哋一齊成長咁
靠人打首腦
宜家無埋眼仲想捉人?
至少都搵番湘b 先完係咪
Pushhhh
少有嘅深q情對話
簡潔而動人
課金撚想講
照目前進度 病港應該要孫仔燒結局俾我
我由課金網一出就課720,續咗兩次total睇咗課金網接近4年,終於早排完咗之後冇再續期

原因除咗係太拖之外,一次又一次就出文的問題失望先係主因,有留意的話我一路都有留言指出問題所在,例如舊年講兩倍文問題,v14密碼,早排講加更問題等等

諗住遲啲先再打篇文詳細講感受
gay!
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞