【金剛圈】《病港II》(77)

603 回覆
678 Like 8 Dislike
Push
文呢
總係覺得文章入面好多文字都提及緊 唔係真
(無課金) 有係Ching 一齊估下
以墨巴寫文好小咁多文字上既錯 應該係線索
m都咁sweet
我仲係一個人
唔知點解我覺得韓湘返黎成件事好無真實感 雖然我都唔想但係feel到遲啲硬係會出事咁
應該真係中咗月讀
平時韓b成日彈琴 甚至兩條友一齊彈 依家搞咁耐一次琴都未彈過標題仲要係金剛圈 好難相信係真
兩人同居的這段日子,是我內心最平靜的日子。

可是病港亂世下,平凡的幸福總會受到威脅,有天賴桑捎來了訊息。

「M你喺唔喺到?」賴桑待在家門外。

「賴桑?係咪有緊要事。」很少見賴桑親自找上門。

「公會有少少事想你幫手。」賴桑開門見山,有話直說:「我哋發現咗個好龐大嘅賊屍賊病窩巢穴,入面囤積咗無數人類嘅財產,想睇你會唔會可以幫手。」

「你既然搵到我,我都無理話唔幫手,但……你上嚟係咪好辛苦?」上來茅湖山的路只有我鑿的石梯。

「當係鍛鍊唔會好辛苦。」

「你哋幾時出動?」

「越快越好,主要睇你幾時得閒。」

「我陣間嚟公會。」

久久未有露手,我先做些恢復肌肉記憶的熱身。

把身體每根養懶了的骨頭都召集好,我往嘴裡塞幾塊薄餅補充能量,接著便下山前往病獵公會。

病獵公會資深戰員不多,但青年軍尚算充足,大家見到今次有我坐鎮,緊張兮兮的心情都放鬆大半。

像搗破竊屍賊病窩這種行動,港島區的病獵協會只會派遣四人小隊。

「個病窩喺松木村以北嘅麗莎灣別墅,大家到時聽我指揮。」剛好說完作戰計劃的奎斯,跟門口的我打眼色。

「M,你可以去武器庫,睇下有咩啱用。」賴桑的聲音亮起。

「你又咁快返到嚟……」賴桑雖然比我早離開,但輪椅下山都不致於那麼快。

「定係你用拳頭就得?」賴桑續問。
「嗯,拳頭。」

趁天色尚早,我又加入其中,病獵公會不怠慢行動,預定兩小時後出發。

圍剿行動大約五十人,經行山徑前往麗莎灣別墅。

「封住出入口。」奎斯指派五名病獵。

「你打算點做?」我沒聽到奎斯的戰術。

「入去大殺特殺。」奎斯掏出小刀,收起自己的弓箭。

「入面可能有其他危險因素……」我說。

「大家會應付到,何況你都喺到。」奎斯相信大家的能力。

奎斯打完南征戰爭後,好像特別有信心。

奎斯讓兩名病獵一隊,指派到不同的單位大門前,其時躲藏別墅中的竊屍賊經已嘰嘰大叫,像蟑螂那樣害怕得作動起來。

當所有病獵準備就緒,奎斯高喊一聲,全部人便衝入到別墅中。

病獵們開始與竊屍賊搏鬥,竊屍賊也拼命保護著偷竊得來的家產。

我在竊屍賊面前如同超人般,無法撼動。

我盡可能都用一拳打死竊屍賊,或是當他們是皮球踢飛。

好快,我雙手經已沾滿淋漓鮮血……

我甚至看見被逼死死路的竊屍賊向我求饒,但依然被我的無情鐵拳重擊。

任務比我想像中簡單,完全是場單方面屠殺。

回想起當初自己對付竊屍賊,都得事先想好逃走計劃,那種命懸一線的感覺經已一去不返。

「嘎嘎嘎嗉──」有隻坐在輪椅上的竊屍賊向我尖叫。

我拳頭再度握緊,走過去就要揮下。

拳頭揮出到一半時,那隻竊屍賊的模樣突然閃現,變換成賴桑的樣子,一眨眼又回復成正常竊屍賊的模樣。

我拳頭拉弓,想要將竊屍賊揮拳殺害。

但……

我下不了手。
為什麼!?

這段日子間,我實在幸福無比。

可是那種超現實感,始終未有消散。

我在病港活了十多年,老天爺都從未給過我如此美好的生活……

為什麼我會對自己的幸福深信自不疑?

像我這種人……

不可能。

我走到別墅洗手間的鏡子前,凝視著鏡中的自己,否認著現實。

有可能……

是夢嗎?

太真實了,我不想扎破。

這不是病童那種,下三流的幻覺。

一切都真實得我不敢去揭穿……

忘記了,要質疑世界的真相。

我一記直拳打碎鏡子,碎片散落到洗手盆上。

我撿起其中一塊碎片,把碎片尖銳的位置對準自己蘇維的眼睛。

是你在作祟嗎……

蘇維!

急速的腳步聲趕至別墅內,奎斯驚訝的望著我:「M你做咩啊!」

「奎斯,你真係奎斯?」

「我緊係我……」奎斯試圖安撫我:「你冷靜啲,我唔知發生咩事,但有咩嘢我哋都可以一齊解決!」

「同我賭一舖。」我提出。

「係?」

「有冇艾幣喺身。」

「有……」奎斯掏出一塊艾幣。

「如果我估中咗,我就放低塊碎片,相反……」

「好。」奎斯點頭。

「我估正面。」我說。

奎斯拋起艾幣,陪我玩這無聊的遊戲。

奎斯慢慢地張開手掌,欣喜的看向我:「係正面!」

「唰──!」

奎斯話音剛落,我就將碎片刺入蘇維眼睛中。

因為,

我未曾賭贏。

「轟──」天外傳來一陣悶雷。

再張開眼,我人已不在洗手間。

天空掀著腥風血雨,我正滿身鮮血跪在地上。

環視周圍,全是重傷倒臥的病獵,有的沒了氣息。
幸運時間
無嘢 睇完就知唔幸運
啊啊啊
隨著愈黎愈多bug出現(殺左好多病獵, 兩隻黑桃3, 賴桑行得咁快)
真相終於揭曉
姐係班竊屍賊就係病獵
唉屌 咁韓湘係咪都係竊屍賊扮
咁m咪日日同隻竊屍賊攬攬錫錫
又白卡病發
覺得M之後會俾全香港嘅倖存區通緝
由邊個位開始係幻覺
原來沒有 從來都沒有
纏綿邂逅 完全虛構
那一刻含情回眸
原來是我妄想裡的 那點綠洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞